Tüp bebek maliyet riskleri nelerdir?

Tüp bebek maliyet riskleri nelerdir?

Tüp Bebek tedavisinde her çift aynı aşarı oranına sahip değildir. Kısırlık nedenleri,çiftin yaşı,daha önce geçirilmiş hastalıklar,ve tedaviyi zorlaştırabilecek tıbbi geçmiş, Tüp Bebek tedavisini doğrudan etkilemektedir. Genel olarak baktığımızda 35 yaşın üzerindeki hastalarda başarı oranı %30′ larda iken 35 yaşın altındaki hastalarda bu oran neredeyse %55 ‘lerdedir. Eğer hasta 40 yaşın üzerinde ise başarı oranı çok gerilerde seyreder. Gebe kalma başarısı elde etmek için ortalama 2 veya daha fazla deneme gerekmektedir.

Tabi bu şansın artmasıyla veya düşmesiyle  sadece sizin sağlık durumunuzun tek başına bir etkisi yoktur. tüp bebek başarı şansını elde etmek için bir çok bileşenin bir araya gelmesi gerekir. Tedaviyi gerçekleştiren hekim,laboratuvarın kullandığı teknoloji ve embryologlarn performansı ve çok önemlidir.Tabi bu saydıklarım sizi korkutmasın, Türkiye'de bulunan tüp bebek merkezleri dünya standartlarını yakalamış merkezlerdir ve dünyada başarı şansı ne ise ülkemizde de odur. Yinede tüp Bebek tedavi öncesi merkez seçimine karar vermeden önce araştırma yapmanızı öneririm.

Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu ve özel sağlık sigortaları, Tüp bebek tedavi maliyetlerini ya hiç karşılamamakta yada çok küçük bir kısmını karşılamaktadır. Türkiye'de Tüp Bebek tedavi maliyetleri Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında bir hayli düşüktür. Ama günümüz Türkiye'si şartlarında normal vatandaşlarımız içinTüp bebek tedavi maliyetleri yüksek düzeydedir. Kısırlık sorunu ile tüp bebek tedavisi gören bir çift ile tedaviyi gerçekleştiren hekimin arasındaki risk paylaşımı, tedavi maliyetlerinden doğacak olan stres seviyesini minimuma düşürmekte , stres seviyenizin düşmesi ve moralinizin yükselmesine bağlı olarak başarı şansını artırmaktadır. Unutmayın ki yüksek moral en etkili ilaçlardan birisidir.Tüp bebek tedavisi bir kenara bırakın en ağır hastalık tedavilerinde bile hekim önce “moral” der.Başarısız gerçekleşen ilk denemenin ardından yapılacak olan ikinci deneme için paylaşılacak olan risk, hem deneme süresini kısaltacak hem başarı şansınızı artıracaktır. Yukardada bahsettiğim gibi dünya genelinde tüp bebek  tedavisinde başarı için 2 veya daha üstü deneme gerekmektedir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. M. Celalettin Örnek

Op. Dr. M. Celalettin Örnek
Op. Dr. M. Celalettin Örnek
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube