Pedodonti (çocuk diş hekimliği)

Pedodonti (çocuk diş hekimliği) 0 ile 13 yaş grubu arasında tüm çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda çalışmalar yapar. Çocuk diş hekimi için önemli olan çocukların dişlerinde meydana gelebilecek çürüme ve diş kaybını önlerken dişin yapısını korumak ve sağlamlaştırmaktır. Çocuklarda 6 aylık bebeklik döneminden itibaren çıkmaya başlayan süt dişleri yaklaşık 7 yaşa kadar çocuğun ağız sağlığı için oldukça büyük öneme sahiptir. Sağlıklı diş yapısı ile çocuğun gelişiminde oldukça önemli yere sahip olan dişler için koruma oldukça önemlidir.

Pedodonti (çocuk diş hekimliği)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti (çocuk diş hekimliği) 0 ile 13 yaş grubu arasında tüm çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda çalışmalar yapar. Çocuk diş hekimi için önemli olan çocukların dişlerinde meydana gelebilecek çürüme ve diş kaybını önlerken dişin yapısını korumak ve sağlamlaştırmaktır.

Çocuklarda 6 aylık bebeklik döneminden itibaren çıkmaya başlayan süt dişleri yaklaşık 7 yaşa kadar çocuğun ağız sağlığı için oldukça büyük öneme sahiptir. Sağlıklı diş yapısı ile çocuğun gelişiminde oldukça önemli yere sahip olan dişler için koruma oldukça önemlidir.

Pedodonti, çocukların süt dişlerinin ya da asıl dişlerini korumak üzere tüm tedbirlerin alındığı çocuk diş sağlığı ana bilim dalıdır. Çocuğun dişleri ile beraber ağız ve diş sağlığı konusunda diş ve damak gelişimi için yardımcı olur. Bazı çocuklarda diş çürümesi, damak ya da çene yapısı kalıtsal nedenlerle de sağlıklı olmayabilmektedir. Bu gibi durumlarda geç kalmadan çocuk diş hastanesi ile gerekli görüşmeleri sağlayarak muayene olmakta fayda vardır.

Şeker yiyen çocuğun dişleri çok daha erken sürede çürüyüp zarar görebileceği gibi uzun yıllar kullanımı da zor olacaktır. Dişleri çürük çocuk için eğer erken tedbir alınmazsa dişler kalıcı olarak zarar görebilir ve hatta ciddi oranda diş kayıpları ortaya çıkabilir. Bu nedenle mutlaka çocuk diş hekimi ile görüşmek ve çocuğun diş sağlığı üzerine önemli tedbirler almak gereklidir. Peki pedodonti nedir? Çocuk diş hekimi ne yapar?

Pedodonti Nedir?

Pededonti nedir sorusu akla takılan bilimsel bir konuyu içermektedir. Pedodonti, bebeklik döneminden 14 yaşına kadar olan süreçte çocukların dişlerinin gelişimi ve sağlıklı oluşumu ile ilgilenen bilim dalıdır. Süt dişlerinin zarar görmesi halinde ya da çocuğun dişlerinde ortaya çıkan olası hasarlarda pedodonti devreye girer. Pedodonti aslında erken safhada ortodonti alanına giren birçok unsuru başta tespit eder. Özellikle parmak emme gibi şikayetler ile gelen aileler için en doğru tespitleri ancak pedodonti kliniği yapabilir.

Başarılı bir pedodontist çocuğun gelişim sürecini takip ederken ağız ve çene yapısında ortaya çıkan ya da çıkabilecek her türlü sorunu erken teşhis eder ve buna göre bir tedavi planı çizer. Çocuğun gelişim sürecinde en iyi tedavi yöntemi ile ileriki yaşlara hazırlanması huzursuz bir ağız sağlığının önüne geçmek için önemlidir. Erken dönemde alınan her tedbir diş kayıplarının öne geçecek ve aynı zamanda çocukluk dönemindeki masumane gülüşü ileriki yaşlarında da korunması demektir.

Pedodonti Kapsamında Yapılan Tedavi Nasıl İlerler?

Pedodonti için başvuruda bulunan aileler birçok ağız ve diş sağlığı konusunda şikayetçi olabilmektedir. Çocuklarda diş sağlığı açısından ortaya çıkan sağlık problemleri şunlardır:

  • Diş çekimi
  • Çocuk diş protezleri
  • Ağız ve diş bakımı
  • Beslenme önerileri
  • Dişi koruyucu önlemler
  • Kanal tedavileri
  • Tırnak yeme başta olmak üzere kötü alışkanlıklar
  • Dolgu tedavileri

Bu sorunlardan herhangi birisi çocuğunuzda varsa mutlaka çocuk diş hekimi için randevu alarak çocuğunuzun tedavisini başlatmalısınız. Ağız ve diş sağlığında ortaya çıkan her sorun daha sonrasında diş kaybı olmak üzere sorunlara yol açmaktadır. Hatta parmak emme ya da tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar için çocuk diş hekimi onayı ile diğer sağlık sorunları için de erken teşhis söz konusu olabilir. Çocuklarda erken yaşta diş protezi ya da tel kullanımı da ilerleyen yaşlarda çok daha düzgün bir ağız yapısını ortaya koyacaktır. Bu nedenle 13 yaşa kadar önlem alınan her diş tedavisi aslında kişinin ileriki yaşlarda konfor alanının çok daha geniş olmasını sağlayacaktır.

Pedodontist Kimdir? Çocuk Diş Hekimi Önerileri Nelerdir?

Pedodontist çocuk diş hastalıkları konusunda ihtisas yapmış alanında uzman çocuk diş hekimi olarak karşımıza çıkar. Çocuk diş hekimliği konusunda muayene ihtiyacı duyan aileler için güvenilir diş sağlığı merkezlerinde randevu oluşturmak gereklidir. Pedodontist tavsiyeleri özellikle çocukların ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Çocuğun doğduktan sonraki 13 yaşa kadar olan gelişiminde diş sağlığı büyük öneme sahiptir. Bu nedenle sağlıklı gülüşlere sahip olan bir birey olabilmesi için çocukluk döneminde dişlerin önemsenmesi şarttır.

Diş tedavisi konusunda ön yargıların oluşması aslında çocuk yaşta görülen diş tedavilerinde işinde uzman olmayan kişilerce yapılan tedavilere bağlıdır. Çocukken diş tedavisi esnasında alanında uzman olmayan diş hekimlerince yapılan tedavilerde çocuğun en başta psikolojisi kötü etkilenebilmektedir ve hatta çeşitli travmalara da sebep olabilmektedir. Bu nedenle pedodonti konusunda alana hakim ve gerçek uzmanlar tarafından yürütülen bir çocuk diş tedavisine önem verilmelidir.

İyi bir pedodontist sadece çocuğun diş sağlığı ile ilgilenmez aynı zamanda çocuğun gelişim sürecinde ağız ve diş sağlığı konusunda tedavisini uygularken ruhsal gelişimi de takip eder. Bu çerçeveye uygun bir çalışma çıkarır. Pedodontist diğer diş hekimlerinden farklı olarak çocuk psikolojisi üzerine de eğitim almıştır. Bu nedenle çocuğun travma yaşamadan diş tedavisi görmesi için pedodontist ile tedaviye devam etmek en isabetlisi olacaktır.

Burada çocuk diş hekimi önerileri şu şekilde sıralanabilir:

-- Bebekken çıkmaya başlayan dişler ıslak mendil yardımı ile silinmeli ve temizliği sağlanmalıdır. Özellikle şerbetli gıdalar ve aşırı şekerli besinler bebeğe verilmemelidir.
-- Biberon kullanımı 1 yaşına kadar olmalıdır. Sıvı gıdalar küçük bir bardak yardımı ile alınacak şekilde olmalıdır.
-- Biberon veren anne asla ısı kontrolü için biberonun emziğini ağzına sokmamalıdır. Bunun yerine biberonu bileğine ya da elinin üzerine damlatabilir. Ağzına soktuğu emzik kısmı zaten anne ağzında yer alan bakteriler ile enfekte olacağı için bebeğin ağzına bakteri geçişi olacaktır.
-- Özellikle 6-8 yaş arasında yani süt dişlerinin çıkması ve yerine kalıcı dişlerin gelmesi ile ortaya çıkan herhangi bir olumsuz görüntü için mutlaka bir pedodontiste görünülmelidir.

 

 

Çocuklarda Diş Gıcırdatması

Çocuklarda diş gıcırdatması birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu sebeplerden birisi de çocuğun ağız ve diş yapısı olabilir. Eğer çocuğunuz diş gıcırdatıyorsa mutlaka bunun sebebini araştırmalısınız. Bu sebeple öncelikle bir çocuk diş hekimi yardımı almanız gereklidir. Eğer çocuğun dişlerden kaynaklı bir sorunu yoksa ağız ve çene yapısı düzgünse sonra arkada yatan diğer sebepleri incelemekte fayda vardır.

Pedodonti bölümünden alınan randevu ile çocuğunuzun ağız ve diş yapısını muayene ettirmeniz gereklidir. Çocuklarda diş gıcırdatması ağırlıklı olarak diş hastalıkları sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Bunların başında; diş apsesi, kırık diş, kapanma bozukluğu, yüksek yapılmış dolgu, diş çıkarma süreci ve özellikle süt dişlerin çıkıp normal dişlere dönüm süreci en önemli sebepler arasında yer alır. Çocuğun ağız ve çene yapısı gelişim süreci bu nedenle kontrol altında tutulmalıdır. Varsa çene yapısı ile ilgili bozukluklar erken yaşta gerekli önlemler alınabilmelidir. Bu konuda pedodonti ailelere detaylı şekilde bilgi aktaracak ve tedavi sürecini yönetecek birimdir.
 

Süt Dişi Neden Önemlidir?

Her insanda 20 tane süt dişi vardır. Bu dişler bebeklik döneminden sonra çocuğun ağzında çıkan ilk dişlerdir. Özellikle çocuğun beslenmesi açısından oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığı bakımından çocuğun sağlıklı şekilde beslenmesi ancak sağlıklı dişlerle mümkündür.  Süt dişleri özellikle damak gelişimi için de büyük önem taşır. Damak yapısının düzgün olması, çene yapısının sağlam oluşması için süt dişleri yapı taşı niteliğindedir. Erken dönemde çekilen ya da düşen bir süt dişinin yeri sonraki dönemlerde yeni çıkan dişin de tutunması açısından sorun teşkil eder. Dişin tutunması için uygun zemin oluşmaz.

Pedodonti Koruyucu Uygulamalar Nelerdir?

Pedodonti çocuk diş sağlığı açısından çok önemli ve etkin bir bilim dalıdır. Birçok uygulama ile çocukların dişlerinde ortaya çıkan sorunlara uzun vadede başarı sağlayan müdahaleler yapılmaktadır. Bu çalışmaların temel amacı çocuk diş yapısında ortaya çıkan ve çürümeye sevk edecek her oluşumun önüne geçmektir. Erken dönemde çocuk diş hekimi kontrolünden geçen ve söylenen bu tedbirleri uygulayan her ebeveyn çocuklarının diş sağlığı için ciddi koruyucu önlemleri almış demektir. Diş çürükleri için özellikle beslenme alışkanlıkları ve beslenme sonrası ağız bakımı büyük rol oynar. Burada yapılması gereken çocuğun beslenme alışkanlıklarını sağlıklı şekle sokmak ve ağız bakımı rutin hale getirebilmektedir. Bunun yanı sıra; fissür örtücü ve flor uygulamalarıdır. Bu iki diş koruyucu uygulama ile süt dişleri özellikle koruma altına alınır.

1 – Fissür Örtücü Uygulama

Fissürler özellikle bakteri oluşumu açısından en müsait yapıya sahiptir. Dişin keskinlik yetisinin bulunduğu dişin üst yapısında yer alan fissürlerin girintili çıkıntılı boşlukları örtülür. Bu sayede dişin iç kısmına ilerleyen diş bakterilerinin önü kesilir. Ortalama 6 ayda bir fissür örtücüler kontrol edilmelidir.

2 – Flor Uygulaması

Flor uygulaması ise özellikle diş dokusunu güçlendirecek bir çalışmadır. Dişin kuvvetli yapısı flor oranı ile doğru orantılıdır. Flor uygulaması ile dişin minesi korunur ve dişe karşı oluşan bakteri oluşumları engellenmiş olur. Ancak flor uygulaması sadece çocuk diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.

 

Bu makale 24 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Meliha Mutlu

DİŞ HEKİMİ MELİHA MUTLU ; ORTAOKUL VE LİSEYİ BURSA’DA OKUDU. 2001 YILINDA ANKARA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ’Nİ KAZANDI. 5 YIL EĞİTİMİN SONUNDA 2006 YILINDA MEZUN OLDU. 2007 YILINDA BURSA DUAÇINARI AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’NE ATANDI. 15 YIL KAMUDA MESLEĞİNİ İCRA ETTİ. MESLEK İÇİ EĞİTİMLER VE SEMİNERLER İLE KENDİNİ GELİŞTİRDİ. 2013-2017 YILLARI ARASINDA ENGELLİ KLİNİĞİNDE GÖREV YAPTI. ÇEKİRGE DEVLET HASTANESİ VE DÖRTÇELİK ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ’NDE GENEL ANESTEZİ ALTINDA YETİŞKİN VE ÇOCUK HASTALARIN DİŞ TEDAVİLERİNİ YAPTI. UYGULAMALI İMPLANT KUSRLARINA KATILDI. ÖN BÖLGEDE KIRIK, LAMİNA, DİASTEMA KAPAMA KURSLARINA KATILIM GÖSTEREREK SERTİFİKALARINI ALDI. MESLEĞİNİ DAHA ÖZGÜR VE KALİTELİ BİR PLATFORMDA İCRA ETMEK İÇİN KAMU GÖREVİNDEN İSTİFA EDEREK KENDİ KLİNİĞİNİ AÇTI. KARŞILIKLI GÜVEN İÇEREN BİR ORTAMDA TEDAVİLE ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Pedodontist
Dt. Meliha Mutlu
Dt. Meliha Mutlu
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube