Sağlıklı kilo verimi nasıl olmalı?

KİLO VERMEK İÇİN BESLENME DÜZENİ NASIL OLMALIDIR?

Sağlıklı kilo verimi nasıl olmalı?

SAĞLIKLI KİLO VERİMİ NASIL OLMALI?

KİLO VERMEK İÇİN BESLENME DÜZENİ NASIL OLMALIDIR?

Kilo vermeyi hedeflediğinizde beslenme düzeni sağlığın korunması için yeterli ve dengeli olmalıdır. Sağlıklı bir beslenme düzeni karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi besin ögelerinin tamamını içermeli ve bedenin ihtiyaç duyduğu kaloriyi sağlamalıdır. Tek tip beslenme düzeni yerine çeşitliliğin olduğu esnek bir beslenme düzeni sıkıcılığın da önüne geçerek sürdürülebilirliği sağlayacaktır.

KİLO VERMEYİ ENGELLEYEN NEDENLER NELERDİR? HANGİ HASTALIKLAR KİLO VERMEYİ ENGELLER?

Bazı durumlar kilo vermenin önünde engel oluştururken kilo almaya eğilimi arttırabilir. Bunların farkında olup ona göre uzman hekim takibinde ilerlemek sağlık açısından önem arz etmektedir.

Kişinin genetik yatkınlığı, hormonal düzensizlikleri, antidepresan ve kortizol türü ilaç kullanımı, çok düşük kalorili beslenme durumu, kadınlarda menopoz dönemi kilo vermeyi zorlaştırıcı olabilir. Özellikle hipotiroidi, Cushing Sendromu, polikistik over sendromu, insülin direnci, anemi gibi hastalıklar kilo vermek önünde engel oluşturabilen hastalıklardandır.

SPOR YAPMADAN KİLO VERMEK MÜMKÜN MÜ?

Sağlığın sürdürülmesinde beslenme, egzersiz, yeterli uykunun bir arada olması gerekmektedir.

En iyi egzersiz ise yapabildiğiniz ve sürdürülebilir olandır. Kilo verme sürecinizi egzersizle desteklemek kas kaybının önüne geçer ve daha dinç hissetmenizi sağlar. Egzersiz yapmadan kilo vermek mümkündür fakat sağlıklı bir kilo veriminin %70 ini beslenme oluştururken %30 unu egzersiz kısmı oluşturmaktadır

NASIL BİR BESLENME TARZI İLE KİLO VERİLEBİLİR?

Beslenme kişiye özgüdür. Kimilerine 3 ana öğün iyi gelirken kimilerine 2 ana öğün beslenme iyi gelebilir. Farklı zamanlarda farklı diyet modelleri popüler hale gelmektedir. Ancak hepsinin kilo vermedeki temel mantığı kalori açığı oluşturmaktır. Harcadığınız enerji aldığınız enerjiden fazla ise kalori açığı oluşur. Kalori açığı ile kilo verimi başlar. Sağlıklı bir kilo verimi için sadece kaloriye odaklanmamak gerekir. Kaloriyi hangi besin kaynaklarından aldığınız ve karbonhidrat protein yağ dağılımının nasıl olduğu kısımları son derece önemlidir. Yaşam tarzınıza ve sağlık durumunuza uygun şekilde diyetisyen desteği ile planlanmış bir beslenme ile kilo vermek olası besin ögesi eksikliklerinin de önüne geçer.

DİYET YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Diyet yaparken uyguladığınız diyetin size özel olarak planlanmış olması gerekmektedir. Bir diyete başlamadan önce şu 3 soruyu mutlaka kendinize sorun;

  • -Bu diyet kim için planlandı?
  • -Bu diyet yaşam tarzıma, sağlık durumuma, sevdiğim besinlere, bütçeme göre mi planlandı?
  • -Bu diyeti hayatım boyunca sürdürebilir miyim?

Eğer bu sorulara evet cevabını verebiliyorsanız verdiğiniz kilo daha kalıcı olacaktır. Çünkü sürdüremeyeceğiniz bir süreçle kilo verimi sonrasında verdiğinizden çok daha fazla şekilde kilo kazanımı yaşama ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.

Diyetinizi uygularken öğünlerinizi önceden planlamaya dikkat edin. Gerçekçi hedefler belirleyerek stres yaratmadan ilerleyin. Bir haftada 5 kilo vermek ya da bir ayda 10 kilo vermeyi hedeflemek, başarısızlığa uğradığınızda diyeti sürdürmenizi engelleyebilir. Sadece sayı odaklı ilerlemek demotive edebilir. Nasıl göründüğünüzden çok vücudunuzdaki sağlık değişimlerine odaklanmayı deneyin. Daha rahat uyumak gibi..

Sürekli diyet yaptığınızı düşünmek ve kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum etmek stres yaratarak bir süre sonra yeme ataklarını tetikleyebilir. %80 bedeninize iyi gelen besleyici özelliği yüksek besinlerle besleniyorken %20 keyif aldığınız besinlere haftaya yayarak yer verebilirsiniz.

SAĞLIKLI BESLENMENİN VÜCUDA FAYDALARI NELERDİR?

Sağlıklı beslenmek bedeninizin sağlıklı bir kiloda kalmasını sağlar. Yaşam kalitenizi arttırır, gün içerisinde enerjik ve dinç hissetmenizi destekler. Besin eksikliklerinin önüne geçerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresi daha iyi yönetmeyi sağlar. Daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kanser, kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi hastalıklara karşı korur. Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olur.

SU TÜKETİMİ ve KİLO KAYBI ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR?

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarından biri de yeterli su tüketimidir. Vücut susuz kaldığında sindirimden tutun birçok sistemimiz olumsuz etkilenir. Kabızlık, depresyon, zihinsel sorunlar, kas ağrıları, cilt kurulukları, kalp çarpıntısı, böbrek problemleri yetersiz su tüketiminde görülebilecek durumlardır. Sağlıklı kilo verme ve kiloyu korumada da su tüketimi çok önemlidir. Vücutta su miktarı yeterli olmaz ise sindirim enzimleri ve bağırsakların çalışmasının yavaşlamasıyla kilo artışı yaşanabilir. Metabolizmanın sağlıklı çalışması ve yağ yakımı açısından da su tüketimi yeterli olmalıdır.

KİLO VERME KONUSUNDA SIK YAPILAN HATALAR NELERDİR?

Kilo verme amacıyla öğün atlamak, aç kalmak, tamamen sıvı beslenmek, yasaklar koyarak çok kısıtlayıcı beslenmek, sadece kalori saymak, sürekli tartılmak, yenilmemesi gerek diye düşünülen besin tüketimi ardından telafi davranışı uygulamak, besinler ile ödül koymak sık yapılan hatalardandır. Kilo verme konusunda en çok yapılan hatalardan biri de çevreden duyulan ya da internetten öğrenilen zayıflama diyetlerini uygulamaktır.

KULAKTAN DOLMA ve İNTERNETTEN UYGULANAN ZAYIFLAMA DİYETLERİNİN RİSKLERİ NELERDİR?

Kulaktan dolma ve internetten uygulanan zayıflama diyetleri ile kas kayıpları, vitamin-mineral eksiklikleri, halsizlik, baş ağrısı görülebilir. Kısa vadede işe yarar gibi görünüp uzun vadede sağlığınızın elden gitmesine neden olabilir. Özellikle herhangi bir kronik hastalığınız veya devamlı kullandığınız ilaç tedavileriniz varsa kendi kendinize yapmış olduğunuz zayıflama diyetleri ilaç etkilerini değiştirebilir, hastalık seyrini olumsuz yönde etkileyebilir.

Diyet kişinin parmak izi gibi bireye özgü planlanmalıdır. Bunun için mutlaka bir diyetisyen desteği alınarak ilerlenmelidir.

 

Bu makale 13 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Selin Nur Uçar

Diyetisyen Selin Nur Uçar, 2020 yılında Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Eşzamanlı olarak Anadolu Üniversitesi Aşçılık bölümünden diploma almıştır. Ardından 6 aylık Psikodiyet Uygulayıcılığı eğitimini tamamlamıştır. Haziran 2021 itibariyle hizmet vermeye başladığı İstinye Üniversitesi Medicalpark Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde halen devam etmektedir. Hastane bünyesinde iç hastalıkları, endokrinoloji, hematoloji bölümleri ile koordineli çalışmakta olup ayaktan ve yatan hasta beslenmelerini düzenlemektedir. Gebelikte ve emzirme döneminde beslenme, çocuk ve adölesan dönemde beslenme, zayıflama ve kilo alma alanlarında hizmet verirken 2022 yılında almış olduğu Gastroenteroloji Diyetisyenliği Sertifikası ile özellikle sindirim sistemiyle ilgili problemlerde diyet tedavilerini yürütmektedir. Beslenme psikoloj ...

Dyt. Selin Nur Uçar
Dyt. Selin Nur Uçar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube