Sanat Terapisinin Psikolojik Sağlık Üzerindeki Etkileri

Uzm. Psk. Mustafa Cem Oğuz
Uzm. Psk. Mustafa Cem Oğuz
20 Haziran 202511 görüntülenme
Randevu Al
Sanat Terapisinin Psikolojik Sağlık Üzerindeki Etkileri
Sanat Terapisinin Psikolojik Sağlık Üzerindeki Etkileri

Sanat terapisi, bireyin duygusal dünyasını düzenlemesine, içsel çatışmalarını ifade etmesine ve stresle başa çıkmasına yardımcı olan etkili bir terapötik araçtır. Bilimsel çalışmalar, sanatla uğraşmanın beyindeki dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırdığını ortaya koymuştur. Özellikle depresyon ve anksiyete bozuklukları olan bireylerde, resim yapma ya da şekil verme gibi yaratıcı süreçler, duyguların regülasyonunu kolaylaştırır.

Sanat terapisi aynı zamanda travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) yaşayan bireylerde, travmatik anıları yeniden işleme sürecine yardımcı olur. Sözel anlatımın zor olduğu bu tür durumlarda, sanat bireyin kendisini daha güvenli bir ortamda ifade etmesine olanak tanır. Bu terapi biçimi çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlı bireylerde kullanılabilir; bireysel ya da grup seansları şeklinde uygulanabilir. Grup sanat terapisi, özellikle sosyal izolasyon yaşayan bireylerde aidiyet duygusunu güçlendirerek psikolojik dayanıklılığı artırır.

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Mustafa Cem Oğuz

Uzm. Psk. Mustafa Cem Oğuz

Mustafa Cem Oğuz 29/08/1983  tarihinde Ankara'da doğdu. İlkokul – Orta ve   Lise eğitimlerini Ankarada tamamladı. Psikoloji bilimininden aldığı ilhamla  ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek amacı ile yola çıkan  Mustafa Cem Oğuz  Rusya Fedarasyonunda Psikoloji ve Pedagoji Çift anadal  bölümünden mezun olmuştur.Türkiyede Pedagoji diplomalı nadir pedagoglardandır. Sonrasında gene Rusya Fedarasyonunda Genel psikoloji alanında Yüksek Lisansını tamamlamıştır.  Ankara'da yaşamaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.