Vajinismus tedavisi

Vajinismus tedavisi

Vajinismusta Tedavi Yaklaşımları

 

 Vajınısmus hastalarının genellikle bir organik sorunu olmadığı, yaşadıkları problemin zihinsel olduğu daha önce açıklanmıştı. Hastalar yaşadıklarının kendi iradeleri dışında geliştiğini, bu kasılmaları istemsiz yaşadıklarını her vesile ile dile getirirler. Vajinismusun oluşu hakkında , bilinçaltındaki olası problemler farklı bakış açıları ile irdelenmiştir.

1-     Davranışsal Model : Geçmişte yaşanmış bir taciz yada kötü bir cinsel deneyim vardır. Yada cinselliği yaşayan bir çifti küçük yaşta görmüş ve kadının yaşadığı olayı acı ve ızdırap verici olarak değerlendirip ,  farkında olmadan vajinismus davranışlarını    ( kasılma, itme ) özümsemişsinizdir. Bir başka neden de aile içi yasak ilişkidir.( Ensest )

2- Bilişsel Model:  Geçmişte ailenizin ve yaşadığınız çevrenizin cinsellikle ilgili üzerinizde kurduğu yasaklar yada arkadaşlarınızın Fredyinin kabusları gibi anlattığı ilk gece deneyimleri,  kötü bir deneyim yaşamadığınız halde sizin şuuraltınızda adeta cinsellikle ilgili negatif şemalar oluşturur ve yaşayacak olduğunuz cinsel birlikteliklerde bu şemalar aktif hale gelip kasılmalarınızı siz istemeden bilinçdışı bir refleks arkı olarak ortaya çıkarır… Artık bedeniniz sizin kontrolünüzde değildir… Yanlış programlanmış otomatik bir pilot sizi yönetmektedir…

3- Dinamik Model ( Freudiyen bir yaklaşım.):  Ruhsal gelişim evrelerindeki sorunlardan kaynaklanır.

4- Varoluşsal Model:  Geçmiş de ne bir taciziniz nede yetişme tarzı olarak negatif şemanız vardır… Dinamik yapı olarak da bir sorununuz olmayabilir. Ama yine de cinsel birlikteliği yaşayamıyorsanız, varoluşsal model devreye girer. Bu çiftleri incelediğimizde erkek kadına yeteri kadar ilgi göstermemektedir. Bir, iki, üç derken kadın kendini eşine ifade edebilecek bilinçdışı otomatik bir hareket başlatır. Cinsel yaşam sırasında bacaklar kasılır, eliyle eşini iter ve kendi varlığını eşine hissettirmeye çalışır.

Sorunlar bu yaklaşımlardan biri olabileceği gibi, hepsi yada birkaçının birlikteliği de olabilir. Bazen de çok basit cinsel bilgisizlikler, cinsel organları tanıyamama gibi  hallerde de vajinismus yaşanabilir.

Kişinin fark etmediği ama bilinçaltındaki yanlış örgütlenme ve kurgu ile böyle davrandığı, kendi bilinci ile ‘' ben böyle olsun istemiyorum ama elimde değil ‘' diye davranışlarına kendinin bile anlam veremediği bu haller, bilinçaltına yapılacak telkin metodları ile (hipnoterapi) düzeltilebilir. Kişi bu sayede telkine daha duyarlı hale gelir ve davranış değişikliğine gidebilir. Hipnoz, beden-zihin bütünlüğünü sağlar. Cinsel algının doğru formatlanmasına, cinsel yaşamla ilgili negatif hipnozun silinmesine yardım eder. Hipnoz, kişinin bilinçaltına inebildiği, gevşeme ve rahatlama seanslarıdır. Hasta kendindedir, tüm görüşmeleri hatırlar. Kendinden geçme durumu olmaz. Hipnoz ile olumsuz kaygılardan kurtulmai cinsel fobiyi yenme,  olumlu telkinleri alarak davranışlara yansıtma başarılı olur. Hipnoz ile bir ‘hokus pokus ‘ beklemek yanlıştır.

Hipnoz, tedavinin ana gövdesini oluşturan, bilişsel ve davranışsal tedavilere destektir. Tedavideki amaç, kadının bilinçdışı kasılma hareketini silmek, rahat bir cinsel birliktelik yaşamasını sağlamak bununla birlikte  sekonder kazanacağı özgüven ve mutluluktur.

Vajinismus başvurusunda öncelikle jinekolojik değerlendirme yapılır. Vajina- kızlık zarı-dış genital bölge görsel olarak değerlendirilir. Bu esnada herhangi bir alet kullanılmaz. Bazen basit bir organik problem ( kızlık zarının kapalı olması, septum yada perde olması ) gibi basit sorunlar teşhis edilip, halledilebilir. Bu muayene ile de vajinismusun derecesi hakkında fikir edinilir.

Merkezimize başvurduğunuzda, Dr.Şebnem İNAL tarafından muayeneniz yapılır. Eş ile gelmenizi tavsiye ederiz,  ve birlikte ve ayrı ayrı görüşmelerimiz yapılır. Bursa dışından başvuran hastalarımız için de saat ve muayene ayarlaması yapabilmekteyiz.

Alınan ayrıntılı hikaye ile muayene bulguları ile birleştirilerek hasta için yapılabilecek, kişiye özel tedavi planlanır. Genellikle 1 hafta gibi kısa sürelerde ( hipnoterapi- davranışsal ve bilişsel eğitim- muayenehane ve evde yapılacak egzersizler ile ) sorunun çözüme kavuştuğunu göreceksiniz.  Hastalarımıza ,  çözüm için istekli ve kararlı olmalarını ve vakit geçirmeden tedavilerine başlamalarını öneriyoruz.

Doktorunuza  sürekli ulaşabilirsiniz.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şebnem İnal

Op. Dr. Şebnem İNAL, 1969 yılında doğmuştur. Orta öğrenim ve lise eğitimini Bursa Kız Lisesi' nde birincilikle tamamlamıştır. Ardından Hacettepe (İngilizce) Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında dereceyle tamamlayıp tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Marmara Üniversitesi' nde yapmış ve 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1998 ve 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesi' nde Uzman Doktor ve Başasistan olarak görev yapmış,  2002 ve 2012 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde çalışmış ve aynı dönemde özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermiştir. Mesleki çalışmalarına Bursa- Nilüfer' de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.  İyi derecede İngilizce bilen Op. Dr. Şebnem İNAL, evli ve iki ç ...

Etiketler
Vajinismus tedavisi
Op. Dr. Şebnem İnal
Op. Dr. Şebnem İnal
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube