Şeker hastalığı, diyabet nedir?

Şeker hastalığı, diyabet nedir?

Vücudumuzda insülin hormonu yiyeceklerle aldığımız şekeri kandan dokulara taşımakla görevlidir. İnsülin hormonun yetersizliği veya kullanılmaması sonucunda  kandaki şeker dokulara geçemez. Yani kan şekeri yükselir ve şeker hastalığı oluşur. İki  tür şeker hastalığı vardır.

Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülen ve vücutta insülin eksikliği ile oluşan şekli Tip 1 Diyabet olarak adlandırılır. Bu tip şeker hastalığının neden ortaya çıktığı tam olarak açıklanamaz.

Tip 2 diyabet en fazla görülen şeker hastalığı tipidir. Vücutta insülin direnci oluşuyor yani insülin var ama görevini yapamıyor. Bu tip şeker hastalığı genelliklle yaşlılarda görülürken günümüzde artık gençlerde de karşımıza çıkmaktadır. Ailesinde şeker hastası olanlar, kilolu ve şişman kişiler, 40 yaş ve üzerinde olanlar, hamilelik sırasında gebelik diyabeti yaşayanlar tip 2 diyabet için risk taşımaktadır. Bu tip şeker Tip 1 diyabetin aksine geciktirilebilir veya önlenebilir bir sağlık sorunudur. Şişmanlık artıkça Tip 2 diyabet riski de artmaktadır. Son çalışmalarda nüfusumuzun %14 ü şeker hastasıdır. Şişmanlıkla birlikte risk yükseldiği için önümüzdeki yıllarda daha yüksek oranlarda şeker hastasına sahip olacağız.

Önlemek için ne yapılabilir?

Şeker hastalığından korunmanın en iyi yolu şişmanlığın önlenmesidir. Enerji alımının azaltılması, kilo kaybı ve düzenli fiziksel aktiviteyi kapsayan yaşam tarzı değişiklikleri şeker hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabilmektedir.

Neden şeker hastalığını önemsiyoruz?

Kan şekerinin yüksek olması kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklara, körlük ve sinir sistemine ait nörolojik problemler neden olur.  Bu hastalıkların önlenebilmesi için, şeker hastasının kan şekerini ve kan basıncını kontrol altında tutması çok önemlidir. Şeker hastalığı ile yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği iyi arkadaşlardır ve yollarına çoğunlukla birlikte devam ederler. Şeker hastası olan kişilerin tansiyonlarını kontrol ettirmeleri ve kan lipit düzeylerine baktırmaları gerekir.

Şeker hastalığının erken dönem belirtileri nelerdir?

İnsülin direnci ile birlikte kilo artışı gözlenir. Şeker hastalarının hep zayıfladıkları düşünülür. Ama bu durum kan şekeri çok yükseldiğinde, hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar. Şeker hastası olmadan önce veya hastalığın ilk dönemlerinde kilo artışı ve kilo vermekte zorluk  yaşanır. Sık acıkmak, doyma hissinin azalması, tatlı ve karbonhidratlı yiyeceklere karşı ilginin artması şeker hastalığı öncesinde görülen diğer sorunlardır.

Şeker hastalığını kontrolünde neler yapılmalı?

İlk yapılması gereken düzenli doktor kontrollerine gitmek ve verilen ilaçları düzgün kullanmaktadır. Beslenme tedavisi şeker hastalığının neden olacağı hastalıkları önlemek ve yaşam kalitesini artırmak için en önemli tedavidir. Şeker hastalığında beslenme tedavisi kişinin yaşam tarzı ve ilaçlarına uygun şekilde kişiye özel hazırlanmalıdır. Genel olarak yapılması gerekenler şöyle özetlenebilir.

Kişinin fazla kilosu var ise mutlaka zayıflamaya çalışmalıdır. Şeker ve tuz tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Az ve sık beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

Günlük yağ alımı azaltılmalıdır. Yağ seçiminde zeytinyağı tercih edilmeli kızartma kavurma gibi yağlı yiyeceklere dikkat edilmelidir. Hazır paketlenmiş ürünler mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir.

Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Ancak meyvelerin fazla tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

Tam tahıllı ekmek gibi posa oranı yüksek besinler tercih edilmelidir.

Bu makale 11 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Hacer Kaya Özkaya

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hacer Kaya Özkaya 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden “Toplu Beslenme Sistemleri” konusunda üniversite bitirme tezi ile mezun oldu. Mezuniyet sonrası mesleki eğitiminde Diyabet diyetisyenliği ve Enteral-Parenteral beslenme sertifikalarını almaya hak kazandı. 1999- 2000 yılları arasında Medikal Park Fatih Hastanesinde, 2000-2007 yılları arasında Acıbadem Bakırköy Hastanesinde klinik diyetisyen olarak çalıştı. 2007 yılından itibaren Dr.Gürler Akınbingöl ile birlikte kurdukları ofiste Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Toplu beslenme sistemleri danışmanlığı, Kilo kontrolü , Diyabet ve Kronik Kalp hastalıkları gibi sistemik hastalıklarda tıbbı beslenme eğitimi vermektedir. Bunlara ek olarak ofislerinde Lazer Epilasyon, Bölgesel Zayıflama ve Selülit tedavis ...

Etiketler
Diyabet oluşumu
Uzm. Dyt. Hacer Kaya Özkaya
Uzm. Dyt. Hacer Kaya Özkaya
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube