Orofarengeal kandidiazis

Halk arasında pamukçuk tablosu ile bilinen aslında farklı kliniklerde de karşımıza çıkabilen ağız içi kandida enfeksiyonları hakkında bir bilgilendirme...

Orofarengeal kandidiazis

OROFARENGEAL KANDİDİAZİS

 

Kandidalar, deri floramızda bulunan bir mantardır.  Deri mikrobiyomunu bozan birtakım faktörler bu etkenlerin aşırı çoğalmasına sebep olarak mantar enfeksiyonları oluşturur. Bunlardan biri de Orofarengeal Kandidiazis tablosudur.  Aslında Orofarengeal Kandidiazis tablosu başlığı altında;

-Psodomembranöz kandida yani pamukçuk

-Eritematöz veya atrofik kandida

-Hipertrofik kandidiazis

-Angüler keylit dediğimiz perleşi alt klinikleri vardır.

 

En sık gözlenen nedenler; Bağışıklık tablosunun yetersizliği, diyabet, kortizon kullanımı, kötü ağız ve diş hijyeni, ağız kuruluğu tablosunın varlığı ve antibiyotik kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak enfeksiyon tablosuna sebep olur.

Özellikle yanak mukozası, dil, yumuşak damak ve dişetinde beyaz süt kalıntısı şeklinde lezyonlar yapar. Üzerindeki beyaz katman kazındığında altında kalan dokuda kızarıklık ve erozyon ortaya çıkar. Klinik tablo uzadıkça dil sırtında yarıklara ve atrofi dediğimiz dil yapısında bozulmaya sebep olur.

Kaşıntı, yanma, ağrı ve tat duyusunda bozukluk en emel karşılaşılan problemlerdir. Şiddetli tablolarda, yutma güçlüğü, yutkunma da ağrı şikayeti  yemek borusunun etkilenmesine bağlı eklenebilmektedir.

Tanı: klinik muayene ve alınan materyalden mikroskobik inceleme ile yapılır. Yemek borusu tutulumu genellikle endoskopik doğrulama ile olur.

Tedavi;

1-kandidiazis tablosuna sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması veya stabil hale gelmesi ( diyabetik hastalarda kan şekeri regülasyonu gibi)

2-diş sağlığı ve ağız hijyenine dikkat edilmesi, yumuşak fırça ile dil fırçalama

3-ağız için uygun antiseptik gargaraların kullanımı

4- klinik şiddete bağlı olarak uzman hekim tarafından verilecek topikal ve sistemik mantar engelleyici gargara veya haplar

 

 

 

 

Bu makale 4 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Pamukçuk
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube