Prp kendi kanından gelen sağlık

Prp kendi kanından gelen sağlık

     Genellikle estetik ve plastik cerrahide gençleştirme operasyonlarında kullanılan, hastayı kendi kanıyla iyileştiren bir tedavi yöntemi olan PRP’nin (Platelet Rich Plasma), son yıllarda kas. tendon ve eklem rahatsızlıklarında da başarılı sonuçlar vermektedir, Osteoartir diz kireçlenmesinde yeni umud olan, kişinin kendi kanıyla iyileşmesine imkan veren PRP tedavisinin başlangıçta anti-aging’e yönelik kozmetik amaçlı bir tedavi olarak geliştirilmiş ama sonraları kas iskelet sistemi hastalıklarında da iyileştirici etkisi fark edilerek bu alanda kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir. Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlandığından doğal bir tedavi yöntemidir" 
PRP enjeksiyonunun, bir tür semptom giderici uygulama olmayıp direk hastalığın kendisini tedavi etmeye yönelik bir tedavi yöntemdir 
     "Hastadan damar yolu ile yaklaşık 10 ile 20 cc kadar kan, bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici tüpe alınır. Alınan kan özel santrifüj işleminden geçirilir. Santrifüj işleminden sonra kanın trombosit dışındaki hücreleri tüpün dibine çöker ve üzerinde trombosit hücrelerinden zengin sarı renkli bir plazma sıvısı kalır. Bu üstte kalan sıvının dip kısmında trombositlerin daha yoğun olduğu bölgeden her milimetre küpünde yaklaşık 1 milyon trombosit hücresi olan plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak enjeksiyon yapılmadan önce bu plazmaya trombositleri aktive edecek mai eklenir. PRP artık kullanıma hazırdır ve bu aşamadan sonra bekletilmeden uygun teknikle diz, omuz gibi eklemlere kasa, tendon ve tendon yapışma yerlerine enjekte edilir." uygulama hastalığın çeşidini, kronik olup olmadığına. vücuttaki bölgesine göre 1 ile 3 enjeksiyon şeklinde uygulanır, süre  10 gün ile 1 ay arasında uygulanır. 
     PRP İYİLEŞMEYİ BÜYÜK ORANDA HIZLANDIRIYOR
Günümüzde

Eklem diz, dirsek, omuz kireçlenmeleri,

Yumuşak doku yaralanmaları MAS, FMS 

Tendon sorunları (tenisçi ve golfçu dirseği, aşil tendinitler, diz tenditleri),

Yara yeri iyileşmesi, diyabetik ayak yaraları,

Menüsküs yaralanamları

Omuz dirsek eklem yaralanmaları

Topuk dikeni,

Akut, kronik streinler 

Kırık kaynamasının hızlandırılması

gibi çeşitli durumlarda PRP tedavisine başvurulmaktadır, "Özellikle spor yaralanmalarında, yaralanma bölgesine yapılan PRP enjeksiyonunun iyileşmeyi  hızlandırdığı tespit edilmiştir”
Özellikle diz kireçlenmelerinde PRP enjeksiyonu sonrası o bölgedeki hasarlı dokulara yapışan PRP tamir sürecini hızlandırıp dokuları yenileme ve rejenerasyona sebep olarak ağrıyı yavaş yavaş azaltmaktadır.
"PRP tedavisi mutlaka  egzersizler ve kilo verme programları ile desteklenmelidir. Ayrıca fizik tedavi ile beraber uygulandığında sonuçlar daha da başarılı olmaktadır. PRP tedavisinin ilaç içermemesi nedeni ile yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir dolgunluk hissi  enjeksiyona bağlı hafif bir ağrı  yapabilir. Bu etki bir kaç gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur. Bu durumda buz uygulaması ve kısa süreli ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu doğal tedavi yöntemi sonuçları itibari ile umut vaat etmektedir. PRP tedavisi ile ilgili devam eden  olumlu sonuçlar nedeni ile uygulama alanları giderek artmaktadır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Süleyman Tatlı

Uzm. Dr. Süleyman TATLI, 1971 yılında Osmaniye'de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Osmaniye'de bitirdikten sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2003 yılında ise Fırat Üniversitesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ihtisasını başarıyla tamamlayarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

2,5 yıl Özel Çorlu Şifa Hastanesi'nde, 2 yıl Adana Fizyomed Dal Merkezi'nde, 2 yıl Afyon Korel Thermal Otel Klinikte, 2,5 yıl Tarsus Aktif Yaşam Merkezi'nde ve 2 yıl Adana Ortadoğu Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Süleyman TATLI, şu anda ise Özel Medline Adana Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Prp kendi kanindan gelen sağlik
Uzm. Dr. Süleyman Tatlı
Uzm. Dr. Süleyman Tatlı
Adana - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube