Online Psikoterapi
Bu yüzyılın başındayken rahatça oturmak ve hayatlarımızı çevreleyen teknolojiye bakmak kolaydır. İnternet de bu yaygın teknolojik gelişmelerden biridir, askeri ve bilimsel çevrelerin ilgisinden ortaya çıkmış ve çocukların iletişim, yetişkinlerin bilgi ve sayılamayacak milyonların eğlence için kullandığı olgu halini almıştır.
10 yıldan fazla süre içerisinde ilk web sitesinden milyonlarca bireysel siteye ulaşılmıştır. Şu anda web sayfalarının gerçek sayısını bilmek olanaksızdır.
Bu tarihlerden günümüze kadar geçen süre içerisinde bir çok uzman web’i danışanlara bilgi ulaştırma, eğitim ve reklâm yolu olarak görmüştür. Artan bir şekilde birçok psikolog ve diğer ruh sağlığı profesyoneli, internet üzerinde danışan desteği sağlamak arayışındadır. Böyle bir ortam sunmak, yüklü miktarda kişiye ulaşmayı, uzmanlar için engelleri kaldırmayı, randevu belirmede daha fazla esnekliği, düşük ücretleri ve kişiler için daha fazla seçeneği sağlar.
Fakat diğer bir konuda geniş hizmet sağlamayı hedef edinmiş ortam hakkında çok az şey bilinmesidir, etkili online danışma yazılı çerçevede sunulmamış bununla ilgili kurallar belirlenmemiştir. Ne yazık ki tüm bu reklam ve tanıtım arasında, internet üzerindeki psikoterapi servisleri, yanlış anlaşılmış olabilir ve bu servislerin yaptıkları pek çok profesyonelin ve kişinin beklediğinden daha az olabilir. Yani böyle bir hizmetten alacağınız sonuç olasılıkla hayal kırıklığından biraz daha iyi olacaktır.
Bazı durumlarda, danışan daha önceden belirlenmiş sayıda e-posta cevabı ya da belirli zaman dilimi içinde sınırsız sayıda e-mail satın almaktadır. MSN servisleri ikinci en sık rastlanılan yaklaşımdır. Tipik olarak bu oturumlar daha önceden belirlenmiş randevu zamanı gerektirir ve danışanlara yarım saat ya da bir saat hatta bazı sitelerde dakika üzerinden fiyatlandırma yapılmaktadır. Üçüncü sırada ise sitelerin telefon hizmetlerini tavsiye ettiği görülmesi, yüz yüze danışmaya mümkün olduğunca yakın ilişki çeşitleri arayışındaki danışanlara işaret etmektedir. Daha küçük bir grup ise video konferans teknolojisi kullanarak hizmet sunmaya çalışmaktadır. Bu çeşit video tabanlı servisler geleneksel yüz yüze danışmayla benzeşen psikoterapi ilişkisi yaratmak için en iyi seçenek olabilir.
E-posta belki de internette yazışmanın en kolay yoludur ve aynı zamanda internette yazışan herkesin e-posta hesabı vardır. Senkronize bir e-posta ile randevu belirlemeye gerek yoktur. Danışan ya da potansiyel danışan basitçe bir e-posta gönderir ve uzman rahatlıkla cevap verir.
Şu anda, video konferans donanım ve yazılım opsiyonları birçok danışan için değerinden daha fazla sorun yaratmaktadır. Online terapide psikoterapi hizmeti verecek klinisyenlerin uygulama ve etik alanlarında gerçekten nitelikli kurslardan ve eğitimlerden geçirilmesi gerektiği kesindir.
Bağlantı hızlarının düşüklüğü, veri aktarımında yaşanan zorluklar, zaman gecikmesi, tam güvenli şifrelemenin asla olmaması( günümüzde bilgisayar korsanlığının da teknoloji ile aynı hızda geliştiği düşünülerek), karşılıklı iletişimin ve dolayısıyla danışmanlığın kalitesini düşürmektedir.
Randevu belirlemedeki zorluklar, yapılan görüşmelerin teknik ya da kişisel nedenlerden dolayı erken sonlandırılması, bu sitelerin başında sürekli olarak uzman personel bulunmaması diğer hizmet sürekliliğini kısıtlayarak faktörlerdir.
Ancak tüm bu sorunlara rağmen en iyi şartların sağlanıp (veri güvenliği, eğitilmiş profesyoneller, sağlıklı ve hızlı bir bağlantı, düzenli randevular, hızlı ve kaliteli ses ve görüntü aktarımı gibi) online psikoterapinin yapıldığı durumlarda, daha ekonomik olması, danışanların kendilerini bilgisayar başında daha güvenli ve rahat hissetmeleri, e-posta yoluyla yapılan psikoterapide bilgiyi sindirebilmek için zamanın olması, sürekli ve anında erişme kolaylığının olması gibi faydaları bulunmaktadır.
Yine de gelişen teknolojik olanaklar ve bilgisayar uygulamaları ile birlikte online terapinin de önümüzdeki beş ya da on sene içerisinde günlük hayatımızdaki yerinin sağlamlaşacağına kesin bir gözle bakılabilir. Azalan teknik sorunların, eğitimli, etik ve yasal açıdan profesyonel örgütler tarafından denetlenen profesyonellerin vereceği kaliteli hizmetle birleşmesi durumunda, belirli bir süre sonra online psikoterapinin bireysel ve geleneksel psikoterapiye tercih edilmesi gözden kaçırılmaması gereken bir olasılıktır.
Ancak yine de özellikle ülkemizde ve ücretli olarak bu tip bir yardım alınmaya karar verildiğinde yardım alınan kişinin gerçek kimliğinden emin olmanın yolları bulunmalıdır. Yani karşınızdaki insanın gerçekten psikolog olup olmadığından emin olmadan ve bilgilerinizi, sırlarınızı güvenli bir şekilde saklayabileceğinden emin olmadan siz siz olun bu işe kalkışmayın.
On-line olmayan gerçek dostluklar dilerim…
Parmaklarla konuşmak :online psikoterapi
