Panoromik röntgen ( çene röntgeni ) çekiminde kurşun önlük giydirilmesinin önemi

Panoromik röntgen ( çene röntgeni ) çekiminde kurşun önlük giydirilmesinin önemi

Artık çoğu ağız ve diş sağlığı polikliniğinde bulunabilen  teşhis - tedavide diş  hekimlerinin  olmazsa olmazı     olan  panaromik röntgen  (OPG ) cihazlarının kullanımına çok dikkat edilmelidir. Panoromik röntgenin cihazları diş hekimlerinin  sıkça başvurduğu bir görüntüleme tekniği olmasının sebebi ; Çene kistlerinin teşhisinde , diş lezyonlarının görüntülenmesinde , estetik zirkonyum , estetik lamina , implant tedavileri  önce- si ve sonrası sonrasında , ortodontik tedavi öncesinde mutlak bilgi teşhise olan yardımıdır . 

Panaromik röntgen cihazlarının faydası kadar doğru kullanılmaz ise zararları da mevcuttur.  Hastanın yaşı ne olursa olsun tüm panaromik röntgen çekimi öncesinde hastanın boynuna troit bezini koruyacak şekilde troid koruyucu kurşun boyunluk takılmalıdır. Röntgen öncesi hastanın hayati organlarını ‘’ X’’ ışınlarından korumak amacıyla kurşun önlük giydirilmelidir. Kurşun metali ‘’X’’  ışınlarını emip geçirmediğinden  hastayı kanserojen ‘’ X’’  ışınları etkisinden de korumuş olur.  

Panoromik röntgen çekiminde dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de hastanın yaşına ve cinsiyetine göre doz ayarlamasıdır. Kadın ve erkek bireylerde , genç ve yaşlı bireylerde kemik yoğunluğu farklı olduğu  için hastalara göre doz ayarlaması yapılıp gereksiz ''X'' ışınından kaçınılmalıdır.

Bu makale 2 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ali Kılıç

Dt.Ali Kılıç, Ege Üniversitesi'de başlamış olduğu eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl Hollanda’nın Nijmegen şehrinde bulunan Radboud Üniversitesi’nde cerrahi ve estetik diş hekimliği üzerine eğitim almıştır. 

Dt.Ali Kılıç, İzmir Karşıyaka'da bulunan Özel DentaPoint Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Dt. Ali Kılıç
Dt. Ali Kılıç
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube