Ayakta mantar oluşmasının sebepleri nelerdir ?

Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli koşullara maruz kalıyorsa tırnak mantarı olma riskiniz yüksektir. Tırnak mantarları ayak tırnaklarında daha sık görülür. Çünkü;  Ayak tırnaklarının çoğu, karanlık, sıcak ve nemli bir ortamda ayakkabılarınızın içinde mantarların gelişebildiği yerlerde bulunur. Ayak parmaklarında el parmaklarında olduğundan daha az kan akışı vardır. Bu da vücudunuzun bağışıklık sisteminin enfeksiyonu bulmasını zorlaştırır

Ayakta mantar oluşmasının sebepleri nelerdir ?

Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli koşullara maruz kalıyorsa tırnak mantarı olma riskiniz yüksektir. Tırnak mantarları ayak tırnaklarında daha sık görülür. Çünkü;  Ayak tırnaklarının çoğu, karanlık, sıcak ve nemli bir ortamda – ayakkabılarınızın içinde – mantarların gelişebildiği yerlerde bulunur. Ayak parmaklarında el parmaklarında olduğundan daha az kan akışı vardır. Bu da vücudunuzun bağışıklık sisteminin enfeksiyonu bulmasını zorlaştırır. Sporcuysanız, sigara içiyorsanız, suyun içinde veya nemli ortamlarda çok fazla zaman geçiriyorsanız, ayaklarınızı temiz ve kuru tutmuyorsanız, ayakları terleten ayakkabılar giyiyorsanız, ortak kullanılan duşlar, soyunma odaları ve spor salonları gibi fungal enfeksiyonların kolayca yayılabileceği yerlerde çıplak ayakla dolaşıyorsanız, tırnakların herhangi bir sebepten zarar görmüşse, bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa, diyabet, sedef hastalığı veya periferik arter hastalığı gibi diğer bazı sağlık koşullarına sahipseniz tırnak mantarına yakalanma riskiniz yüksektir.

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Podolog Rabia Gürsoy

Podolog Rabia Gürsoy, 2010 Medikal El ve Ayak Bakım Temel Eğitimi, 2015 Nasır Tekniği Eğitimi , 2017 Acıbadem Kerem Aydınlar Üniversitesi 1. Podoloji Sempozyumu,  2019 Acıbadem Kerem Aydınlar Üniversitesi 2. Podoloji Deneyim Semineri, 2021DAİÇG, KLİMİK 3. Uygulamalı Yara Bakım Eğitimi ,2021 Gelişim Üniversitesi Podoloji Bölümü, 2022 Kartal DR. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi 3. Yara Sempozyumu  kurumlarında yer almıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
El ve ayak tırnak mantarı nedenleri
Podolog Rabia Gürsoy
Podolog Rabia Gürsoy
İstanbul - Podoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube