İnfertilite (kısırlık) ne demektir

İnfertilite (kısırlık) ne demektir

Bir yıllık korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin olmaması durumuna infertilite (kısırlık) denir. İnfertilite’nin (kısırlık) 1/3’ünden kadın fakrörler, 1/3’ünden erkek faktörler, 1/3’ünden de her iki faktör birlikte sorumludur. Varikosel, inmemiş testis, testiküler travma, enfeksiyonlar, sigara ve alkol tüketimi, radyoterapi, kemoterapi, genetik ve hormonal bozukluklar infertiliteye (kısırlık) neden olabileceği gibi bazen de idiyopatik olarak adlandırdığımız sebebi aydınlatılamayan infertilite (kısırlık) şeklinde de karşımıza çıkabilir. Erkeğe bağlı gelişen infertilitenin en sık karşılaştığımız nedenlerinden biri varikosel nedeniyle gelişen infertilitedir (kısırlık). İnfertil (kısırlık olan) erkeklerin %30-40’ında varikosel görülür. Bu varikosel teşhis edilen hastaların %65’inde sperm sayısı azalmıştır, yine %90’ında sperm hareketliliği azalmıştır. Yine sperm morfolojisinde olumsuz olarak etkilenebilir. Varikosel teşhisi fizik muayene ile konur. Dopler ultrason ile bu damarlarda geri akım mevcudiyeti ve damarın çapı ölçülmelidir. Geri akım olan varikosel hastaları sperm değerlerinde bozukluk olması durumunda ameliyat ile tedavi edilmelidir.

 İnferilite (kısırlık) ile başvuran çiftlerin anamnezi (tıbbi öyküsü) dikkatle alınmalıdır. Yaş, infertilite süresi, varikosel mevcudiyeti, önceden gebe kalıp kalmamış olması, kullandığı ilaçlar, eşlik eden sistemik hastalıklar dikkate alınarak tedavi planlanmalıdır. Özellikle genç hastalarda tüp bebek yöntemini seçmeden önce düzeltilebilir faktörler varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Tüp bebek yöntemi 35 yaşın üzerindeki hastalarda, diğer tedavilere cevap alınmayan hastalarda tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra tüp bebek öncesinde halk arasında aşılama olarak bilinen İUİ yöntemi uygun hastalarda denenmelidir. Tüp bebek yönteminin başarısı yüksek olsa da maliyet ve bu çiftlerin daha sonra tekrar çocuk sahibi olmak isteyecekleri hatırlanmalıdır. Dolayısı ile tüp bebek yöntemi infertil çiftler için son seçenek olarak düşünülmelidir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Akduman

Prof. Dr.Bülent Akduman, 1970 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara’da Kavaklıdere İlkokulu ve Mimar Kemal Lisesi’nin ortaokul bölümünü bitirdikten sonra 1987 yılında Kayseri Fen Lisesi’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1993 yılında mezun olduktan sonra yine aynı fakültede Üroloji ihtisasına başladı. İhtisası süresinde 1997 yılında 6 ay süre ile Amerika Birleşik Devletleri Washington Üniversitesi Üroloji Kliniğinde “Visiting Fellow” (misafir üroloji doktoru) olarak çalıştı. 1999 yılında Üroloji uzmanı olan Dr.Akduman aynı yıl Kanada’ya giderek bir yıl süre ile Toronto  Üniveristesi ÜrolojiKliniği’nde “Research Fellow” (araştırmacı üroloji doktoru-üroloji uzmanı) olarak çalıştı. Üroloji doktoru olarak 2000-2001 ve 2005-2006 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Colorado Üniversitesi Üroloji Kliniği’nde 2 yıl süre i ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
İnfertilite tedavisi
Prof. Dr. Bülent Akduman
Prof. Dr. Bülent Akduman
Zonguldak - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube