Ön dişlerde estetik

Ön dişlerde estetik

Estetik gülüş şeklinin değerlendirilip uygulanmasıdır. Güldüğünüz zaman dudak, diş ve gülüş ifadesinin birbirleriyle olan uyumu estetik gülüş analizinin yapılmasında önem taşır.Gülüş tasarımında kadınlar ve erkekler arasındaki bazı farklar vardır.Gülüş tasarımı uygulamasında kadın ve erkekler arasında farklar olur. Kadınlarda dişler yüz ovali ile uyumluluk göstermelidir. Kadınlarda daha yuvarlak oval hatlı dişler oluşurken erkekler de daha kare, dikdörtgen formlu dişler kullanılmaktadır.
Kadınlarda:Gülme hattı yukarı doğru kavislidir. Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner. Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır. Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur.
Erkeklerde :Gülme hattı daha düzdür. Dişlerin hatları daha belirgindir. Komşu dişler daha düz bir hatta birleşir.
Yüz Şekli:Yüz şekli ile diş formları arasında benzerlikler bulunur. Genellikle uzun yüzlü kişilerde diş formları da uzun; kare veya yuvarlak yüzlü kişilerde diş formları da kare veya yuvarlak olur.
Klasik diş hekimliğinde bu benzerlikler korunmaya çalışılarak restorasyon yapılırdı. Ancak görünüşte bir şeyleri değiştirmek istediğinizde bu benzerlikleri tersine çevirerek farklı ifadeler veren illüzyonlar elde edilebilir.
Örneğin uzun yüzlü bir kişiye dikdörtgen formda uzun dişler yapılırsa yüzü olduğundan da uzun görünecektir. Oysa oval veya daha geniş formlar denenerek yüzdeki hoş olmayan uzunluk kamufle edilebilir veya yuvarlak yüzlü bir kişiye daha ince uzun formda dişler yapılarak yüzünün daha ince görünmesi sağlanabilir.
Yaş:Gülüşümüz yüzümüzdeki en önemli gençlik kriterlerinden biridir. Yaşla birlikte dişlerimizin renginde bir koyulaşma, boylarında kısalma meydana gelir.
Dokuların sarkmasıyla beraber üst dudağımız da yerçekimi etkisiyle aşağıya doğru sarkar. Dikey boyutumuz kısaldığı için çene ucu-burun ucu birbirine olması gerekenden çok yaklaşır. Konuşurken ve gülerken üst dişlerimizin daha az, alt dişlerimizin daha çok, gözükmesi sonucunda daha yaşlı bir ifadeye sahip olunur.
Estetik diş hekimligi, dikey boyut yükseltilmesi, diş beyazlatma, kozmetik düzenleme, bonding, laminate veneer, implant gibi yöntemlerle 20 yıl önceki gülüşünüze kavuşmanız için size yardımcı olabilir.
 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sertaç Kızılkaya

1992 yılında İstanbul Ü. Diş Hek Fak mezun oldu.

Ünüversiteden mezun olduktan sonra estetik diş hekimliği implant ve lamina konularında yurt içi ve yurtdışı birçok mesleki bilimsel kongre ve sempozyumlara katıldı.

Büyük bir hastanenin diş kliniğinde çalıştıktan sonra kendi muayenehanesi kurdu.15 yıldan fazla süre ile muayenehanesinde serbest diş hekim olarak çalıştıktan sonra 2013 yılında İstanbul Küçükçekmece E 5 Yanyol No 108 adresinde bulunan Korudent diş kliniğini kurdu. Halen kendi kliniğinde hasta kabul etmektedir. 

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

Etiketler
Doğal diş
Dt. Sertaç Kızılkaya
Dt. Sertaç Kızılkaya
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube