Dişlerimizi düzenli fırçalamazsak vücudumuzdaki ağrıların ve hastalıkların sebebi olabilir mi? mikroplar akıllı mıdır? neden pazar ve bayram günleri, geceleri ağrı oluşur?

Dişlerimizi düzenli fırçalamazsak vücudumuzdaki ağrıların ve hastalıkların sebebi olabilir mi? mikroplar akıllı mıdır? neden pazar ve bayram günleri, geceleri ağrı oluşur?

"Araştırmalar, felç rahatsızlığında rol oynayan Streptococcus Sanguis dahil olmak üzere diş eti hastalıklarının sebep olduğu bakterilerin kalbe yayılıp, kalp ve inme rahatsızlıklarını tetikleyip, felç oluşturup, kalp hastalığı riskini arttırabileceğini gösteriyor."

Yaşam biçimimiz diş ve kalp sağlığı üzerinde çok etkilidir. Mikropların akıllı olduğu ispatlanmıştır. Pazar günleri, geceleri ve özellikle bayramlarda diş fırçalama alışkanlığı olmayan bireylerde zaten ağız bakımı da olmadığı için, vücudumuzun direncinin de düşmesi ile (uykuda savunma sistemleri eksildiğinden) mikropların diş ve diş etlerinde ağrı oluşturma riski çok yüksektir. Periodontal hastalığı olan insanlar genel olarak kötü alışkanlıklara sahip olma eğilimindedirler. Sigara kullanımı, hareketsiz bir yaşam, dengesiz ve ölçüsüz beslenme, stresli bir hayat, rekabetçi ve fırsat eşitliği tanımayan bir sistem, negatif düşünceler ile çözmekte zorlandığımız hatta ötelediğimiz birçok problem, kalp rahatsızlıklarının en güçlü tetikçileridir. Ayrıca, periodontal hastalığı olan birçok insanda diyabet (Diabetes Mellitus) hastalığı da görüldüğü için bu da kalp hastalığının görülme riskini arttırır. Bu bir zincirdir, çene kemiği erimesine de sebep olan periodontal hastalıklar ilerleyerek kalp, böbrek ve diğer organik hastalıklar ile sinir-kas hastalıklarına (Alzheimer, Parkinson, Myastenia Gravis) daha da ilerleyerek beyin hastalıklarına, ağız kanserlerine ve vücudun diğer organlarında kanserleşmeye sebep olurlar.

Düzenli diş fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanmak, diş hekimi kontrolleri, 6 ayda bir dişlerimizi temizletmek, gerekirse kürete etmek (küretaj), diş eti hastalıklarının tedavisinde erken ve acil önlem almak vücudumuzdaki bütün oluşabilecek hastalıkları ve ağrıları önleyebileceği gibi yaşam süremizi uzatır, kaliteli bir yaşlılık elde etmiş oluruz.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fikret Altan

19 Haziran 1964 Sarıyer/Emirgan doğumlu olan Fikret Altan, Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Sinir Doktoru (Nöro-Psikiyatrist) Dr. Ünal Altan ile Ankara Olgunlaşma Enstitüsü terzilerinden Sunal Altan çiftinin çocukları olarak dünyaya gelmiştir.   Aslen Samsunlu olup, 1975  Reşitpaşa/Karacapaşa (Osman Saçmacı) İlkokulunu, 1978  Emirgan Behçet  Kemal  Çağlar  Ortaokulunu, 1981 Kabataş  Erkek  Lisesini, 1987 İstanbul Üniversitesi (Çapa) Diş  Hekimliği Fakültesi Yüksek Lisans öğrenimini başarı ile tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanını kazanmıştır.    1989 yılında Aydın Jandarma Tabur Komutanlığı'nda "Diş Tabip Teğmen" olarak askerlik görevini yapmıştır. 1989/1991 arası Kızılay Beyoğlu/İstiklal Şubesi Diş Tabipliği bölümünü kurarak kısa bir süre "Dispanser Diş Tabibi" olarak çalışmış ve sırasıyla Reşitpaşa Dispanserinde "Diş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
linkedin
instagram
twitter
facebook
Dt. Fikret Altan
Dt. Fikret Altan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube