Doktorsitesi.com

Son Zamanların Korkutan Hastalığı: Anoreksiya Nervoza

Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
9 Temmuz 20257 görüntülenme
Randevu Al
Geçtiğimiz günlerde, kamuoyunu derinden sarsan bir haberle uyandık. Sosyal medya fenomeni ve televizyon yüzü Nihal Candan, genç yaşta hayatını kaybetti. Henüz 30’una bile basmamışken aramızdan ayrılan Candan’ın ölüm nedeni, ne yazık ki ısrarla görmezden gelinen bir gerçeği tekrar gözler önüne serdi: Anoreksiya Nervoza. Özellikle son yıllarda artan bilinçsiz sosyal medya kullanımı ile birlikte beden imajı üzerine artan baskılar, başta genç bireyler olmak üzere toplumun her kesimini derinden etkiliyor. Sosyal medyada mükemmel vücutlar, filtresiz fotoğraflar ve estetik algısı dayatmaları, ne yazık ki sağlığı tehdit eden sonuçlara yol açabiliyor.
Son Zamanların Korkutan Hastalığı: Anoreksiya Nervoza

Geçtiğimiz günlerde, kamuoyunu derinden sarsan bir haberle uyandık. Sosyal medya fenomeni ve televizyon yüzü Nihal Candan, genç yaşta hayatını kaybetti. Henüz 30’una bile basmamışken aramızdan ayrılan Candan’ın ölüm nedeni, ne yazık ki ısrarla görmezden gelinen bir gerçeği tekrar gözler önüne serdi: Anoreksiya Nervoza.

Özellikle son yıllarda artan bilinçsiz sosyal medya kullanımı ile birlikte beden imajı üzerine artan baskılar, başta genç bireyler olmak üzere toplumun her kesimini derinden etkiliyor. Sosyal medyada mükemmel vücutlar, filtresiz fotoğraflar ve estetik algısı dayatmaları, ne yazık ki sağlığı tehdit eden sonuçlara yol açabiliyor. 

 

Peki ya nedir bu Anoreksiya Nervoza?

Anoreksiya, yalnızca fiziksel değil; aynı zamanda derin psikolojik nedenlere dayanan; kişinin kilosu, vücut şekli ve yeme alışkanlıklarıyla ilgili yoğun bir takıntı geliştirmesiyle ortaya çıkan, ciddi ve çoğu zaman ölümcül sonuçlar doğurabilen bir yeme bozukluğudur. Bu rahatsızlığa sahip bireyler, genellikle kendilerini olduğundan daha kilolu görürler ve kilo alma korkusuyla yemek yemeyi ya tamamen keser ya da ciddi şekilde sınırlarlar.

Başlıca belirtileri şunlardır:

  • Aşırı kilo kaybı ve beden kitle indeksinin çok düşmesi
  • Yemek yemeyi reddetme veya yemek sonrasında telafi edici davranışlar (kendini kusmaya zorlama veya aşırıya kaçan fiziksel egzersiz ihtiyacı duyma)
  • Kendini aynada çarpıtılmış şekilde algılama (beden dismorfisi)
  • Devamlı olarak kontrolsüzce diyet yapma veya kalori hesabı yapma
  • Sosyal ortamlarda yemek yemekten kaçınma
  • Halsizlik, baş dönmesi, düşük tansiyon, adet düzensizliği, saç dökülmesi, kemik erimesi gibi fiziksel belirtiler

Bu hastalık yoğunlukla ergenlik dönemindeki genç kızlarda görülse de, cinsiyet fark etmeksizin her yaştan bireyi etkileyebilir. Teşhis ve tedavi süreci hayli zordur çünkü hastalar genellikle hasta olduklarını kabul etmezler. Ancak erken müdahale, psikoterapi, beslenme danışmanlığı ve gerektiğinde ilaç tedavisi ile iyileşme mümkündür.

Unutmamak gerekir ki anoreksiya yalnızca “zayıflık” değil, ciddi bir ruh sağlığı sorunudur.

Ve bu sorun, sadece tıbbi değil, toplumsal farkındalıkla da önlenebilir.

Acaba Bende de Var mı?

 

Eğer bu sabah yaptığınız kahvaltıdan sonra saatlerce düşünmediyseniz veya halsizliğinize rağmen yarınlar yokmuşçasına egzersiz yapmadıysanız korkmanıza gerek yok, çünkü her öğünden sonra tartıya çıkmak veya diyet yapma ihtiyacı hissetmek sizi bir Anoreksiya Nervoza hastası yapmaz.

 

Anoreksiya Nervoza, “1-2 kilo vereyim” motivasyonunun çok ötesinde, takıntı düzeyine varmış bir düşünce biçimiyle birlikte gelir. Eğer gününüzün büyük bir kısmı “Yemek yememeliyim”, “Kendimi aynada beğenmiyorum”, “Her lokma suçluluk”, “Kaç kalori vardı o çorbada?” gibi düşüncelerle geçiyorsa… ve bu durum sizin sosyal hayatınızı, ruh halinizi ve sağlığınızı etkiliyorsa, işte o zaman işinin ehli bir uzmana danışmak iyi bir fikir olabilir.

 

Stj. Psk. Emirhan Binici

 

Kaynakça

  1. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.).
  2. National Eating Disorders Association (NEDA). https://www.nationaleatingdisorders.org
  3. Türkiye Psikiyatri Derneği. (2021). Yeme Bozuklukları Bilgilendirme Metni. https://www.psikiyatri.org.tr
  4. World Health Organization (WHO). (2022). Mental Health and Substance Use – Eating Disorders. https://www.who.int
  5. Yılmaz, Z., & Güleç, H. (2018). Yeme Bozukluklarında Beden Algısı ve Sosyal Medyanın Rolü. Klinik Psikiyatri Dergisi, 21(3), 234-241.
  6. CNN Türk. (2024). Nihal Candan hayatını kaybetti. https://www.cnnturk.com
  7. Hürriyet. (2024). Nihal Candan’ın ölümüyle ilgili açıklama. https://www.hurriyet.com.tr
  8. Healthline. Anorexia Nervosa Overview. https://www.healthline.com/health/anorexia

 

 

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur . PsikoTerap-İST Eğitim ve Danışmanlık Merkezi`nin İstanbul ve Antalya şubelerinin kurucusudur.
Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Kulübünde asil üye olarak aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir.
Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak yüksek lisans derecesini tamamlamış ve "Evli bireylerde Cinsel Doyum Ve Aldatma Eğiliminin İlişkisi" adlı tez çalışmasını yayınlamıştır. Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programının Tez aşamasındadır.
2014 yılında Özel Olimpos Hastanesi- Antalya'da Psikolog olarak görev yapmıştır. Kurumsal Şirketlere yönelik Endüstriyel Psikoloji alanında danışmanlık vermektedir. Birçok Yurtiçi ve Yurtdışı Eğitimlerde Sunum ve Kongrelere Konuşmacı ve katılımcı olarak çalışmalarına devam etmektedirPsikoTerap-İST Eğitim ve Danışmanlık Danışmanlık Merkezi’nde yetişkinlere yönelik; Bireysel, Cinsel, Aile ve Çift Terapileri alanlarında hizmet sunmaktadır. İyi derecede Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Türk Psikologlar Derneği (TPD) üyesidir.
Ayrıca lisans eğitimi esnasında, Goodenough Harris Bir İnsan Çiz Testi, Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi, Luisa Duss Psikanalitik Öykü Tamamlama Testi, Peabody Resim- Kelime Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Kent E.G.Y Testi, Catel 2A Zeka Testi, Cinsel Terapi Eğitimi, MMPI, WISC-R, BDT Eğitimi (Prof. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR) , Temel Hipnoz ve İleri Hipnoz Eğitimi (Dr.Mehmet KARAV),Rorschach Eğitimi (Prof. Dr. Kadir ÖZER) ve Aile ve Çift Terapisi Eğitimlerini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.