Çocukluk çağı akıcılık bozuklukları

Çocukluk çağı akıcılık bozuklukları

Akıcı konuşma; konuşmanın sürekli, pürüzsüz, uygun bir hızda ve eforsuz olmasıdır. Kekemelikte konuşmanın hava akışının farklı şekillerde kesilmesi ile karakterizedir.

Kekemelik tipik olarak çocuklukta başlar ve bu çocuklardaki kekemelik davranışının %95’i  5 yaş öncesinde ortaya çıkar.

Takılma davranışlarının en sık görülen şekilleri; sessiz bloklar ya da anlamlı ama yersiz kelime koymaları (Elma severim yerine ben çok elma severim), anlamsız kelime koymalar ( Elmanın rengi şey kırmızı), kelime tekrarları (Ben ben aldım),  öbek tekrarları (Bizim evde bizimde kedi var),  şeklinde olabilir. Bunların yanında kekeme bireylerde sık görülen akıcısızlık sorunları; ses ya da hece tekrarları (b-b-bebek), uzatmalar (Sssssabun), bloklardır (görülebilen ve görülemeyen blokları ayırt etmek gerekir). Takılan bireylerde aynı zamanda konuşmasa normalden fazla efor, gerilim ve çaba olabilir.

Kekemelik bireylerin okul, iş ve sosyal ilişkilerini etkiler. Çocuklar bu dönemde aynı zamanda konuşma anksiyetesi, zaman baskısı (söyleyeceğini hızlı söyleme ihtiyacı) yaşabilirler. Bunun yanında akran zorbalığı konusunda risk altındadırlar.

Takılmaların en sık belirtileri;

Tek heceli kelime tekrarları

Kelimenin bir kısmının ya da baştaki sesin tekrarı

Uzatmalar

İşitilebilir ya da sessiz bloklar

Fiziksel gerilim ve çaba

Bu belirtiler ile gelişen durumlar ise;

Boğaz temizleme

Yüz buruşturma

Kafa sallama

Bazı ses ya da kelimelerden kaçınma

Daha az konuşmayı tercih etme

Sosyal durumlardan kaçınma

Kekemelik davranışlarını maskelemek için ara sözler ekleme …..

SEBEPLERİ

Kekemeliğin sebebi  yaygın inanış olan korkular, duygusal sorunlar ya da ailenin yaşam biçimi değildir. Ama başlangıç sebebi ve çocuğun kekemelik davranışı ile başa çıkmama sebebi bu durumlar olabilir. Genetik faktörün etkin olduğu düşünülse de bunu ispatlayacak bir kromozom ya da gene de henüz bulunamasa da gen mutasyonlarının kekemelik ile ilişkisi olduğu son çalışmalarda ortaya konuldu (Dyayna & Kang, 2011).

Son zamanlarda okuduğumuz çalışmalar aynı zamanda nörolojik olarak hem yapısal hem de fonksiyonel farklılıkların olduğunu ortaya koydu.  Beyinde gri ve beyaz cevher volümünde , iletim zamanlamasında, sağ ve sol beyin baskınlığının farklılaşmasında farklılıklar olduğunu çalışmalar destekliyor.

RİSK FAKTÖRLERİ

Erkek çocuklar

Genetik öykü

3 yaş ve daha öncesinde başlayan takılmalar

Dil ve konuşma sorunları (Gecikmiş konuşma, apraksi, farklı genetik durumların yol açtığı konuşma sorunları, okuma yazma sorunları)

DEĞERLENDİRME

Medikal hikaye, gelişim basamakları, dil ve konuşma gelişimi, aile öyküsü, takılma tipleri ve oranı, çocuğu kişiliği, farklı durumlar karşısında tutumları, inançları ve  korkularını bilmek değerlendirme de önemlidir. Bunun yanında çocuk her zaman aynı oranda takılmaz; terapist terapiyi iyi planlayabilmek adına farklı durumlarda ki olan takılma örneklerini de aileden istemelidir.

Bu makale 2 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dil ve Konuşma Terapisti Ayşen Yeşilkaya

Dil Konuşma Bozuklukları Terapisti Ayşen Yeşilkaya, lisans eğitimini 2009 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde tamamlamıştır. 2013 yılında ise Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapistliği bölümünde lisansüstü eğitimini tamamlayarak, “Uzman Dil ve Konuşma Terapisti” unvanını almıştır.  Uzmanlık eğitiminin yanı sıra Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (DİLKOM) dil ve konuşma bozukluklarının tanısı, değerlendirilmesi ve terapisi alanında 600 saatin üzerinde klinik uygulama ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Nöroloji, Kulak-Burun-Boğaz, Fizik Tedavi Kliniklerinde staj yapmış olan Ayşen YEŞİLKAYA, alanıyla ilgili pek çok eğitim, seminer ve kongreye katılmıştır.  Dil Konuşma Bozuklukları Terapisti Ayşen Yeşilkaya, Edirne Dil ve Konuşma Bozu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kekemelik tedavi yöntemleri
Dil ve Konuşma Terapisti Ayşen Yeşilkaya
Dil ve Konuşma Terapisti Ayşen Yeşilkaya
Edirne - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube