Psikolojide savunma mekanizmaları

Savunma Mekanizmaları nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Psikolojide savunma mekanizmaları

Savunma Mekanizmaları Sigmund Freud’un kişilik kuramına dayanmaktadır. Bu kuramda bilinen üç unsur vardır: Id, Ego ve Süperego.

Id: İçgüdüsel ihtiyaçlardan ve dürtülerden türetilen psikolojik enerjinin kaynağı, içgüdüsel davranışlar ve temel ihtiyaçlardır. Haz ilkesi tarafından yönlendirilir.

Ego: İçe özgü kişi ile dış gerçek arasındaki bilinçli arabulucudur. Id’nin taleplerini kontrol ederek dengeli ve gerçekçi bir şekilde tatmin edilmesine yardım eder.

Süperego: Ebeveynlerden ve toplumdan alınan ahlak ve kuralları barındırır. Bir denetleyici görevi görür. Bazı tanımlamalara göre vicdan olarak da geçer.

Sigmund Freud’un psikanaliz teorisine göre, Id ve Süperego arasında oluşan çatışmalar kaygıya yol açmaktadır. Savunma mekanizmaları, kişinin içsel çatışmaları ve sosyal imajını koruyabilme güdüsünden kaynaklanan kaygıdan korunmak adına egonun verdiği doğal bir tepki olarak ortaya çıkar. Ego, dengeyi kuramadığı zaman savunma mekanizmalarını devreye sokar. Bilinçli bir şekilde yaratılmadığı gibi bilinçdışı bir şekilde ortaya çıkarlar. Belki daha küçükken, belki de yaşadığımız olumsuz bir tecrübede oluşturduğumuz savunma mekanizması bizlere bir kalkan görevi görür.

Savunma Mekanizmalarının Özellikleri

1. Bilinçli bir çaba ile değil, kendiliğinden ortaya çıkarlar.

2. Anksiyeteyi azaltma, egoyu koruma gibi belli bir amaçları vardır.

3. Koruyucu işlevler olarak kabul edilseler de; uygunsuz ve bireyin işlevselliğini bozacak hale gelebilirler.

 4. Genellikle bilinç dışı süreçlerdir.

 5. Hemen haz duyma gereksinimi ortadan kaldıran ya da yerine toplumsal yönden kabul edilebilir bir haz duyma sağlayan savunmalar olduğu gibi; çatışmayı ortadan kaldırmayan ve sürekli kullanılma gereksinimi olan savunmalar da vardır.

6. Kişinin engellere dayanma gücüyle, kalıtımsal ve ruhsal yapısıyla, toplumsal olgunlaşma düzeyiyle yakından ilişkilidir.

 

Neden Savunma Mekanizmalarını kullanırız?

Bireylerin, günlük problemleriyle başa çıkabilmek için savunma mekanizmaları bir araç olarak kullanılır. Aslında tehdit altındaki benliğini koruma işlevi görür. Savunma mekanizmaları hem olumlu hem olumsuz sonuçlar doğurabilse de uzun vadede olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Kişi, çözüme ulaşamadığı zaman iç dünyasında daha karmaşık durumlar yaşar.

Unutulmamalıdır ki sağlıklı her birey savunma mekanizmalarına sahiptir. Savunma Mekanizmalarını hepimiz günlük yaşantımızda bilinçsiz bir şekilde kullanırız. Bu durum, yalnızca aşırı dereceye kaçtığında psikolojik sağlık açısından daha büyük problemlere yol açabilir.

Bu makale 26 Mart 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci

 Uzm. Psk. Ayşegül Semerci Ufuk Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarı ile tamamlayarak psikolog unvanını almıştır. Lisans eğitiminin ardından “Genel Psikoloji” yüksek lisans programından ağırlıklı olarak gelişim psikolojisi ve sosyal psikoloji dallarında uzmanlığını tamamlamıştır. Lisans ve Yüksek lisans eğitimleri esnasında Dr. Cevdet Aykan Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesi’nde, çeşitli psikolojik danışmanlık merkezlerinde, hasta sağlık bakım merkezleri ve özel eğitim merkezlerinde staj yapmıştır. Sigara Bıraktırma Derneğinde bağımlı bireylerle çalışmış, sonrasında Ankara’da bir özel eğitim merkezinde kurum müdürlüğü yapmıştır.    Ardından özel bir hastanede uzman psikolog olarak birçok danışanla çalışma fırsatı olmuştur. Şu an ise Ankara- Eryaman bölgesinde kurucusu olduğu Lilya Klinikte danışanlarına hizmet sunmaktadır. Temel uzm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
Etiketler
#savunma mekanizmaları #freud #psikoloji #psikoterapi #id #ego #süperego
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci
Uzm. Psk. Ayşegül Semerci
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube