Lohusalık!!!!

Lohusalık!!!!

Lohusalık nedir?

Doğumdan sonraki ilk 6 hafta lohusalık dönemidir. Bu dönem süresince gebelikte vücudumuzda meydana gelen değişiklikler gebelik öncesi döneme döner.

Anne vücudunda hangi değişiklikler olur?

Doğum sonrası başlayan kanlı akıntı rahmin küçülmeye başlamasıyla birlikte giderek açılarak kırmızıdan beyaz doğru döner.

Memelerde süt salgılanmaya başlar. İlk aşamada berrak kıvamlı salgılanan süte kolostrum denir. Kolostrum içinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirici ve bağırsaklarını mikroplara karşı koruyucu immünglobülin ağırlıklı proteinler mevcuttur.

Anne gebelikte aldığı kiloları vermeye başlar. Dikkat edilmesi gereken önemli konu diet yapmamaktır çünkü diet yapıldığında süt miktarında azalma ve besleyici değerinde düşme olur.

Vücuttaki şişlikler ve ödemler azalır.

Eller uyuşma ve bacaklarda kramp şikayetleri geçer.

Saçta dökülme, tırnaklarda kolay kırılma azalır.

Diş etlerindeki kanama ve şişme geçer.

<span [removed]="" 19.6px;"="" style="box-sizing: border-box;">Lohusalıkta hangi şikayetler görülebilir?

Meme başında emzirme tekniğini bilmemekten kaynaklanan çatlaklar oluşabilir.

Lohusalıkta meydana gelen akıntıda artma, koku varsa bebeğin eşi ve zarından bazı parçalar rahimde kalmış olabilir. Bunlarr iltihaplanarak hayati tehlikeye sebep verebilecek enfeksiyonlar oluşabilir.

Endometrit denilen rahimde enfeksiyonlar oluşabilir. Bu durumda kötü kokulu akıntı, halsizlik, ateş gibi belirtiler olur.

Normal doğum sonrasında vajene yapılan epizyotomi denilen cerrahi kesinin dikişlerinde kötü bakım nedeniyle açılamalar olabilir.

İdrar yollarında doğum sırasındaki sonda uygulamalarına, uzun süre mesanede idrar tutmaya bağlı enfeksiyon oluşabilir. Bu nedenle sık ve ağrılı idrar yapma, ateş şikayetleri oluşabilir.

Memede oluşan sütü fazlalığı ve emzirme tekniğini bilmemek nedeniyle memede şişme yani angorjman oluşabilir. Bu annede ateşe ve memede ağrıya neden olur.

Memede oluşan çatlaklar ve tahriş iyi tedavi edilmezse memede iltihaplanma hatta apse oluşabilir.

Yeni doğan bebeğin annede meydana getirdiği fiziksel ve psikolojik yükler gebelik sonrası depresyonunun tetikleyebilir.

Doğum sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?

Doğum sonrasında vajendeki yırtıklar ve epizyotomi dediğimiz cerrahi kesi iyileştiğinde, loşi dediğimiz lohusalık akıntısı beyazlamaya başladığında ilişkiye girilebilir. Sezeryanla doğumlarda ise cerrahi kesinin iyileşmesi ve lohusalık akıntasının beyazlamsından sonra ilişkiye girilebilir.

Doğum sonrası banyo ne zaman yapılır?

Normal doğum sonrası hemen ayakta duş alınabilir. Sezeryanla doğumda ise eskiden cerrahi kesi iyileştikten sonra banyo yapmaya izin verilebilirdi. Günümüzde kullanılan çeşitli pansuman bandajlarıyla hemen duş alınabilmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Dr. Yazır 2000 yılında Kıbrıs Girne Askeri Hastanesinde askerlik hizmetini tamamlamasının ardından 2012 yılına değin Man ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Lohusalık nedir?
Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube