Kaygı / anksiyete bozukluğu nedir?

Kaygı / anksiyete bozukluğu nedir?

Anksiyete bozukluğu -bir diğer adı ile kaygı bozukluğu- hissedilen kaygının, ihtiyacın giderilmesi doğrultusunda girişilecek çabayı engelleyecek kadar şiddetli olması halidir. Örneğin; sınav sırasında başarı gösterme ihtiyacı içerisindeki bir insanın aşırı kaygı halinde sorulara cevap verememesi durumudur.

Aşırı anksiyetenin katlanılabilir hale gelmesi için insan beyninde bir takım savunma mekanizmaları vardır. Bunlar başarılı ya da başarısız olmak üzere iki ana başlığa ayrılabilir.

Başarısız olan savunma mekanizmaları kaygıyı katlanılabilir noktaya indiremeyenlerdir. Örneğin inkar bunlardan birisidir. Düşünün bir kez! Susamış olan bir insan hissettiği kaygı nedeniyle susuzluğunu inkar ederse neler olur? Susuzluk daha da artar, buna bağlı olarak kaygı daha da şiddetlenir ve paralel olarak kaygı çözümleneceği yerde artarak hastalık seviyesine çıkar. Başarılı mekanizmalar ise; anksiyetenin gerekçesini tespit edip çözüm üretme çabası olarak özetlenebilir. Kaygının kaynağına göre çeşitlilik gösteren farklı alttipler bulunur: Yaygın anksiyete bozukluğu, Panik bozukluk, Obsesif kompülsif bozukluk, Sosyal kaygı bozukluğu, Post-travmatik stres bozukluğu, Özgül fobi gibi. Birey bu alt tip bozukluklardan birden fazlasını aynı anda yaşıyor olabilir.

Bu makale 8 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş

Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş, Psikoloji lisans eğitimine ösym burslu olarak başladı. Öğrenciyken psikoloji alanıyla ilgili birçok etkinlik ve eğitime katıldı; dinleyici, konuşmacı ve koordinatör oldu. Lisans birinci sınıftan itibaren stajlara başladı. Özel klinik, kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinde adli psikoloji ve klinik psikoloji stajları yaptı; henüz mezun olmadan fazlasıyla iş deneyimi kazandı. Ayrıca lisans eğitimi ve stajlar devam ederken okuduğu üniversitede yarı zamanlı idari personellik yaptı. Dört yıllık psikoloji lisans eğitimini onur derecesiyle tamamlayıp “Psikolog” oldu. Lisans bittiğinde, Klinik Psikoloji ve Psikoloji yüksek lisans programlarına aynı anda başladı. Klinik Psikoloji'yi “Borderline Kişilik Bozukluğunda Şema Terapi Uygulamaları” adlı projesiyle tamamlayıp “Klinik Psikolog” oldu. İkinci yüksek lisansında “Y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube