Odinofaji (odynophagia) nedir?

Odinofaji (odynophagia) nedir?

Kelimenin aslı Yunanca kökenlidir ve iki kısımdan oluşur,  Odino (odyno) yani ağrı ve faji (phagia) yani yutkunma anlamındadır. Odinofaji ise ağrılı yutkunma anlamına gelir.

Aslında odinofaji başlı başına bir hastalıktan ziyade bir çok hastalığın ortak bulgusudur. Ağrılı yutkunma ile zor yutkunma veya yutkunma güçlüğü (Disfaji = Dysphagia) karıştırılmaması gereken iki ayrı bulgudur. Bazen ikisi de aynı anda olabilir, bazen de disfaji olmadan sadece odinofaji durumu tek başına ortaya çıkabilir.

Sebepleri

Yutkunma esnasındaki ağrılar yutkunma mekanizmasının üç ana bölgesindeki patolojiden kaynaklanabilir. Bu üç ana bölge ise ağız boşluğu, yutak veya boğaz (farinks) ve yemek borusudur. Bu bölgelerde  oluşan yara ve enfeksiyonlar (örneğin aft, stomatit, tonsillit, faranjit, oral kandida, herpes), yabancı cisimler (örneğin balık kılçığı), sıcak veya yakıcı sıvı içecekler ve diğer hastalıklar ağrılı yutkunmaya neden olabilir.

Özellikle Sabahları kahvaltı esnasında ortaya çıkan ağrılı yutkunama durumu ise asit reflüsü (gastroözofageal reflü) olayının bir göstergesi olabilir. Ağrılı yutkunma ile nefes darlığı (dyspnea) aynı anda olması ise solunum yolu (gırtlak=larynx, nefes borusu=trachea) ile ilgili bir patolojinin göstergesi olabilir. (örneğin akalazi, Zenker divertikülü, özofajit, özofagus ülseri veya yırtılması)

Ağız , boğaz, gırtlak, tiroid, boyun ve yemek borusu kanserleri de Odinofaji yapabilir. Bu durum özellikle yüksek risk grubuna sahip hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır örneğin sigara veya nargile içen kişiler, yuktunma güçlüğü (dysphagia) ve kontrolsüz kilo kaybı yaşayan hastalar.

Tanı ve Tedavi

Genellikle hastaların hikayesi ve gelişme süreci detaylı bir şekilde ele alındığında çoğu hastada Odinofajinin sebebi kolaylıkla teşhis edilip tedavi edilmektedir. Sebebi belli olmayan Odinofaji durumlarında (%5-10) ileri tetkik yöntemleri kullanılabilir. Bunlardan en önemlisi ise Endoskopi ve renkli (baryumlu) özefagus grafisidir. Bunların yanında endoskopik trans-özofageal ultrasonografi, özofagus manometrisi ve 24 saat özofagus alt ucu pH monitorizasyon testleridir.

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertan Beyatlı

  Genel Cerrahi Uzmanı, MD, PhD (Doktora) Avrupa Cerrahi Araştırmalar Derneği, Amerikan Akademik Cerrahi Derneği üyesidir 1992 yılında girdiği S.Ü. Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında birincilikle mezun oldu. 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Asistanlık süresinde yurt içi ve yurt dışı birçok dergide makaleler ve olgu sunumları yayınladı.  2004 yılında hazırladığı (Intraoperative Determination of Intestinal Viability) tez konusu JSR(Journal of Surgical Reaserch) adlı A grubu Amerikan Cerrahi dergisinde yayınlandı. 2005 yılında aynı fakülteden 90/100 puanla Genel Cerrahi Uzmanı olarak ihtisasını tamamladı. Üyesi olduğu Dernekler ve Kuruluşlar: TTB – Türk Tabipler Birliği, TCD – Türk Cerrahi Derneği, UTACD – Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği, ...

Etiketler
Endoskopi
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Op. Dr. Ertan Beyatlı
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube