Özel bir baş ağrısı tipi: oksipital nevralji

Özel bir baş ağrısı tipi: oksipital nevralji

Oksipital nevralji, genellikle başın bir tarafında başın arkası ve kulak arkasında, boynun üst kısmında bazen elektrik çarpması gibi de olabilen, zonklayıcı ve kronik bir ağrı ile karakterize baş ağrısının farklı bir türüdür. Tipik olarak, oksipital nevralji ağrısı enseden başlar ve daha sonra yukarı doğru yayılır. Bazı bireylerde ağrı kafa derisi, alın bölgesi ve gözlerin arkasında olabilir. Bu hastaların kafa derisi dokunmaya karşı hassas, özellikle gözleri ışığa karşı duyarlı olabilir. Ağrının yeri duyusu büyük ve küçük oksipital sinirler tarafından sağlanan alanlardır. Bu alanlar kafa derisi, kafanın arka tarafı boyun üst bölgesidir.

Oksipital ağrının nedeni nedir?

Birçok vaka altta yatan neden olmaksızın karşımıza çıkarken; bazen boyunda sinir sıkışması, artrit veya kafa travması gibi problemler sonrası da gelişebilir. Bazı vakalarda kaslardaki gerginlik bile sinir basısına neden olabilir.

Ne sıklıkta karşımıza çıkar?

Oksipital nevralji nadir görülür. Buna rağmen diğer baş ağrısı ve migren olgularında oksipital sinirin atak sırasında etkilenmiş olması daha sıktır.

Tanı nasıl konulur?

- Oksipital sinir dağılımı boyunca ataklar arasında ağrılı ya da ağrısız olabilen ani batıcı ağrı
- Sinir üzerinde hassasiyet
- Sinir üzerine uygulanan lokal anestezik ile ağrının geçmesi

Oksipital nevraljide tedavi yöntemleri nelerdir ?

Sıklıkla şikayetler, istirahat, masaj gibi fizik tedavi uygulamaları, anti-enflamatuar ilaçlar ve kas gevşeticileri ile azalır ya da kaybolur. Ciltten iğne yapılması ile sinir bloğu uygulaması sadece tanı konulmasını değil de aynı zamanda tedavide yardımcı olmaktadır. Sinir blokları oksipital sinire yapıldığı gibi servikal 2. ve 3. Sinirlere yapılabilir. Radyofrekans Termokoagülasyon yöntemiyle Oksipital Sinirlerin ağrı iletiminin kesilmesi en etkili tedavi yöntemidir.

Bu makale 4 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Çelik

Uzm. Dr. Mehmet ÇELİK, İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1996 - 2001 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi'nde yaparak Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olmuştur.

Uzmanımız 2022 yılı itibariyle kendi özel muayehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
Oksipital blokaj
Uzm. Dr. Mehmet Çelik
Uzm. Dr. Mehmet Çelik
İstanbul - Algoloji (Anestezi ve Reanimasyon)
Facebook Twitter Instagram Youtube