Sinüzit !

Sinüzit !

Kliniğimizde akupunktur ve iğnesiz akupunktur ile sinüzit tedavisi yapılmaktadır. Tedavide 50mv. Fiberoptik lazer, scanner 'lı diyote lazer ve soğuk lazerler kullanmaktayız.
Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içinde bulunan boşluklara "yüz sinüsleri (paranazal sinüsler)" denir. Paranazal sinüsler 4 ana gruba ayrılır. Frontal sinüs alında; maksiller sinüsler yanaklarda; etmoid sinüsler burun tavanına yakın ve her iki göz küresinin arasında; sfenoid sinüs ise etmoid sinüslerin yerleşmiştir. Bu boşlukların içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasına "sinüzit" denir.
Sinüzitin en çok karşılaşılan nedeni, enfeksiyonun burun boşluğundan bir ya da birkaç sinüse yayılmasıdır. Basit bir soğuk algınlığı bile sinüslerde, mukozada enfeksiyona neden olur, ancak bu durum sıklıkla belirti vermez. Paranasal sinüs enfeksiyonları her ne kadar basit bir rinitin (nezle) arkasından gelişirse de, temelde burun boşluğunu ilgilendiren:
* Mekanik tıkanmalar (örn. polip, deviasyon..)
* Allerjik yapı
* Burun iç yüzeyini kaplayan mukozanın tüysü hareket aktivitesindeki bozulmalar
* Bağışıklıkla ilgili bozukluklar
* Dudak ve damak yarıkları ve
* Uzun süreli nazal dekonjestan kullanıma bağlı nedenlerle meydana gelebilmektedir.
Burun ve sinüs mukozasındaki (özellikle drenaj kanalındaki) tıkanıklık, sinüsten buruna salgı akışını bloke ederek, sinüs içinde göllenmesine ve sekonder bakteri enfeksiyonuna (sinüzite) yol açar.
Sinüzit belirtileri, erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz-diş-göz ağrısı ve öksürüktür. Çocuklarda ise huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı öğürme ve kusma olabilir. Genel kanının aksine özellikle kronik sinüzitte baş ağrısı olmayabilir. Baş ağrısı eğer mevcutsa karakteristik olarak eğilme, ağır bir şey kaldırma, öksürme, başını sallama gibi hareketler sırasında sinüslerdeki basınç artışına bağlı olarak artar. Migrende olduğu gibi bulantı yoktur ve krizler halinde gelmez. Tüm yaş gruplarında, kısmen daha az rastlanan belirtiler, ateş, kırıklık, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır. Sinüzit seyri sırasında ortaya çıkan alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu, sinüzit komplikasyonu olabilir.
Sinüzit tedavisinde hedef, drenajı bozulan sinüste üreyen bakterinin öldürülmesi, drenajın sağlanarak sinüsün temizlenmesidir..
Akut sinüzitlerde, bakteriyi öldürmek için antibiyotik, drenajın sağlanması için ise burun damlaları, ağızdan kullanılan burun açıcı bazı ilaçlar ve burun temizliği yeterli olabilmektedir. Sinüzitin ilaçla tedavisi, en az 10 gün antibiyotik kullanımıdır. Vakanın klinik durumuna göre bu tedavi, üç, bazen dört haftaya uzatılabilir.
Akupunktur ile hem sinüzit atağı sırasında oluşan ağrı giderilmekte hem de geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi semptomlar da ortadan kaldırılmaktadır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Şükrü Yıldırım

Dr. Şükrü YILDIRIM, 1968 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyeti sonrasında Sağlık Bakanlığı kadrosunda 12 yıl çalışmasının ardından Paris’te 2003 yılında tıbbi ve estetik mezoterapi ile selülit, lokal şişmanlığın ve yağların azaltılması üzerine eğitimler almıştır. Alanı ile ilgili yurtdışında birçok eğitim alan Dr. Şükrü YILDIRIM, 2004 yılında akupunktur tedavisi üzerine eğitim almak için Çin'e gitmiş, Yu- Sheng Chienese Medical Klinik'te eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Bunun yanısıra Fransa'da Lazer eğitimi de almıştır. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok mesleki derneğe üye olan Dr. Şükrü YILDIRIM, Sağlık Bakanlığı'ndan Akupunktur uygulama yetki belgesi ve Medikal ...

Etiketler
Sinüzit tedavisi
Dr. Şükrü Yıldırım
Dr. Şükrü Yıldırım
Antalya - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube