Sporcu beslenmesi nedir? kimler sporcu diyetisyenidir?

Sporcu beslenmesi nedir? kimler sporcu diyetisyenidir?

Bir çoğunuzun bildiği üzere yüksek lisans uzmanlık alanım sporcularda beslenme üzerine. Ülkemizde de bu konu ile ilgili inanılmaz yanlış bilgi ve inanışlar mevcut.

BIR TAKIM SPOR EĞITMENLERI BESLENME BILIMI HAKKINDA EN UFAK BIR BILGI BILMEDEN DIYET PROGRAMLARI HAZIRLAYIP, FÜTURSUZCA SUPPLEMENT KULLANIMINI TEŞVIK EDIP INSANLARDA KARACIĞER, BÖBREK HASTALIKLARI OLUŞMASINDA ÖNAYAK OLUYORLAR.

BIR TAKIM YAŞAM KOÇLARI HEM BESLENME HEM DE ANTRENMAN PROGRAMLARI YAZABILDIKLERINI IDDIA EDIYORLAR BILMEM KAÇ SAATLIK SERTIFIKASYON ILE.

VE BIR TAKIM DIYETISYENLER DAHA SPOR ILE EGZERSIZ VE FIZIKSEL AKTIVITE NEDIR, BIRBIRINDEN FARKI NEDIR BILMEDEN CVLERINE SPORCU DIYETISYENI YAZIP ANTRENMAN PROGRAMINIZA BAKMADAN PROTEIN ŞÖLENINDEN OLUŞAN DIYET LISTELERI ÇIKARTABILIYORLAR KARŞINIZA.

Aman dikkat! Ve sonuç en iyi ihtimalle hüsran olabiliyor ya da en kötü ihtimalle bilgisiz kişilerin elinde metabolizmanız alt üst edilmiş olabiliyor.

Kendisinin sporcu diyetisyeni olduğunu iddia eden kişilere spor bilimleri yüksek lisans diplomasını sorunuz.

Öncelikle iyi bir sporcu diyetisyeni ;

BESLENME VE DİYETETİK LİSANS MEZUNU OLUP,

SPOR BRANŞINI/POZISYONUNU ÇOK IYI BILIP ANALIZ ETMELI,

ANTRENMAN PROGRAMINI OKUYUP YORUMLAYABILMELI,

SPOR FIZYOLOJISIANTRENMAN BILGISIEGZERSIZ BIYOKIMYASINI ÇOK IYI BILMELI VE BU KONULARDA MUHAKKAK EĞITIM ALMIŞ OLMALI,

BU BILGILERI BESLENME BILIMI ILE BIRLEŞTIRIP EN IYI ŞEKILDE SPORCUYA SUNMALIDIR.

 

Mesela futbolda bir forvet ve sağ bek oyuncusunun kullandığı enerji sistemleri, maç boyunca nabız aralıkları, maç boyunca ürettikleri laktat miktarları vs bir sürü parametresi farklı olacağı gibi tabii ki beslenme programları ve enerji ihtiyaçları da farklı olacaktır.

Ancak bu parametleri yorumlayamayan uzman olmayan kişilerin elinde sonuç ne yazık ki hüsran olacaktır. Olimpiyatlarda ve müsabakalarda gerçek bir başarı için ciddi bir spor bilimi eğitimi almamış kişilerle bu başırıyı elde etmek mümkün değildir.

Bir başka örnek vermek gerekirse mesela fitness ile amacımız fit olmaktır ancak var olan durumumuza bağlı olarak izlediğimiz yollar değişebilir. Örneğin;

ÇOK YAĞLI BIR VÜCUDUMUZ VARDIR VE YAĞ YAKIMI ILE FIT OLABILIRIZ BURADA AMAÇ YAĞ YAKMAK OLMALI VE EGZERSIZ PROGRAMI ONA GÖRE HAZIRLANIR BESLENME PROGRAMI DA ONUNLA KOORDINELI OLMALIDIR.

KASLARIMIZ YETERI KADAR GÜÇLÜ DEĞILDIR. KASLARI GÜÇLENDIRMEK/ARTIRMAKTIR AMACIMIZ EGZERSIZ PROGRAMINIZ BUNA UYGUN HAZIRLANIR VE BESLENME PROGRAMINIZ DA BUNA GÖRE DÜZENLENMELIDIR.

BAŞKA BIR ÖRNEKTE ISE YAĞ KÜTLEMIZ/KAS KÜTLEMIZ IDEALDIR AMA KARDIYOPULMONER SISTEMIMIZ(PERFORMANS DA DIYEBILIRIZ) ZAYIFTIR BUNU GÜÇLENDIRMEYE YÖNELIK EGZERSIZ DÜZENLENIR VE BESLENME PROGRAMINIZ YINE EGZERSIZ PROGRAMINIZLA KOORDINELI OLMALIDIR.


Mesela fitness yapıyorum nasıl beslenmeliyim sorusu bana çok sık gelen bir sorudur ve asla tek bir cevabı yoktur. Ben bu soruyu soranlara öncelikle şu soruyu soruyorum; amacınız nedir? Yağ yakmak, kas kütlesi artırmak, performans artırmak veya bunlardan birkaçı birlikte...


Unutmayın egzersiz programı da beslenme programı da bireysel olarak hazırlanmalıdır, size ve amacınıza uygun olmalıdır, birbirini tamamlamalıdır. 

Kaynak: http://www.ttdiet.com/blog/3/sporcu-beslenmesi-neden-onemlidir?

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Tuba Tezcan

Etiketler
Sporda performans geliştirme
Uzm. Dyt. Tuba Tezcan
Uzm. Dyt. Tuba Tezcan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube