Selektif mutizm (seçici konuşmazlık)

Çocuğun konuşma becerisi bulunduğu halde konuşmamasıdır. Çocuk, konuşacağı kişileri/ortamı seçer ve sadece onların yanında/orada konuşur.

Selektif mutizm (seçici konuşmazlık)

Selektif Mutizm;

Çocuğun konuşma becerisi bulunduğu halde konuşmamasıdır. Çocuk, konuşacağı kişileri/ortamı seçer ve sadece onların yanında/orada konuşur.

1.Dürtüsel ifade biçimi olabilir..

Pasif şekilde hak aramanın ifadesi olabilir.

Pasif agresif davranış: karşıdaki bir sözcük bekler fakat çocuk bunu vermeyebilir. Ebeveynlerini kendince cezalandırma olarak görülebilir.

Örneğin ilgisiz kalmış bir çocuğun evde susarak öc alması gb.

2.Ebeveynleri ile füzyonel ilişkiye gönderme yapabilir.

'Ben söylemeden sen anla.'

Zaten kendisi için konuşan, çocuk adına kararlar alarak cümlesini bile tamamlamasına gerek bırakmayan ebeveyn yaklaşımı olduğunda çocuk konuşmaya gerek duymayabilir. Çünkü ebeveyni onun yerine konuşur, anlar ve onun için düzenler.

3.Yaralı olduğu yeri karşıdakine yaşatmak.

Ötekine açılma reddediliyor..

Sessiz kalmak, karşıdakini saldırıya uğramış gibi hissettirir, yaralayıcıdır. Karşısında sessiz kalınan kişi yok gibidir. Kayıtsızlık en büyük şiddet olarak görülebilir.

Peki çocuklar bunu ne kadar yaşıyor? Duygularına, ağlamasına kayıtsız mı kalınıyor? Çocuk yaralı olduğu yeri ebeveyne yaşatıyor olabilir.

4. Nüfuz edilmeye karşı çıkan semptom olabilir..

'O kadar fazla varsın ki artık içeri almak, seninle konuşmak istemiyorum.'

Sessizlik, ötekiyle arasına mesafe koyar. Nüfuz edilmeye karşı sınır konur. Çok iç içe bir ilişki, çocuğu için her kararı kendisi alan, bireyselliğine alan açmayan ebeveynlere karşı tepki olabilir.

5. Kişileri seçebilir.

Yetişkinlerle/öğretmenle konuşup çocuklarla konuşmayabilir: Kardeş rekabeti olabilir.

Veya çocukları denetim altına almak zor olduğundan onlar dışarıda bırakabilir.

Ondan dolayı aslında çocuk, tatlı öğretmeniyle konuşur. Çünkü egoları henüz güçsüz ve baş etme mekanizmaları düşüktür. Çocuklar kapsamayı, güvenliği net sağlayan kişiyle kendini rahat hisseder.

SONUÇ OLARAK

Konuşması için sürekli ısrar etmek fayda sağlamayabilir. İstilacı ebeveynlere dönüşmeden onu anladığınızı hissettirmek değerlidir.

Etrafınızdaki insanların da onu çok sıkmamasına özen gösterilmelidir.

Bir uzmandan destek alma yoluna başvurulmalıdır.

Bu makale 20 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay

Birgül Emiroğlu Bakay 1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve Lise Eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2006 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına kabul edildi. Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği ’nin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmasını İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde tamamladı. 2018 yıllında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora programına kabul edildi ve “İnfertil Hastalarda İnfertilite Stresinin Yordanmasında Toplumsal Cinsiyet Algısı, Cinsel Mitler Ve Psikiyatrik Belirtilerin Rolü” konulu tezini tamamlayarak Psikoloji Doktoru ünvanını almaya hak kazanmıştır. Türk Psikologlar Derneği'nden Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Seçici konuşmazlık neden olur
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube