Online Terapi Verimli Midir ?

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum
Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum
11 Haziran 202194 görüntülenme
Randevu Al
Online Terapi Verimli Midir ?

Koronavirüs nedeniyle bütün dünya ve ülke olarak zor zamanlardan geçmekle birlikte tüm hayat düzenimiz değişti. Hastalıktan korunmak için uyguladığımız sosyal izolasyon nedeniyle mümkün oldukça evde kalıyor, tüm işlerimizi evden halletmeye çalışıyoruz. Böylelikle insan ilişkileri de bu izolasyona maruz kaldı, teknoloji iletişimimiz için en önemli araçlardan biri haline geldi. Sevdiklerimizle internet aracılığıyla iletişimimizi devam ettiriyor, eğitimimizi ya da işimizi online olarak devam ettiriyor, alışverişlerimizi internetten yapmaya çalışıyoruz. Bu süreçte ruh sağlığı uzmanları da sizin ve toplumun sağlını ön planda tutarak “online terapi” ile hizmet sunmaya devam etmektedir.

Kısa bir süre önce yapabiliyor olduğumuz şeyleri yapamaz hale gelmemiz, yakınlarımızdan ayrı kalıyor olmamız, dışarı adım attığımızda virüsün varlığı ve pek çok sıkıntılı durum içerisinde kalmamız hepimizi psikolojik olarak zorlamakta, baş etmemizi zorlaştırabilmektedir. İçinden çıkamadığınız duygular içerisine girdiyseniz, bu duygular sizi günlük hayatınızdan alıkoyuyorsa, ilişkilerinize sürekli olarak yansıyorsa ve hiç yapmak istemediğiniz şeyler yapmanıza neden olmaya başladıysa; kısacası durum içinden çıkılamaz bir hale geldiyse, ruh sağlığınız için profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir.

Peki nedir online terapi? “Verimli midir? Yüz yüze görüşmek kadar etkili midir? Ben bundan verim alabilecek miyim?” gibi sorular zihninizden geçiyor olabilir. Öncelikle online terapinin ne olduğuna değineceğim.

 Online terapi, profesyonel ruh sağlığı hizmet ve desteğinin internet üzerinden sunulduğu bir yaklaşımdır. E- terapi, tele terapi ve e- danışmanlık olarak da bilinmektedir. Sesli, anlık mesaj ve video görüşme yoluyla gerçekleşmektedir. Danışan ve terapist arasındaki bu etkileşim online terapi deneyimine uygun ve güvenli bir platform aracılığıyla yapılmaktadır. 

Online terapi gerçek bir psikoterapi seansı nasılsa ona uygun şekilde gerçekleştirilir. Yüz yüze terapilerde uygulanan etik kurallar online terapide de aynı işleyişe sahiptir. Psikolog ile danışan uygun bir mekânda gizlilik ilkelerine bağlı kalarak seanslarını randevulaşarak gerçekleştirirler. 

 Mekânsal farklılık dışında yüz yüze terapi ile yöntemsel açıdan bir farklılık göstermemektedir Yüz yüze terapilerde uygulanan bilişsel davranışçı terapi, destekleyici psikoterapi gibi ekoller online terapi ile de rahatlıkla uygulanabilmektedir. Depresyon, fobiler, yeme bozuklukları, panik ve anksiyete bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, stres ve stresle başa çıkma yöntemleri, öfke kontrolü, uyku bozuklukları, okul problemleri, kaygı bozuklukları, madde bağımlılıkları, iletişim sorunları, davranış problemleri gibi hemen her konuda online terapi hizmeti verilebilmektedir. Kendisine zarar veren danışanlar, halüsinasyon ve sanrılar görenler, intihar etme düşünceleri olanlar, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olanlar için online terapi uygun değildir.

Online terapi hizmeti alırken dikkat etmeniz gereken unsurlardan en önemlisi gizlilik ve mahremiyetin bulunduğunuz mekânda sağlanmış olmasıdır. Konuşmanızın diğer kişiler tarafından duyulmaması, yalnız ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda olmanız, bulunduğunuz ortamın sessiz ve yeterince aydınlık olması seansınız için önemlidir.

Görüştüğünüz terapisti de online terapi öncesinde araştırmanız oldukça önemlidir. Psikoloji konusunda eğitim görmemiş kişiler kendilerini terapist olarak tanıtabileceği için tedavi aldığınız uzmanın lisansının bulunması büyük önem taşımaktadır, tedavi alacağınız kişinin diplomaya sahip olduğunu öğrenmelisiniz.

Etiketler

Online terapiOnline psikolojik danışmanlıkOnline tedaviOnline soru cevapOnline terapide nelere dikkat edilmelidirOnline terapi görüşmesi için gerekli şartlar

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum

Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum

• Uzm. Kl. Psk. Zübeyde Ezgi Horzum İzmir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden 2016 yılında şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimini tamamladı. Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.
• Lisans eğitimi süresince birçok yerde staj yaparak deneyim kazandı. Staj yaptığı yerler: Denizli Devlet hastanesi (1 ay), Bornova Rehberlik ve Araştırma Merkezi (2 yıl belirli aralıklarla), Denizli Yamaç Anaokulu (1 ay) ve Dünya Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi (2 ay). Bunların yanında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde Geriatri Bölümünde ve Balçova’da özel bir Huzurevinde de bir dönem stajyer psikolog olarak görev aldı.
• Yüksek lisans eğitimi sürecinde yaptığı stajlarda Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın ve NP İstanbul Beyin Hastanesinde bulunan diğer psikiyatristlerin seanslarını izleme fırsatı bulup, birçok deneyim kazanmıştır.
• Hem lisans eğitimi süresince hem de sonrasında birçok eğitim almıştır. İstanbul Üniversitesinden CAS (Cognitive Assessment System) eğitimi, Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel-Davranışçı Terapi eğitimi, Prof. Dr. Ümran Korkmazlar’dan Çocuk EMDR Eğitimi, Uzm. Kl. Psk. Emre Konuk ve Uzm. Kl. Psk. Asena Yurtsever’den EMDR I. ve II. Düzey eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Bunların yanında 450 saatlik aile danışmanlığı eğitimi, MMPI Uygulayıcı eğitimi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Psikolojik Değerlendirme Sürecinde Ön Görüşme ve Kısa Süreli Danışmanlık eğitimi, Travma, Krize Müdahale ve Psikososyal Destek eğitimi, Aile Arabuluculuğu eğitimi gibi birçok eğitimi başarıyla tamamlamıştır. Hürriyet yazarıdır.
• 35 Psikoloji ve Danışma Merkezi’nde Kurucu Psikologdur. Danışanlarına hem yüz yüze hem de online olarak hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.