Otizm

Sosyal uyum güçlüğü, etraflarında olan olaylara ilgisiz görünmeleri, göz teması kurmanın zorluğu, birşeylere işaret edememe ya da işaret edilen yere bakmama, seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranma, duygularını ifade edememe ya da başkalarının duygularına karşılık verememe

Otizm

Otizmin bir hastalık değil belli başlı bir belirtiler kümesi olduğunu artık hepimiz biliyoruz.

Sosyal uyum güçlüğü, etraflarında olan olaylara ilgisiz görünmeleri, göz teması kurmanın zorluğu, birşeylere işaret edememe ya da işaret edilen yere bakmama, seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranma, duygularını ifade edememe ya da başkalarının duygularına karşılık verememe ……..

Duygular konusuna burada biraz değinmek istiyorum. Otizmli çocuklarımız korktuğunda ya da canı yandığında gülmek ve mutlu olmak gibi uygun olmayan davranışları sergileyebilirler. Tehlike karşısında korkusuz bir tutum gösterebilirken bazen de nesnelere karşı anlamsız korkular geliştirebilirler.

Otizmli çocuklarımız aynı zamanda aynılığı korumak isterler. Çevrelerinde en küçük değişiklikten bile rahatsız olurlar, eve giderken kullanılan farklı yol, bir eşyanın yerinin değişmesi onlar için zor olabilir.

Otizmli çocuklarımız kucağa alınmaktan, başlarının okşanmasından hoşlanmayabilirler.

Otizm erken fark edilirse ve önümüze çıkan tüm bu belirtiler iletişim ve oyun ortamında düzenlenirse zamanla semptomların gerileyeceği ve belki ortadan kalkacağı bir durumdur. Maalesef bir ilaçla, tek bir yöntemle, tek bir uzmanla hallediverilecek bir süreç değildir. Birçok uzmanın işbirliği içinde çalışarak ele alınması gereken bir durumdur.

Uzm. DKT .Ayşen YEŞİLKAYA

Bu makale 26 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dil ve Konuşma Terapisti Ayşen Yeşilkaya

Dil Konuşma Bozuklukları Terapisti Ayşen Yeşilkaya, lisans eğitimini 2009 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde tamamlamıştır. 2013 yılında ise Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapistliği bölümünde lisansüstü eğitimini tamamlayarak, “Uzman Dil ve Konuşma Terapisti” unvanını almıştır.  Uzmanlık eğitiminin yanı sıra Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (DİLKOM) dil ve konuşma bozukluklarının tanısı, değerlendirilmesi ve terapisi alanında 600 saatin üzerinde klinik uygulama ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Nöroloji, Kulak-Burun-Boğaz, Fizik Tedavi Kliniklerinde staj yapmış olan Ayşen YEŞİLKAYA, alanıyla ilgili pek çok eğitim, seminer ve kongreye katılmıştır.  Dil Konuşma Bozuklukları Terapisti Ayşen Yeşilkaya, Edirne Dil ve Konuşma Bozu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Dil ve Konuşma Terapisti Ayşen Yeşilkaya
Dil ve Konuşma Terapisti Ayşen Yeşilkaya
Edirne - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube