Ortodonti nedir? ortodontik tedavi nederi kapsar?

Ortodonti  nedir? ortodontik tedavi nederi kapsar?

Ortodonti, dişlerdeki çapraşıklığın sabit ataçmanlar ya da hareketli apareylerle tedavi edilerek ideal diş dizisi elde edilmesini sağlayan, diş kapanış bozukluklarının altında yatan çene ve yüz bölgesindeki fonksiyonel ve şekilsel problemlerin teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen, diş hekimliğinin ilk uzmanlaşmış dalıdır.

Ortodonti tedavisi kapsamında, çene ve yüzdeki fonksiyonel problemler olan; burun yerine ağız solunumu yapılması, parmak emme, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıkların varlığı, bebeklik yutkunmasının erişkin yutkunmasına dönüşmemesi (yutkunma sırasında dil itme), hatalı ve tek taraflı çiğneme alışkanlığının bulunması, çene eklem bozuklukları, diş eğim bozukluklarına bağlı çiğneme ve kapanış bozuklukları teşhis edilmekte, nedenleri araştırılmakta ve tedavileri sağlanmaktadır. Erken dönemde bu fonksiyon bozukluklarının düzeltimi sağlanmazsa, ileri dönemde çenelerde ve yüzde diş kapanış bozuklukları ile birlikte görülen şekilsel iskeletsel bozukluklar gelişebilmektedir.

Çene ve yüz bölgesindeki şekilsel problemler, çoğunlukla genetik kökenli olan, bireyin ailesinde de rastlanan, çene kemiklerinin gelişim fazlalığı, yetersizliği veya asimetrik iskeletsel gelişim olarak tanımlanan durumlardır.

Ortodontik tedavi kapsamında, çenelerdeki bu tür şekilsel iskeletsel bozukluklar küçük yaşlarda, büyüme yönlendirmesi ile tedavi edilebilmekte, erişkin dönemde ise ortognatik cerrahi ile ideal bir diş kapanışı ve ideal bir yüz görünümü elde edilebilmektedir.

Ortodonti tedavisi, diş hekimi olarak mezun olduktan sonra, fakültelerin ilgili bölümlerinde o alandaki uzmanlık eğitimlerini tamamlayarak Ortodonti Uzmanı (Ortodontist) ünvanı alan hekimlerce uygulanır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ece ÇETİN

Uzm. Dr. Ece ÇETİN, 1987 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

2010 - 2012 Yılları arasında Ankara'da Özel Poliklinik, Ağız ve Diş Sağlığı merkezlerinde görev almış olan Uzm. Dr. Ece ÇETİN, 2012 yılında ise Diş Hekimliği uzmanlık sınavında ise, Türkiye 6'ncılığını elde etmiş ve mezun olduğu Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Ortodonti Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Ece ÇETİN, mesleki çalışmalarına İstanbul / Şişli'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Çene darlığı
Uzm. Dr. Ece ÇETİN
Uzm. Dr. Ece ÇETİN
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube