ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NEDİR?
- Aslında çok zeki bir çocuk ama neden hala okuma-yazmayı öğrenemiyor?
- Mars’ta yaşam üzerine konuşabiliyor, ama 2 ile 2’yi neden toplayamıyor?
- b ve d harfleri arasındaki farkı neden göremiyor?
Özel Öğrenme Güçlüğü; zeka düzeyi normal ya da normalin üstünde olan bireylerin, standart testlere göre, yaş, zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda, okuma, yazma, matematik ve yazılı anlatım düzeyinde beklenenin önemli ölçüde altında olmasıyla tanısı konulan bir bozukluktur.
Özel Öğrenme Güçlüğü
- Okuma bozukluğu, (Disleksi)
- Yazılı anlatım bozukluğu, (Disgrafi)
- Matematik bozukluğu (Diskalkuli) ve
- Başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu ya da sözel olmayan öğrenme güçlüğü (Nonverbal Learning Disability)
alt gruplarını içerir.
1. Okuma Bozukluğu: Bireyde, yaşıtlarına göre okuma becerisinde yetersizlik olarak kendisini gösterir. Bu durum kelimelerin hatalı söylenmesi ve çarpıtılması, eklemeler veya çıkarmalar yapma olarak gözlenilir. Şekilleri, yazılı harf karakterlerini, noktalama işaretlerini, çizgileri algılamakta ve ayırt etmekte zorluk yaşanılır. Okuma zorluğu harflerde, kelimelerde, cümlelerde hatta bir paragrafta olabilir. Ayrıca okuma hızı da oldukça düşüktür.
2.Yazılı Anlatım Bozukluğu: Yazılı anlatım bozukluğu kişinin yazı yazarken akranlarına göre düşük performans göstermesiyle fark edilir. Kişinin el yazısında, noktalama işaretlerinde, kelimeleri cümle içinde doğru yere yerleştirmede bozukluklar vardır. Yazma performansı kişinin zeka kapasitesinin altındadır. Bu bozukluk nörolojik veya duyusal bir eksikliğe bağlı değildir.
3.Matematik Bozukluğu: Öğrencinin matematikle ilgili etkinlik ve becerilerde yaşıtlarına göre düşük performans sergilediği görülür. İkinci veya üçüncü sınıfa geldiğinde artık bu bozukluk öğretmen tarafından açıkça gözlenebilir. .Matematik bozukluğunun var olduğunu düşünmek için kişinin ihtiyacı doğrultusunda yeterli düzeyde matematik eğitimi almış olması beklenir.
4.Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü: DSM-IV, ICD-10 gibi deskriptif tanı kategorileri içinde yer almayan ve daha çok olguların nöropsikolojik profillerine dayalı olan bir tanı grubudur. Okuma, yazma, matematik bozukluğu tanımına girmeyen öğrenme bozukluğudur.
Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler,
- Öğrenmede çok önemli olan bilgiyi işleme sürecinin (bilginin alınması, düzenlenmesi, bellekte depolanması ve iletilmesi) bir kısmında ya da hepsinde sorun yaşayabilirler.
- Öğrenme becerilerindeki sorunlar ise hayatın tüm alanlarını etkiler.
Özel Öğrenme Güçlüğünde Okul Öncesi Dönemden İtibaren;
- Dil,
- Algı,
- Kavram,
- Motor-koordinasyon,
- Bellek,
- Dikkat-konsantrasyon,
- Sıralama,
- Organizasyon,
- Duygusal-sosyal
alanlarda güçlükler görülebilmektedir.
Akademik, duygusal ve sosyal beceri eğitimleri ile öğrenme güçlüğü alanında önemli gelişmeler görülmektedir.