Sosyal fobi nasıl tanımlanır?

Sosyal fobi nasıl tanımlanır?

Utanmanın olabileceği ortamlardan şiddetli  bir şekilde korkmadır. Örneğin topluluk içinde konuşmak, avm tuvaletlerini kullanmak, özel bir kişi ile konuşurken aşağılanma korkusu gibi. Genelleşmiş sosyal fobi yıpratıcı bir durumdur. Sosyal fobinin yaşam boyu görülme sıklığı % 3-%13’tür ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır.

Sosyal fobisi olanlarda diğer anksiyete bozuklukları, duygu durum bozuklukları, madde kullanım bozuklukları ve bulimia gibi bozukluklar da görülebilir.

Sosyal fobinin nedenleri nelerdir?

Panik bozukluktan etkilenmiş bireylerin çocuklarında daha sık rastlanır. Bu da sosyal fobinin genetik yanının olduğunu göstermektedir. Ayrıca sosyal fobik bireylerin ebeveynlerinin kendilerine karşı fazla koruyucu, daha çok reddedici ve daha az gözeten kişiler olduklarını gözlemlemekteyiz.

Sosyal fobiden söz etmek için hangi belirtiler gerekir?

Sosyal ortamda belirgin korku

Korkulan ortamla karşılaşma panik nöbete yol açar

Kişi korkusunun aşırı ya da mantıksız olduğunu bilir

Korkulan sosyal ortamdan kaçınma

Kaçınma kişinin günlük yaşantısını etkiler.

Bu makale 30 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş

Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş, Psikoloji lisans eğitimine ösym burslu olarak başladı. Öğrenciyken psikoloji alanıyla ilgili birçok etkinlik ve eğitime katıldı; dinleyici, konuşmacı ve koordinatör oldu. Lisans birinci sınıftan itibaren stajlara başladı. Özel klinik, kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinde adli psikoloji ve klinik psikoloji stajları yaptı; henüz mezun olmadan fazlasıyla iş deneyimi kazandı. Ayrıca lisans eğitimi ve stajlar devam ederken okuduğu üniversitede yarı zamanlı idari personellik yaptı. Dört yıllık psikoloji lisans eğitimini onur derecesiyle tamamlayıp “Psikolog” oldu. Lisans bittiğinde, Klinik Psikoloji ve Psikoloji yüksek lisans programlarına aynı anda başladı. Klinik Psikoloji'yi “Borderline Kişilik Bozukluğunda Şema Terapi Uygulamaları” adlı projesiyle tamamlayıp “Klinik Psikolog” oldu. İkinci yüksek lisansında “Y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
Etiketler
Sosyal anksiyete
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube