Polip nedir? nasıl tedavi edilir ?

Polip nedir? nasıl tedavi edilir ?

Endometrial Polip Nedir? Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Polipküçük ve iyi huylu da olabilen tümoral oluşumlar olup vücutta rahim ağzırahim içinde (endometrium) , ses telleri ve bağırsaklar gibi değişik bölgelerde görülebilir. Endometrial polipler, rahim içerisinde gelişen ve tek ya da birden daha fazla olabilen tümoral yapılardır. Rahmin içini döşeyen zar tabakasını köken alan endometrial polipler, dokunun bazı bölümleri normalden fazla büyüyerek rahim boşluğuna doğru itildiğinde oluşur fakat itilmiş olan bu doku, endometrium ile bağlantısını yitirmez. Bu bağlantı çok ince ise saplı polip adı verilir. Bunlar zamanla rahim ağzından dışarıya sarkabilir. Kimi zaman ise endometrium ile polip arasındaki bağlantı, geniş bir alana yayılır ve geniş tabanlı polipler oluşur. Dışarıya polip sarkması durumunda rahim ağzından köken alan bir polip olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Kadınlarda her yaşta görülebilir fakat menopoz öncesi ve menopoz döneminde daha sık görülür. En sık görüldüğü yaş 39-50 yaş arasıdır. Yüzde 10 görülme sıklığı vardır denilebilir. Menopoz sonrası kanama sorunlarında genellikle neden iyi huylu poliplerdir.

Endometrial Polipler Neye Sebep Olur?

Kanama bozukluğu

Kanama düzensizliği

Aşırı kanama

Çocuk sahibi olamama

Endometrial Poliplerin Belirtileri Nelerdir?

Düzensiz kanama

Ara kanama ve adet kanamalarının günlerinin uzaması veya kanama miktarının artması

Cinsel ilişki esnasında kanama

Adet kanaması esnasında kramp gibi ağrı

Menopoz sonrasında kanama veya akıntı

Endometrial Polip Teşhisi Nasıl Yapılır?

Ultrasonografi ile gerçekleşir. Hastanın adet kanamalarındaki fazlalıkla şüphe duyulabilir. Rahim filmi istenebilir. Ultrasonografinin yanı sıra rahme sıvı verilerek de görüntülenebilir. Daha sonra histereskopi ile polipler çıkarılır. Kürtaj metoduyla poliplerin kökleri çıkartılamaz ve tekrarlar. Her polibin ameliyat edilmesi gerekmez. Bu durumu doktor hasta ile görüşüp karar verecektir. Histerosalpingografi küçük poliplerin tanısında yeterli olmayabileceği için transvajinal ultrasonografi ile tanı konması daha iyidir. Rahim içi boşluğunu daha iyi gösteren sonohisterografi (sulu ultrasonografi) en etkili yöntemdir diyebiliriz. Histeroskopide ise doğrudan gözle görülen polip aynı zamanda çıkarılır. Bu yüzden en tercih edilen yöntemdir diyebiliriz. Poliplerin alınması işlemine polipektomi denir. Operasyon kısadır ve hastanın hastanede yatması gerekmez fakat bazı hastalarda genel anestezi altında operatif histeroskopi uygulanmaktadır.

Endometrial Polip Nedenleri Nelerdir? 

Endometrial hiperplazi ile birarada görüldüğünde fazla östrojen aktivitesi

Meme kanseri nedeniyle tamoksifen tedavisi almak

Ayrıca bazı çalışmalara göre, genetik patolojilerle de ilgisi olabilir.

Endometrial Polip Türleri Nelerdir?

Hiperplastik Polipler

Endometrial hiperplaziye benzerlik gösteren hiperplastik polipler, östrojene bağımlıdır.

Fonksiyonel Polipler

Endometriuma benzer salgı hücreleri içerirler.

Adenomimatöz Polipler

Kas dokusu da içerirler.

Atrofik Polipler

Fonksiyonel ya da hiperplastik poliplerin zamanla özelliğini kaybederek büzüşmesi sonucunda oluşurlar.

Pseudopolipler

Yalancı polipler denir. Genellikle 1 cm'den daha küçük yapılar olup, adet siklusunun ikinci döneminde ortaya çıkarak adet kanaması ile yok olurlar.

Endometrial Polip Tedavisi Nasıl Olur?

Hasta, ameliyata hazırlanır. Vajinal temizlik uygulandıktan sonra kamera ile rahiç içerisine girip polibin tam yerini tespit edip güvenli bir şekilde ameliyat gerçekleştirilir. Endometrial polipler, gelecekte bir kanser vakası olarak ortaya çıkmamakla birlikte bu şikayetler nedeniyle tespit edildiğinde mutlaka alınması önerilir. Boyutu 1,5 cm'yi aştığında kısırlığa neden olabileceği ve alınması gerektiği hakkında ortak bir görüş vardır diyebiliriz. 

Polip saptandığında cerrahi olarak alınmasının nedenleri:

Tanıyı kesinleştirmek

Tıbbı tedavi gerektiren endometrial hiperplazi olmadığını ve kanama bozukluğunun polip dışında başka bir nedene bağlı olmadığını göstermek için.

Kanseri saf dışı tutmak

Menopoz sonrası kadınlarda görülen kanamanın nedeninin kanser olmadığını göstermek için.

Kanamayı durdurmak

Üreme potansiyelini artırmak

Çalışmalara göre 2 cm'den küçük polipler, tüp bebek tedavilerinde gebelik şansını azaltmaz ama gebeliğin düşükle sonuçlanma riskinde artışa sebep olur. Başka bir çalışma da, poliplerin rahim içinde glycodelin adlı maddenin artmasına sebep olarak yumurtanın döllenmesine ve embriyonun rahme tutunmasına olumsuz etki ettiğini ortaya koymuştur.

 

Bu makale 25 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey

Op.Dr.Cevat Rıfat Cündübey,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes  Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise,Erciyes Üniversitesi,Tıp Fakültesi Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı,Türkiye tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Op.Dr.Cevat Rıfat Cündübey mesleki çalişmalarına şu an Özel Erciyes Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Kanama
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey
Op. Dr. Cevat Rıfat Cündübey
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube