Siğil nedir, neden olur?

Siğil nedir, neden olur?

Human Papilloma Virüs (HPV) denilen virüsün deride yol açtığı küçük şişkinliklere siğil adı verilmektedir.

Özellikle çocuklarda ve ergenlik döneminde yaygın olarak görülmektedir.

Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olarak kişilerde sıklıkla ortaya çıkmakta ve bu durumda hızla büyüyüp yayılmaktadır.

Siğiller Bulaşır mı?

Siğiller oldukça bulaşıcıdır. Özellikle siğillere yol açan virüsler, direkt temas yoluyla kişiden kişiye ya da havlu, havuz, tıraş malzemeleri gibi nesneler aracılığı ile bulaşmaktadır. Bu sebeple siğili olan kişilerin eşyalarının kullanılmaması gerekmektedir.

Siğile sebep olan virüsler vücuda girdiğinde dört ve sekiz hafta arasında siğiller ortaya çıkmaktadır.

Siğiller Hangi Bölgelerde Ortaya Çıkar?

Siğiller vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve çıktığı yere göre farklı isimlendirilir.

Verruca Vulgaris (Basit Siğiller):

Bu siğiller genellikle ellerde, bacak ve tırnak çevrelerinde yerleşen genellikle tek tek yerleşimli, yuvarlak yüzeyli, deri rengi kabartılar şeklindedir.

Verruca Plantaris (Ayak tabanı Siğilleri):

Ayak tabanında derinin içine gömülü halde bulunurlar ve ağrıya sebep olurlar. Bu siğiller nasırla karışabilir, Siğiller içindeki kan damarlarının yol açtığı siyah noktalardan ayırt edilir.

Verruca Plana (Düz Siğiller):

Bu siğiller, genellikle yüzde ve eller üzerinde yerleşen çok sayıda basık ve düz yüzeyli kabartılar şeklindedir. Genellikle kuaförlerde iple kaş alma veya ağda sonrası bulaşır.

Verruca acuminata, Condyloma acuminatum (Genital Siğiller):

Bu tür siğiller genital bölgelerde yerleşen ve genellikle cinsel temas yoluyla bulaşan siğillerdir. Tedavi edilmezse zamanla sayısı gitgide artarak karnabahara benzeyen bir yapıda kümelenmiş siğil topluluğuna dönüşürler. Hem kadın hem de erkekleri tehdit eden bu siğiller, bulaşıcı ve hızla yayılan yapıdadırlar.

Siğil Neden Tedavi Edilmelidir?

Siğiller bulaşıcı olduğu için hem kişinin kendisinde başka yerlere bulaşarak artabilir hem de başkalarına temas ve ortak kullanılan eşyalarla onlara da bulaşabilir.

Ayrıca ayak tabanındaki siğiller ağrı yapabilmekte, genital siğiller bireyde psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabilmektedir.

Bu gibi sebeplere bağlı olarak siğillerin tedavi edilmesi şarttır.

Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Siğil tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına siğil tipine, yerine ve boyutuna göre karar verilmektedir.

Genel olarak siğil tedavilerinde çeşitli asidik ilaçlar, kriyoterapi adı verilen dondurma yöntemi, plazma enerjisi ve elektrokoterizasyon gibi işlemler uygulanmaktadır.

Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde siğiller tedavi edilse dahi tekrar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda tedavinin de tekrarlanması gerekmektedir.

Bu makale 22 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şirin Çelik

Uzm. Dr. Şirin Çelik, 31 Aralık 1984’te dünyaya geldi. Lisans öncesi öğreniminden hemen sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladı ve 2007 yılında tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı. Şirin Çelik, Yüksek Lisansı’nı 2012 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde yaptı ve ardından Dermotoloji uzmanlığı unvanını almaya hak kazandı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, akademik sürecini bitirdikten sonra, Bezm - i Alem Vakıf Hastanesi’nde 2008 – 2012 yılları arasında ilk kariyer sürecine başladı. Ardından, “Batman Bölge Devlet Hastanesi (2012 – 2014)”, “Başarı Hastanesi (2014 – 2015)”, “Yeni Yüzyıl Ünv. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi (2016 - 2020)”, “Estethica Levent Hastanesi (2020)” ile sayısız hastanın hayatına pozitif dokunuşlar yaptı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, 2018 - 2020 yılları arasında Yeni Yüzy ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Siğil için ilaç
Uzm. Dr. Şirin Çelik
Uzm. Dr. Şirin Çelik
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube