Sağlıklı bir yaşam ve hormon dengesi

Sağlıklı bir yaşam ve hormon dengesi

Dr. Wolf Funfack tarafından uzun yıllar yapılan çalışmalar neticesinde geliştirirlmiş kilo ve metabolizma düzenleyici bir programdır. Bu beslenme programı güncel sağlık bilgileriniz , laboratuvar tahlilleriniz ve fiziksel özellikleriniz göz önüne alınarak kişiye özel hazırlanmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerde yetişkin insanların yaklaşık %65 i hem obeziteyle hemde fazla kilonun neden olduğu sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden birçok farklı diyet yöntemi geliştiriliyor ve deneniyor.

Ülkemizde sadece metabolic balance eğitimi alan tıp doktorları tarafından uygulanabilen bu program 4 aşamadan oluşuyor. Hazırlık dönemi olan birinci aşama 2 günden oluşuyor. İkinci aşama olan sıkı dönem en az 14 gün sürüyor. Bu aşamada kişi sadece kendi metabolizmasına uygun olan yiyecekleri yiyebiliyor. Rahat dönem olan üçüncü aşamada beslenme programına ek yiyecekler ilave ediliyor. Dördüncü aşama ise hayat boyu sürecek koruma dönemi.

Bildiğimiz gibi vücudun dengesi hormonlar tarafından sağlanır. Bu hormonlar vücut tarafından üretilebiliyorsa sorun oluşmaz ama kilolu bireylerde bu üretim yeterli seviyede olamıyor. Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin ve metabolik sendrom olarak adlandırılan hipertansiyon, kan yağlarında artış, tip 2 diyabet gibi hastalıklardan korunmanın yolu vücudumuzun hormon dengesinin sağlanmasından geçiyor. Metabolik Balans bu hormon dengesini, özelliklede vücudun insülin seviyesini normalleştirmeyi hedefleyen bir sistem. Bu dengenin sağlanabilmesi için asla taviz verilmemesi gereken 8 ana kural mevcut. Bunlar;

- Her gün 3 öğün yenilmeli

-Öğünler arasında en az 5 saatlik süre olmalı.

-Bir öğün 60 dk dan fazla sürmemeli.

-Yemeğe proteinle başlanmalı, yani ilk lokma mutlaka protein olmalı.

-Her öğün sadece bir çeşit protein yenilmeli ve bir öğünde yenen protein başka öğünde yenilmemeli.

-Son öğün en geç saat 21.00 da bitirilmeli.

-Her gün mutlaka bir elma yenilmeli.

-Vücudumuzun ihtiyacı olan su muhakkak içilmeli.( kg başına 35 ml)

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Murat Yıldırım

Uzm. Dr. Murat YILDIRIM, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2008 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2008 - 2010 yılları arasında Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2010 - 2015 yılları arasında ise Metafiz Fizik Tedavi Dal Merkezi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Murat YILDIRIM, mesleki çalışmalarına 2015 yılından beri Acıbadem Bursa Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği, Huneke'ye göre Bilimsel Nöral Terapi ve Regülasyon Derneği (BNR), Bilimsel Tamamlayıcı Tıp ve Regülasyon Derneği (BTR), Manuel Terapi Derneği (MTD) ve Tabipler Odası gibi birçok mesleki ku ...

Etiketler
Metabolik balans nedir
Uzm. Dr. Murat Yıldırım
Uzm. Dr. Murat Yıldırım
Muğla - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube