Tekrarlayan gebelik kayıpları neden olur? ne yapmalı?

Tekrarlayan gebelik kayıpları neden olur? ne yapmalı?

Gebe kalan kadınların üçte biri düşük yapmaktadır. Düşüklerin üçte ikisinde sebep embryonun kromozomlarının eksik veya fazla olmasıdır. Bu durum bebeğin gelişimi esnasında ortaya çıkan rastlantısal bir durumdur. Her kadında görülebilir. Hastanın bir sonraki gebelik için düşük yapma riskini çok fazla etkilemez. İki veya daha fazla düşük varsa tekrarlayan gebelik kayıplarından bahsedilebilir.

Tekrarlayan gebelik kayıplarında pek çok neden öne sürülmekle birlikte bugün kesinliği kabul edilmiş 3 sebep vardır.

Kromozomal Hastalıklar: Anne veya babanın kromozomlarında translokasyon adı verilen genetik bozukluklar varsa tekrarlayan düşükler olabilir. Bu durumu saptayabilmek için eşlerin her ikisine de genetik testi (periferik kandan kromozom analizi) önerilir. Kromozomal bir hastalık varsa genetik danışma planlanabilir.

Rahim şeklindeki bozukluklar: Bikornuat uterus (rahimin çift olması), uterin septum (rahimde perde olması) , unikonuat uterus (rahimin tek tarafının olması), rahim içerisine bası yapan myom olması gibi bozukluklar tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Rahimdeki perdenin kesilmesi, myomların çıkartılması düşük riskini azaltır.

Anti-fosfolipid antikor sendromu: Kanda pıhtılaşmayı engelleyen faktörlere karşı antikorlar vardır. Plasental dolaşımda pıhtılar oluşur. Fetüsün ölümüne neden olabilir. Kan testleri ile anlaşılır Antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlar ve düşük doz aspirin ile tedavi edilir. Hastaların yaklaşık yarısında herhangi bir sebep bulunamaz. Eğer hiçbir sebep yoksa hastalara tedavi önerilmez. Üç düşükten sonra bile bir sonraki gebeliğin hiçbir tedavi almadan canlı ve sağlıklı sonlanma şansı %70’dir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş

Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 1976 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanı almıştır.  Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 2000 - 2004  yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2005 yılları arasında Uniklinik Bonn Frauenkeilhunde und Geburtshilfe'da ve 2005 - 2015 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır.  Perinatology, Kings College, Londra, Visiting Observer (2009), Genetik in der Praxis (2005), Prenatal Diagnose, Bonn, Almanya (Mayıs-Ağustos 2005), B ...

Etiketler
Tekrarlayan düşük nedenleri
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube