Sezaryen ne zaman planlı ne zaman acil

Sezaryen ne zaman planlı ne zaman acil

Gebelik ilerlediğinde bu soru anne adayları daha fazla meşgul ederken, anne adayının seçimin nasıl yapıldığını bilmek stresten uzaklaşmasını ve mutlu gebelik geçirmesini sağlar.

Sezaryen ile doğum vajinal yol ile (veya diğer adı ile normal doğum) anne ve bebek için tehlike oluşturduğu durumlarda tercih edilir. Sezaryen tehlikeli durumun tespiti ile önceden planlayarak veya gebelik süresince veya vajinal doğum sırasında gelişen acil ve hayatı ve sağlığı tehdit eden durumlarda yapılır.

Planlı sezaryen:

Plasentanın doğum yolunu kapatan durumlarda, plasentanın yanlış ve fazla yapışma durumlarında

Bebeğin doğum yoluna baş yerine ayak, makat ile girdiğinde veya rahim içinde yan durduğunda

Rahim kasılmaların yırtılma ve önlenemeyen kanamalara sebep olabileceği durumu olan önceden sezaryen ile doğum yapma veya rahim myom ameliyatların geçirilmiş olma durumunda

Bebeğin vajinal yol ile doğmasına engel olan rahatsızlığın olması (omurga ve karın açıklığı, hidrosefali denen kafa içinde su toplanması, teratoma denen tümörlerin varlığında olduğu gibi)

Doğum yolunun kemik veya kas yapısının doğuma elverişli olmaması, dar olması durumunda

Annenin ıkınma hareketleri ile olan vajinal yol ile doğuma imkan vermeyen kalp, beyin, akciğer, omuriliğin veya kemik hastalığın olması durumunda

Annenin doğum sırasında bebeğe bulaşabilen genital enfeksiyonun olması durumunda yapılır.

Acil sezaryen:

Plasentanın ani ayrılması (dekolman plasenta) durumunda

Bebeğin kalp atımlarının düzensiz olması, zayıflaması ile gelişen acil durumlarda

Vajinal doğumda kasılmaların yetersiz olması ve doğumun ilerlememesi durumunda

Bebeğin doğum yolunda başın doğru dönme hareketlerin yapamaması, başının yanlış yerleşmesi sonucunda doğumun ilerlememesi durumunda yapılır.

Gebeliklerin çoğunda vajinal doğum mümkün olur. Doktor tarafından risklerin doğru değerlendirilmesi sezaryen kararının doğru verilmesini sağlar. Unutulmaması gereken husus ise şudur, hem vajinal doğum hem de sezaryen ile doğum sonucunda amaç sağlıklı annenin sağlıklı bir bebek kucağına almasıdır.

 

Bu makale 17 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey

Op.Dr.Cevat Rıfat Cündübey,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes  Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise,Erciyes Üniversitesi,Tıp Fakültesi Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı,Türkiye tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Cevat Rıfat Cündübey mesleki çalişmalarına şu an Özel Erciyes Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Sezeryan doğum
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube