Sosyal medya yanıltıcı olabilir

Bazı sosyal medya paylaşımlarının gerçeklik algımıza zarar verebileceği ile ilgili bir yazı.

Sosyal medya yanıltıcı olabilir

Bazı örnekler:

● Sosyal medyada gördüğümüz ve çok mutlu olduğunu düşündüğümüz çiftlere veya insanlara imreniyor olabiliriz.

● Sosyal medyada gördüğümüz ve dış görünüşünü beğendiğimiz veya çok bilgili/ donanımlı olduğunu düşündüğümüz insanlara imreniyor olabiliriz.

● Sosyal medyada gördüğümüz ve çok parası/ mal varlığı olduğunu düşündüğümüz kişilere imreniyor olabiliriz.

● Sosyal medyada gördüğümüz ve ne kadar popüler/ ne kadar takipçisi var/ ne kadar seviliyor diye düşündüğümüz kişilere imreniyor olabiliriz.

● Sosyal medyada gördüğümüz ve ne kadar güzel aile veya arkadaşlık bağları var diye düşündüğümüz kişilere imreniyor olabiliriz.

● Sosyal medyada gördüğümüz ve ne kadar çok yere gitmiş/ tatil yapmış veya ne güzel bir yerde yaşıyor diye düşündüğümüz kişilere imreniyor olabiliriz.

 

> Bu şekilde hissediyor olabiliriz. Ama şunu unutmayalım ki sosyal medyada gördüklerimiz genelde insanların bize göstermeyi seçtikleri ve gerçeklik çok yönlü olabilir. 

> Biz de dahil herkesin kendinde yetersiz hissettiği özellikler veya kötü hissettiği zamanlar olduğunu unutmayalım. Hiçbirimiz mükemmel ve aynı değiliz, olamayız da.

> Kendimizi ve hayatlarımızı sosyal medyada gördüklerimizle kıyaslayarak yetersiz hissetmemiz bahsettiğim nedenlerden dolayı gerçekçi değil ve gerçeklik algımıza zarar verebilir.

> Kendimizi ve hayatlarımızı iyi veya olumsuz bulduğumuz, değişmesini istediğimiz yönleriyle bütün olarak objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışmak daha gerçekçi durmuyor mu?

 

Bu makale 23 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Efsun Yıldız

2020 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünü yüksek şeref öğrencisi olarak tamamladım.  2023 yılında İtalya Bergamo Üniversitesinde Kişiler, Aileler ve Organizasyonlar için Klinik Psikoloji yüksek lisansımı “Otistik İnsanların İyi Olma Halleri Nöroçeşitlilik Perspektifi Yardımıyla Nasıl Geliştirilir?” konulu tezimi sunarak 27.3/ 30 ortalama ile tamamladım.  Lisans stajımı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Stajyer Psikolog olarak, yüksek lisans stajımı da Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Çocuk Travma Eğitim Merkezinin sağlamış olduğu Çocukluk Çağı Travmaları Eğitimini alarak tamamladım.  Yüksek lisans stajımda aynı zamanda TF-CBT (Çocuklar ve Ergenler için Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi) eğitimi ve Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatr ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Psk. Efsun Yıldız
Psk. Efsun Yıldız
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube