Tüp bebek tedavisinde başarısızlıklar ve çözümler

Tüp bebek tedavisinde başarısızlıklar ve  çözümler

   Bazı çiftlerde defalarca denemelere rağmen bir türlü gebelik olmamaktadır.Problem değişik aşamalarda meydana gelebilmektedir.

       Yetersiz yumurta oluşumu :

Yumurtalıkların istenen sayı ve kalitede yumurta üretememesi. Yaşa bağlı olabileceği gibi yumurtalıkların uyarıya dirençli olmasından veya erken menapozdan olabilir.Bu tür hastalarda genelde FSH  hormon düzeyleri yüksektir.Özel uygulamalara gerek duyulur.Mevcut ilaç dozları yükseltilmesinin yanı sıra yardımcı bazı yeni ilaçların ( letrozol,L-arginin ,DHA,Tmx vb,)  kullanılması faydalıdır.

      Döllenme olmaması:

 bir araya getirilen yumurta hücresiyle sperm hücresinin normal olmasına rağmen döllenmenin olmaması gebelik şansını yok eder.Bunun sebebi her iki hücreninde sahip olabileceği genetik kurslarda olabilir veya hücrelerde döllenmeyi tetikleyecek elektrobiyokimyasal –enerji bağlantılı aksamalar vardır.Bu tür durumlarda genetik incelemeler yapılmalı ve hücreye elektrik uygulaması(Piezo elektrik uyarımı) yapılmalıdır.Piezo elektrik uygulaması yeni ve etkili bir yöntemdir.Hücreyi döllenmeye kışkırtmakta embriyo oluşumunu uyarmaktadır.Ayrıca mikroinjeksiyon (ICSI) uygulamasıda yüz güldürücüdür.

   Embriyo bölünmemesi:

     Bu aşamada sık karşılaşılan problemlerdendir. Laboratuar ortamının yeterli olmaması neden olabileceği gibi .Yine  sperm ve yumurta hücrelerinin yetersiz olgunlukta olması ile bağlantılı olabilir.Anne baba adayının taşıdığı bazı genetik kusurlarda buna sebep olabilir.

   Transfer edilmiş embriyonun tutmaması:

      Yukarıda saydığımız etkenler bu durumda da geçerlidir.Ayrıca tedavi hazırlıkları sürecinde rahim iç dokusunun yetersiz kalınlaşması,yetersiz hormonal desteğin sağlanması,kalitesiz embriyoların verilmesi de sebepler arasında olabilir.Uygu koşulların sağlanması bu açıdan çok önemlidir.E2 hormon düzeyinin çok düşük yada çok yüksek olması embriyonun rahme tutunmasını bozar. Embriyonun tutunmasını kolaylaştırmak için yuvalanma teknikleri yardımcı olabilir.Laser veya mekanik –kimyasal yöntemlerle embriyo kapsülüne açılan delikler embriyoya zarar vermeden tutunmayı kolaylaştırır.

   Oluşan gebeliğin erken dönemde düşmesi:

     Düşüğün engellenmesi için transfer sonrası yoğun ilaç tedavileri verilir. İlaçlar ile gebeliğinde  devamında sorumlu progesteron hormonu,kan sulandırıcı aspirin ve iğneler ve bebeği ret edebilecek olan  anneden kaynaklanan mekanizmaları  baskılayacak steroid dediğimiz hormonlar düşük dozlarda verilir.

    Erken dönemlerde ki düşüklerin çoğunluğu bebeğin genetik kusur taşımasından kaynaklanır.Çok ağır fiziksel zorlanmalar düşüğü tetikleyebilir.Kan pıhtılaşması eğilimi olan anneler,hormonal dengesizlik ve eksiklik yaşayan aneler düşük yapabilir.Sistemik bazı hastlıklar ( guatr,şeker hastalığı,yüksek tansiyon,aşırı kansızlık,kan hastalıkları ), bulaşıcı hastalıklar  ( brucella,toksoplasma,hepatit türleri,kızamıkcık, uçuk virüsü vs.) neden olabilir.Bazı vakalarda herhangi bir düşük sebebi bulunamamaktadır.

 

 EMBRİYONUN  DONDURULMASI:

    Embriyo transferi yapıldığı gün halihazırda yeterli olgunluk ve kalitede ,gelişme potansiyeli olan embriyolar artmış ise bunlar dondurulup saklanabilir.Blastokist dediğimiz 5 .gününe kadar sağlıklı bir şekilde gelişmiş embriyolar  işleme uygundur. Dondurulan embriyolar 5 yıl süre ile saklanabilir. İstenildiği zaman çözme işlemi yapılarak embriyolar anne adayına kolayca transfer edilir.Taze embriyo transferine nazaran gebelik olma ihtimalinde % 10 civarında azalma olmaktadır.Ancak işlem kolay ve maliyeti çok daha azdır.

 

İLERİ YAŞLARDA TÜP BEBEK:

 35 yaşından itibaren  kadınlarda yumurtalık faaliyetlerinde zayıflamalar başlamaktadır.40 yaşlarda bu durum iyice belirginleşir.45 yaş sonrası kadınlarda artık menapoza yaklaşılmıştır ve gebelik ihtimali çok azalmıştır. Her yaş grubuna yönelik kişiye özel tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır.Yaş ile bağlantılı olarak  kadını FSH  hormon düzeyi çok önemlidir. FSH değeri 20 üzerine çıktığında gebelik olma ihtimali yok denecek kadar azalır.Bu grup hastalarda AMH hormonu düzeyine bakılması tedaviye  başlama konusunda yardımcı olacaktır.

 MİKROİNJEKSİYON (ICSI):

   Özelikle erkek faktörüne bağlı kısırlık da (sperm sayı ,hareket ve anormal şekilli olma halleri) uygulanır. Yumurta hücresi içine tek bir spermin mikroskop altında özel aletler yardımı ile yerleştirilmesi işlemidir.Artık birçok merkezde rutin uygulamaya girmiş durumda bir yöntemdir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sertaç Şen

Etiketler
Yumurta
Op. Dr. Sertaç Şen
Op. Dr. Sertaç Şen
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube