Piersing

Piersing

Piersing, Batı'da vücut sanatının bir ifadesi olarak popularite kazanan görsel bir uygulamadır. Genel olarak farklı şekilde yapılan düzensiz işlemlerdir ve genellikle lisans sahibi olmayan kişilerce uygulanmaktadırlar. Bu nedenle özellikle baş bölgesindeki piersingle ilgili sıkıntılar artmakta ve çok sayıda problem ve enfeksiyonlar görülmektedir.

·        Tetanoz

·        Endokardit

·        Serebral abse

·        Ludwig anjini

·        Glomerulonefrit

·        Toksik şok sendromu

·        Yaygın kanama

·        Havayolu tıkanmaları

Bunlardan bazılarıdır.

Yapılan araştırmada piersing kullanan ortalama yaş 25-32 , ortalama kullanım süresi 3-4 yıldır.Yüz bölgesinde en çok kulak, burun, kaş ,alt dudak ve dilde uygulanmaktadır.

Piersing kullanma nedenleri kendini ifade etme, kişisel ihtiyaç, bireysel ve bagımsızlık imajı, bir gruba katılma isteği, vücut görüntüsü ve şehveti artırma isteğidir.

Ağızda kullanılan piersinglerde en sık problem dudak piersingi ile ilgili dişeti çekilmesi, tükrük miktarında artma ve diş kırılmaları olarak gözlenmekte.

Kullanılan piersing bölgeleri arasında en çok ağızda kullanılanlarda problemler olmaktadır.Kulak lobları ve kulak kıkırdağı en sık rastlanan piersing alanlarıdır.Diğer sık görülen alanlar burun, dudak, kaş ve dildir.

Kıkırdağa uygulanan piersingin yumuşak dokulara uygulanan piersing ile karşılaştırıldığında daha fazla komplikasyona neden olmadığı anlaşılmıştır. Ancak ağız piersingi yüz piersinginden daha fazla enfeksiyon ve ağrıya neden olmaktadır.

Quintessence 5, 8, (2008)

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Derya Demirçiler

Etiketler
Piersing
Dt. Derya Demirçiler
Dt. Derya Demirçiler
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube