Proloterapi nedir ?

Proloterapi nedir ?

 

Proloterapi ozellikle; zayıflamış ve gevşemiş ligamentleri ve diğer eklem destek yapılarını güçlendirmek, eklem içinde yeni kartilaj yapımını uyarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Vücudun doğal iyileşme yanıtını stimüle ederek etki eder.

Proloterapi; artritis, bel ağrısı, boyun ağrısı, fibromiyalji, tekrarlayan strain yaralanmaları; tenisçi-golfçü dirseği, karpal tünel sendromu, rota tor cuff yaralanmaları; ayak bileği yaralanmaları, aşil tendiniti, diz yaralanmaları, kalça ağrısı, osteoartritis parsiyel tendon ve ligament yırtıkları, dejenere veya hernie disk, temporomandibuler eklemi içeren kas iskeleti sistemi ağrılarında etkilidir.

Proloterapide etkin madde: Ligament ve tendonun kemiğe yapışma yerine (entesis bolgesi) injekte edilen dusuk konsantrasyonda lidokain ve hipertonik dekstroz çözeltisi karisimidir. Bu lokalize inflamasyona neden olur.  Sonuçta kan akışını artırarak ligament ve tendonların kendini onarmasını sağlar. İnjeksiyonlar birkaç haftalık aralıklarla yapılır. İyileşme kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazıları birkaç tedaviden sonra iyileşirken diğerleri 10 veya daha fazla seansa gereksinim duyabilirler. Seansların ortalama sayısı 4-6 arasındadır. Enjeksiyon genellikle iyi tolere edilir.Mekanizmasının yeterliliğine bağlı olmakla birlikte, genellikle uygulamanın üçüncü haftasından sonra klinik düzelme ve semptomların kaybolduğu gözlenmektedir. Eklem aralığının daraldığı, diz protezi önerilen vakaların radyolojik takiplerinde kıkırdak dokusunun yeniden tamir olduğu ve eklem hareket açısının arttığı, radyolojik düzelme saptandığı bildirilmektedir.
Bilindiği gibi hiçbir yöntemin, tek başına yeterli olmadığı durumlar ve klinik tablolarla her hekim sık sık karşılaşmaktadır. Refleks tedavileri genellikle dokudaki enformasyon ve fonksiyon bozukluğu aşamasında başarılı olabilirken, eklemde ve organda başlayan dejeneretif değişikliklerde pek başarılı olamamakta veya başarı çok zaman almaktadır.
Ancak Proloterapi morfolojik değişikliklerin olduğu, Artroz, Epikondilit, avaskuler nekroz, gibi kronik ve ağır tablolarda dahi başarılı olmaktadır.

PROLOTERAPİ USA’da 1930’dan beri uygulanmaktadır. Ulkemizde  de SUT’ta devlet tarafindan odenmektedir.

Bilimsel PROLOTERAPİ Derneği (BPoD) tarafından Denizli’de düzenlenen Proloterapi eğitim kurslarının İstanbul ayağının ilkini 15-16 Eylül 2012 tarihinden itibaren, bundan böyle düzenli olarak her ay, İstanbul’da   başlatıyoruz.

Bu Proloterapi 1 kursunun ağırlıklı konusu Diz eklemi , Omuz eklemi, Lomber ve Sakroiliak eklem akut ve kronik sorunlarında tedavi şekli teorik ve pratik uygulamalı olarak ilerleyecektir. Çok sayıda sunumların yanında hasta üzerinde pratik uygulamalar. Belli enjeksiyon tekniklerinin yanı sıra kompleks hastalıklarda, kronik hastalıklarda klinik yaklaşımlar tartışılacak ve gözden geçirilecektir.

Daha sonraki takvim: 2012 yılı için 6-7 Ekim 2012 Proloterapi 1

                                                    10-11 Kasım Proloterapi 2

                                                    15-16 Aralık 2012 Proloterapi 3

Eğitmenler: Op. Dr. Hasan Doğan ve Uz. Dr. İlker Solmaz

Başta Proloterapi ve Nöralterapi yani Tamamlayıcı Tıp ile ilgilenen hekimler olmak üzere her branştan hekimi 15-16.Eylül.2012 tarihinde PROLOTERAPİ 1 kursuna ve devam edecek diger kurslara davet ediyoruz.

Saygılarımla.

                                                                                           Dr. Hüseyin UMUT

                                                                                        

 

Kayıt için Deha Sağlık ve Eğitim Danışmanlık Merkezinden Dr. Hüseyin UMUT

ile irtibata geçebilirsiniz.drhumutus@gmail.com

Tel: 0 216 441 65 66             GSM: 0532 411 47 91               www.huseyinumut.com     

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Hüseyin Umut

Etiketler
Proloterapi nedir
Dr. Hüseyin Umut
Dr. Hüseyin Umut
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube