Tamamlayıcı tıp ekseninde sağlıklı yaşam

Tamamlayıcı tıp ekseninde sağlıklı yaşam

  Tıpta bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birlikte tanı koymada ve bazı tedavilerde çok başarılı bir  dönemdeyiz. Ancak  bazı hastalıklar için  gerçek ve nedene yönelik tedavilerde aynı durum sözkonusu değil. Diyabet, insülin direnci, depresyon, Alzheimer, otoimmün hastalıklar, infertilite, kronik yorgunluk sendromu, fibromyalji  gibi bazı kronik hastalıklarda  artış gözleniyor. Bunların çoğunda da yapılabilen tedaviler sadece semptomatik, yani şikayeti baskılamaya yönelik.  Özellikle bu  tür hastalıklarda, nedene yönelik, gerçek bir tedavi yapabilmek için yaklaşım tarzı ve  bakış açımızı değiştirmeliyiz. Yani, büyük resmi görmeli, ,soruna  bütüncül bakmalıyız.

  Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlık; sadece hastalık ve hastalığın olmaması değil; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de tam bir iyilik halidir. Aslında bu tanım bütüncül bakış açısını çok güzel ifade ediyor. Ancak uygulamada  çoğunlukla bu kavramlar, yani ruhsal, zihinsel ve bedensel sorunlar ayrı ayrı ele alınıyor. Hatta bedendeki sistemler için de aynı durum sözkonusu.  Oysaki bizler bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz ile bir bütünüz. Organlarımız ve tüm sistemlerimiz birbiri ile iletişim halinde. Bu gerçeği gözardı ederek tedavilerimizde gerçek bir başarı sağlayabilmemiz pek de mümkün görünmüyor. Bütüncül bakış açısını prensip alan tamamlayıcı tıp yöntemleri  bu alana ışık tutabilecek niteliktedir.

    Tamamlayıcı tıp; Klasik, bilinen tıp yöntemleri ile birlikte insanların iyileştirilmesi ve sağlıklarının korunması için yapılan tedavi  uygulamalarının bütünüdür. Bilimsel verilerle desteklenen, etki mekanizmaları bilimsel olarak açıklanabilen  yöntemlerdir. En bilinen ve sık kullanılan  tamamlayıcı tıp yöntemleri, akupunktur, medikal ozon tedavisi, nöralterapi, manuelterapi, fitoterapi, homeopati, proloterapi, manyetik alan tedavisi  olarak sayılabilir. Tamamlayıcı tıp yöntemleri, ilgili tamamlayıcı tıp dalında gerekli eğitimleri almış olan hekimler tarafından uygulanabilir.

   Tamamlayıcı tıp uygulamaları vücudun doğal iyileştirme mekanizmalarını kullanarak, zihin, ruh, beden ve tüm sistemlerin  bütünlük içinde, dengede olmasını sağlar. Kişiye özel bir hekimlik uygulamasıdır.  Hastalık ya da fonsiyonel bozuklukların  ilerleyişini önler. Etkili  bir koruyucu hekimlik uygulamasıdır. Sağlığımız ile ilgili yaşadığımız her türlü problemde bu yöntemlerden hem tek başına, hem de mevcut tedaviye destek olarak  yararlanabiliriz.

  Tamamlayıcı tıp pratiğimizde,  genellikle   rutin tedavilerle sonuç alamamış, çoğunlukla  kronik sorunlarla gelen bir hasta grubuna yardımcı olmaya çalışıyoruz. Koruyucu ve doğal metabolik sistemizi destekleyici olduğu için,  herhangi bir şikayet olmadan, sadece sağlığı korumak, bağışıklığı güçlendirmek, detoksifikasyon, antiaging (sağlıklı yaş alma)  amacıyla da uygulanabilmektedir.

Bu makale 5 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Aldemir

1974 Antalya doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Antalya'da yaptı. Ege üniversitesi Tıp fakültesi'nden 1997'de mezun oldu.Yine Ege üniversitesi tıp fakültesinde, Anesteziyoloji ve reanimasyon dalındaki uzmanlık eğitimini  20004  yılında tamamladı.2005 yılına kadar Anestezi ve reanimasyon uzmanı olarak Ege Üniversitesinde görev yaptı. 2005-2019 yılları arasında  Antalya Anadolu Hastanesinde anestezi ve reanimasyon uzmanı olarak görev yaptı. 2016 yılında Nöralterapi eğitimi almaya başladı. Beraberinde ozonterapi, manuelterapi, şelasyon, prp/cgf, akupunktur alanlarında da eğitimlerini sürdürdü. 2018 yılında yarım zamanlı, 2019-2022 yılları arasında tam zamanlı olarak Özel Antalya Anadolu hastanesi  tamamlayıcı tıp  kliniğinde görev yaptı. 2022 yılında muayenehane açtı. Halen muayenehanede  tamamlayıcı tıp ve regülasyon tıbbı alanında çal ...

Etiketler
Sağlıklı yaşam ve akupunktur
Uzm. Dr. Özlem Aldemir
Uzm. Dr. Özlem Aldemir
Antalya - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube