Tırnak batması nedir ?

Tırnak batması nedir?  Tırnak batması genelde ayak başparmağında görülen, tırnağın yumuşak dokuyu tahrişine bağlı iltihaplı ya da iltihapsız olabilen kronik yaradır. Tırnak yatağı ile tırnak arasında doğuştan var olan uyumsuzluk nedeniyle, özellikle ayak başparmak tırnakları olmak üzere tırnaklarda batık oluşabilir. Uygunsuz ayakkabı seçimi ve yanlış tırnak kesimleri ise bu problemi daha da belirgin hale getirebilmektedir. Batık aynı tırnakta bazen tek bazen de çift taraflı olabilir.

Tırnak batması nedir ?

Tırnak batması nedir?  Tırnak batması genelde ayak başparmağında görülen, tırnağın yumuşak dokuyu tahrişine bağlı iltihaplı ya da iltihapsız olabilen kronik yaradır. Tırnak yatağı ile tırnak arasında doğuştan var olan uyumsuzluk nedeniyle, özellikle ayak başparmak tırnakları olmak üzere tırnaklarda batık oluşabilir. Uygunsuz ayakkabı seçimi ve yanlış tırnak kesimleri ise bu problemi daha da belirgin hale getirebilmektedir. Batık aynı tırnakta bazen tek bazen de çift taraflı olabilir. Nedenleri nelerdir.? Sıkan ve rahatsız ayakkabılar; tırnak batmasının en büyük nedenlerinden biri ayağı hem rahatsız eden hem de ayak tırnak şeklini bozan sıkı, topuklu, sivri uçlu ayakkabılardır. Bunun için ayak tırnağınızı sıkıştırmayacak ön tarafı rahat ayakkabılar giymeniz önerilir.  Yanlış tırnak kesme; tırnakların yuvarlak ve gömük şekilde derin kesilmesi, aynı şekilde tırnağın deri altına doğru büyümesine neden olur. Bu sebeple ayak tırnaklarının yuvarlak değil düz şekilde kesilmesi gerekir.  Pedikür; Yanlış uygulanan ve alelade yerlerde yapılan pedikür, tırnağın enfeksiyon kapmasına ve sonrasında batık yaşanmasına neden olabiliyor. Yaralanmalar; tırnağın darbe alması ve zedelenmesi sonucu da tırnak batması görülür. Özellikle futbol oynayanların ve koşu sık karşılaştıkları bir durumdur.  Genetik durum; eğer ailede tırnak batığı problemiyle yaşayan bir kişi varsa, siz de tırnak batmasıyla karşılaşabilirsiniz. Enfeksiyon durumları; tırnakta bulunan mantar vb. enfeksiyonlar tırnak yapısının kalınlaşması ve genişlemesi sonucu batık görülmesine neden olabilir

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Podolog Rabia Gürsoy

Podolog Rabia Gürsoy, 2010 Medikal El ve Ayak Bakım Temel Eğitimi, 2015 Nasır Tekniği Eğitimi , 2017 Acıbadem Kerem Aydınlar Üniversitesi 1. Podoloji Sempozyumu,  2019 Acıbadem Kerem Aydınlar Üniversitesi 2. Podoloji Deneyim Semineri, 2021DAİÇG, KLİMİK 3. Uygulamalı Yara Bakım Eğitimi ,2021 Gelişim Üniversitesi Podoloji Bölümü, 2022 Kartal DR. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi 3. Yara Sempozyumu  kurumlarında yer almıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Tırnak batması tedavisi
Podolog Rabia Gürsoy
Podolog Rabia Gürsoy
İstanbul - Podoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube