Bu teller ne zaman çıkacak?


Herhalde ortodonti uzmanlarının ömürleri boyunca en sık karşılaştığı soru bu olsa gerek.
Ortodontik tedaviler, hastadaki anomalinin şiddetine göre 1 yıl ile 3-4 yıl arasında sürmektedir. Klinik deneyimim ise ortodontik tedavilerin ortalama 1,5-2 yıl arasında bittiğini göstermektedir.
Bildiğimiz gibi ortodontik tedavi sırasında dişler kemik içerisinde hareket etmektedir. Bu hareketin yavaş olması diş köklerinin sağlığı açısından çok önemlidir. Dişler hızlıca hareket etsin diye uygulanacak aşırı kuvvetler şiddetli ağrılara ve diş köklerinde ciddi rezorbsiyonlara (erimelere) yol açmaktadır. Zaten hastalarımız şunu iyi bilmelilerdir ki aşırı kuvvet uygulanınca dişler hızlı hareket etmez, tersine yavaş hareket eder. Ağız içi cansız bir yapı değildir. Aşırı kuvvetlere kemik gerekli biyolojik cevabı vermektedir. Bu nedenle zaten ortodonti uzmanınız yeterli azami kuvveti uyguluyordur.
Diş hareket hızını birçok faktör etkilemektedir. Bunları dişin hareket yönü, hareket şekli, anomalinin yapısı, sistemik hastalıklar ve yaş olarak sıralayabiliriz. Bunlardan özellikle yaş hususuna değinmek istiyorum. İnsanlar yaşlandıkça kemik yapıları daha sert hale gelmektedir. Yumuşak olan kemik içerisinde diş hareketleri daha hızlı olurken, sert olan kemik çerisinde takdir edersiniz ki dişler daha yavaş hareket edecektir. Bu nedenle aynı anomaliye sahip 12 yaşındaki bir çocuğun tedavisi 28 yaşındaki bir bireyden daha erken bitebilmektedir.
Hastalarımız şunu iyi bilmelidir ki hızlıca biten bir tedavi iyi, güzel bir tedavi olmayabilir. Bu nedenle lütfen ortodonti uzmanlarımızın bilgi, birikim ve deneyimlerine güvenelim. Onları sıkıştırmayalım. Emin olun onlarda sizin tedavinizin hızlı bir şekilde bitmesini arzu ederler ancak tedavi süresini asıl olarak biyolojik sistem ve günümüz teknolojisi belirlemektedir.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…