Prp uygulamaları ve yeri

Prp uygulamaları ve yeri

PRP İngilizce yazılışıyla Platelet Rich Plasma, kanımızda bulunan pıhtılaşmada önemli görevi bulunan Trombositlerin, yoğun olarak bulunduğu serum anlamındadır.Kanda normal sıklıkta (1 ml de ortalama 200 000) bulunan trombositler kanın pıhtılaşmasında görev aldıkları gibi yaralanma bölgelerinde birikirler ve mediatör adı verilen bir madde salgılayarak ‘Kök Hücre’ dediğimiz, değişik ortamlarda oranın ihtiyacına göre farklılaşıp çoğalabilen  hücreleri yaralanma bölgesine çağırırlar.Bundaki amaç kök hücrelerin burada oluşmuş hasarı onarmak için gerekli hücreleri üretmesidir.Bu da en sık olarak fibrositlere dönüşerek kollojen liflerinin, elastositlere dönüşerek elastinlerin üretiminin artması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

PRP nasıl elde edilir;

PRP basitçe kişinin kendi kanından elde edilmektedir.Uygulama başlangıcında damardan alınan kan steril ortamda santrifüje edilerek trombositlerin (platelet) bir yerde toplanması sağlanır.Bir enjektör yardımı ile trombositlerden zengin serum aspire edilerek uygulamaya hazır  hale getirilir.

Cilt Gençleştirmede PRP nasıl çalışır;

Kandan yoğunlaştırılmış olarak elde edilen  sıvı (PRP) nın herhangi bir bölgede deri içine Enjekte edildiğini düşünelim. Enjeksiyon işleminin bir yaralanma oluşturduğunu ve burada çok sayıda trombosit yani platelet olduğundan dolayı buraya normal bir yaralanmadan daha fazla sayıda

Kök Hücre çağrılarak burada artmış bir aktivasyon ,hücre yapımı, yeni kollojen ve elastin sentezi ve bunların olduğu bölgeye fazla kan akımı, anjiogenez (yeni damarların gelişmesi) ortaya çıkar.Bu olaylar sonucu işlem yapılan alanda deride kalınlaşma,esneklik artışı,sıkılaşma ve artmış kan akımı ile daha iyi bir beslenmeye neden olur ki tüm bunlar kırışıklıkların ve gevşekliğin azalması, daha canlı görünüm hücre onarım ve gelişiminin artması ile hasarlanmış üst derinin onarımı sonucu renk değişikliklerinde azalma ortaya çıkar.Buda sıkılaşmış daha canlı ve daha genç cilt görünümü demektir.

PRP nerelerde, hangi durumlarda yararlıdır;

PRP özellikle deride hasar,yıpranma ,yaşlanma olduğunda (bunlarda deride incelme, kırışma,gevşeme,lekelenme tarzında ortaya çıkar)  tek başına veya başka yöntemlerle beraber kullanılabilir.Burada amaç derinin  azalmış hücre ve lif sayısında artış sağlayarak inceliği, kırışıklığı ve gevşekliği azaltmaktır.Bu da daha çok orta ve daha ileri  yaştaki insanlarda olur ve özellikle güneş etkisi altında fazla kalma, sigara içme, iyi beslenememe gibi faktörler bu hasarı artırmaktadır. Ayrıca genetik faktörlerin bu değişikliklerin oluşmasında önemi büyüktür. Genç insanların derisinde oluşan lezyonların tedavisinde daha az etkili olacağı bilinmelidir.

PRP nin diğer cilt gençleştirme yöntemleriyle kullanılışı;

PRP, çeşitli lazer uygulamaları,dolgu işlemleri, deri abrazyonları ile birlikte ve  hatta bazı ameliyatlardan sonra  destekleyici olarak kullanılabilir.Yüzde kırışıklık ve lekelenmeyi azaltmak için kullanılan ve ‘Gold Standart’ olarak kabul edilen Fraksiyonel Lazer uygulamaları ile tamamlayıcı,destekleyici olarak  kullanılması önerilmektedir.

PRP başka uygulamaların yerine geçer mi?

PRP nin cilt gençleştirmede yeri vardır. Ancak her uygulamanın farklı yerde üstünlükleri vardır. Dolgunun etkili olduğu alanlar, Botox’un yararlı olduğu durumlar farklıdır,Lazer uygulamalarının beklentisi ise daha başkadır. Bunlar birbirlerinin yerine birebir etkili olarak kullanılamazlar yani PRP nin dolgu maddesi gibi kullanılması ve kıyaslanması anlamsızdır. Benzer şekilde dolgu maddeleri veya Botox uygulamalarının PRP tedavisinin yerine kullanılması istenilen sonucu vermeyecektir. Uygulama yönteminin seçimine, kombinasyonuna ve uygulama sıklığına elbette  uygulamayı yapan hekim karar vermelidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sadullah Karun

Op. Dr. Sadullah Karun ,1985 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesin'den mezun olmuştur. Sivas'ta mecburi hizmet görevinden sonra 1987-1993 yıllarında uzmanlık eğitimini  İstanbul Tıp Fakültesinde Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında almıştır.

1990-1991 yılları arasında İsviçre'de Hopital Cantonal Üniversite de Geneve Hastenesi'nde Estetik ve Plastik Cerrahi konusunda eğitim ve araştırma çalışmalarında aktif rol almıştır. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Tıp Fakültesi'nden ayrılarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bölüm direktörü olarak 2012 yılına kadar görevine devam etmiştir.

Op. Dr. Sadullah Karun halen Mecidiyeköy -Şişli- İstanbul adresindeki kliniğinde estetik cerrahi alanında çalışmalarıma devam etmektedir.

Etiketler
Prp nasıl elde edilir
Op. Dr. Sadullah Karun
Op. Dr. Sadullah Karun
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube