Pedagog hakkında

Pedagog hakkında

Her anne baba çocuğunun gelişimi ve eğitim hayatı için doğru adımlar atmak ister. Bu adımları atmamızda ve ebeveynlerin çocuklarıyla yaşadıkları problemlerin giderilmesinde bize yardımcı olan kişiler Pedagoglardır. Pedagog, terimsel olarak çocuk eğitimcisi anlamına gelmektedir. Uzmanlık alanı çocuk gelişimi ve çocuktaki duygu durum değişiklerinin incelenmesi olan Pedagoglar, çocuğun aldığı eğitimin yeteneklerine olan uyumunu da yoğun bir şekilde incelerler. Bir noktada çocuk psikolojisiyle de ilgilenseler de asıl uzmanlık alanları çocuk eğitimi ve bunun işleyişindeki ritüeller üzerinedir. Genel çalışma alanları 0-18 yaş aralığındaki bireylerin çocukluk ve ergenlik dönemindeki duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin değerlendirilmesi ve takibinin yapılmasıdır. Çocuk gelişimi, birçok uzmanlık alanını ilgilendirdiği için gereken durumlarda Psikiyatrist, çocuk doktoru gibi diğer uzmanlarla da iş birliği içerisinde çalışabilirler. Aileye ve bireye özel danışmanlık hizmeti verebilen Pedagoglar aynı zamanda kreş, anaokulu, aile ve çocuk mahkemesi, cezaevi ve çocuk yuvası gibi çeşitli kurumlarda da danışmanlık ve rehberlik hizmeti verebilmektedirler.

Anne babanın çocuğa karşı tutumlarının değerlendirilmesi, çocuk gelişi ve çocuk eğitimi gibi çocukluk dönemine dair tüm çalışmaların gerçekleştirildiği Pedagoji alanı 1989 yılında ülkemizde lisans programlarından kaldırılmıştır. Bu alanla alakalı bir yüksek öğretim programı ülkemizde uygulanmamaktadır. Dolayısıyla uzmanlık alanı yalnızca Pedagogluk olan bir danışmanlık hizmeti mevcut değildir. Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun olan Psikologlar yahut eğitim fakültesinin PDR bölümünü tamamlamış psikolojik danışmanlar bu hizmet alanında çalışmaktadırlar. Bunun için de bu bölümlerden mezun olan kişilerin öncelikle gelişim psikolojisi veya klinik psikoloji üzerine mastır yapmaları daha sonrasındaysa pedagojik bazı eğitimler almaları gerekir. Bu danışmanlık türündeki yapılan çalışmalar ve yıllar içerisinde oluşan tecrübe birikimi ise danışmanı işinin ehli yapar. Tıp fakültesini bitirmiş ve Psikiyatri alanında uzmanlaşmış kişilerde bu alanda çalışmalar yürütebilmektedirler. Ancak Psikiyatristler, yaşanan sorunun hatalık düzeyine çıkması durumunda yardım alınması gereken profesyonellerdir. Yaşanan soruna karşı fizyolojik müdahaleler ve ilaç tedavileriyle yaklaşım gösterirler.

Ebeveynler ve çocuk arasında yaşanan anlaşmazlık veya iletişimsel çatışmalarda, ailedeki rollerin belirlenememesi gibi durumlarda, aileyi etkileyen kaza, ölüm gibi hadiselerde çocuğun psikolojik sağlığının korunması, gelişim sürecinin olumsuz etkilere maruz kalmaması için bir Pedagogdan yardım alınabilir. Böylesi ciddi durumların haricinde de daha iyi bir eğitim süreci daha etkili disiplin programlarının oluşturulabilmesi için pedagoglar ailelere yardımcı olacaktır. Çocukluk dönemi, insan hayatının tamamında etkisini gösteren fiziksel ve ruhsal gelişimin oluştuğu önemli bir evredir. Bu evrenin en sağlıklı biçimde tamamlanabilmesi için sağlıklı bir aile ortamının ve sağlıklı bir iletişim modelinin olması şarttır. Pedagoglar bu süreci ve süreç içinde oluşan gereksinimleri yönetmede anne babaya en iyi şekilde yardım edecek ve yol gösterebilecek kişilerdir.

Bu makale 12 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Deniz Akıncı

2009 yılında Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olarak hemen akabinde Selçuk Üniversitesi Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bölümünde yüksek lisans yaparak, ‘Boşanma Olgusunun Çocuk Üzerinde Etkileri’ konusundaki tezimle  uzmanlığımı, devam eden süreçte Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisans yaparak ‘Vajinismus Etyolojisindeki Psikopatolojiler ve Vajinismusun Anksiyete Bozukluğundaki Etkileri’ başlıklı tezimle Klinik Psikoloji uzmanlığımı tamamladım. Tüm psikolojik danışmanlık hizmetlerine ek olarak Konya’da, Türkiye’de ve yurtdışında bulunan farklı üniversitelerde psikoloji ve diğer meslek elemanlarına yönelik eğitmenlik ve süpervizörlük yapmaktayım. Özellikle aile terapisi, çocuk terapisi ve yetişkin terapisi alanlarında master eğitimleri aldım. Sizlere daha iyi hizmet sunmak adına Konya’nın en büyük psiko ...

Etiketler
Pedagog
Uzm. Kl. Psk. Deniz Akıncı
Uzm. Kl. Psk. Deniz Akıncı
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube