Omurga kireçlenmesinde faset eklem enjeksiyonları

Omurga kireçlenmesinde faset eklem enjeksiyonları

Faset eklemler omurganın her iki yanında arka bölüme bulunan, boyundan sağrı kemiğine kadar inen ve omurganın hareketinde önemli rol oynayan küçük eklemlerdir. Bu eklemler birbirleriyle bağlar ve kıkırdak aracılığıyla birleşir.

Bel ve boyun ağrısının tanı ve tedavisinde bel ya da boyun fıtığına yoğunlaşılırken, faset eklemlerden kaynaklanan ağrılar gözardı edilebilmektedir.

Yaşlanmaya bağlı kireçlenme durumunda, eklem iltihaplarında, travmalarda faset eklemler her seviyede zedelenebilir. Omurganın daha hareketli bölümleri olduklarından, bu zedelenme daha çok bel ve boyun bölgesinde oluşur. Bu durumda sinirlerde sıkışma sonucunda faset sendromu (hastalığı) ortaya çıkar.

Lomber faset sendromunda etkilenen eklemlerin seviyesine göre belin sağ, sol ya da her iki yanında kalçaya, bazen kasığa ve bacağın üst arka bölümüne yayılan ağrı görülür. Faset eklem enjeksiyonu, bu durumlarda ortaya çıkan ağrıyı gidermek amacıyla yapılan bir işlemdir.

İşlem sırasında, bir anestetik ve steroid faset eklemlerin içine enjekte edilir. Enjeksiyon teşhis ve/veya tedavi amacıyla uygulanabilir. Etkilenen eklem hemen hemen her zaman birden fazla olduğu için faset eklem enjeksiyonu tek seansta çoklu olarak uygulanır. İşlem, lokal anestezi ve sedasyon dediğimiz hafif uyku eşliğinde yapılır. Hasta işem sırasında ağrı ya da bir rahatsızlık duymaz. Uygulama sırasında mutlaka görüntüleme yöntemi de kullanılır. Asla görüntüleme olmadan körlemesine yapılmaz.

Faset eklem enjeksiyonları hangi durumlarda uygulanır?

- Faset hastalığında

- Faset eklemlerin artritinde

- Başarısız omurga cerrahisi sendromunda

- Omurga kanalının kireçlenmesinde.

Faset eklem enjeksiyonları uzun süredir uygulanan güvenli yöntemlerdir. Yöntem görüntüleme altında ve iğneye benzer elektrodlarla uygulanır. Bu elektrodlarla iğnenin girildiği bölgeye uyarı verilerek alınan yanıta göre iğne ucunun yeri doğrulanmış olur.

Yan etkileri çok seyrektir. Ameliyathane koşullarında uygulandığı, sterilite kurallarına son derece özen gösterildiği ve her hasta için tek kullanımlık malzemeler ile yapıldığı için enfeksiyon çok çok ender görülen bir yan etkidir.

Bu yöntemle faset eklemlerden kaynaklanan ağrılardan muzdarip olan hastalarda belirgin düzelme sağlamak ve yaşam kalitesini önemli ölçüde artırmak mümkündür.

Bu makale 6 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Çelik

Uzm. Dr. Mehmet ÇELİK, İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1996 - 2001 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi'nde yaparak Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olmuştur.

Uzmanımız 2022 yılı itibariyle kendi özel muayehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
faset eklem enjeksiyonları
Uzm. Dr. Mehmet Çelik
Uzm. Dr. Mehmet Çelik
İstanbul - Algoloji (Anestezi ve Reanimasyon)
Facebook Twitter Instagram Youtube