Obezite salgın hastalık gibi yayılıyor

Obezite salgın hastalık gibi yayılıyor

Vücuttaki yağ miktarının artmasına bağlı kilo artışı olan obezitenin görülme sıklığı, hem dünyada hem de ülkemizde sanki bir salgın hastalıkmış gibi giderek artıyor. Türkiye’de çocuk ve gençlerin yüzde 10-25’inin fazla kilolu veya obez olduğu bildirilmektedir. 

Obezite neden olur?

Temelde obezitenin iki türü vardır: İlki, yanlış beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzından kaynaklanan basit obezite. İkincisi, endokrin ve genetik bozukluklardan kaynaklanan obezite. Çocukların yüzde 95’inde, alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki enerji dengesizliği nedeniyle oluşan basit obezitedir. 

Vücudumuz yürüme, koşma, konuşma, sindirim, solunum ve vücut ısısını koruma gibi günlük etkinlikleri yapabilmek için enerji harcar. Ayrıca çocukların büyümek için enerjiye ihtiyaçları vardır. Tüm bu enerji yediğimiz besinlerden elde edilir. Alınan enerji (kalori), harcanandan fazla olduğunda vücutta yağ kitlesi olarak depolanır. Vücuda fazladan alınan her 7000 kalori yaklaşık 1 kilo yağ olarak depolanır. Ebeveynlerin beslenme konusundaki yanlış tutum ve davranışları ile çocukların hareketsiz yaşamaları basit obezitenin en önemli nedenleridir. Çocukların gün boyu okulda olmaları, okul dışı zamanlarda çoğunlukla evde dört duvar arasında olup bilgisayar başında oturarak sürekli birşeyler atıştırmaları obezitenin giderek yaygınlaşmasına neden olmaktadır.  

Obezitenin yol açtığı sağlık sorunları 

Çocukluktan itibaren başlayan şişmanlık, erken erişkinlik döneminde başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın gelişmesine neden olur. Bunun sonucunda çocukluk obezitesinin yaşam süresini 15-20 yıl kısalttığı tahmin edilmektedir. Obezitenin oluşturduğu hastalıklar:

İnsülin direnci sendromu (Metabolik sendrom)

Diyabet (Şeker hastalığı)

Hipertansiyon (Yüksek kan basıncı)

Dislipidemi (Kan yağlarında yükseklik)

Ateroskleroz (damar sertliği) ve koroner kalp hastalıkları

Böbrek hastalıkları

Erken ergenlik

Safra kesesi taşları ve iltihabı

Karaciğerde yağlanma 

Uyku apne sendromu (Uykuda solunum düzensizliği, kısa nefes durmaları, horlama)

İskelet sorunları

Cilt sorunları

Kanser riskinde artma

Psikolojik sorunlar, özellikle depresyon

Çocuklarda obezitenin önlenmesi ve tedavisi

Altta yatan endokrin (hormonal) veya metabolik bir neden varsa araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. 

Yanlış beslenme alışkanlığı ve hareket azlığına bağlı basit şişmanlığı olan çocuklarda, öncelikle deneyimli bir diyetisyenden destek alınarak beslenmesi düzenlenmelidir. Büyüme ve gelişme çağında olmaları nedeniyle, büyümeleri etkilenmeyecek tarzda doğru diyet tedavisi uygulanmalıdır. Erişkinlerdeki diyet modelleri, dolayısıyla kalori alımının aşırı kısıtlanması çocuklukta uygun değildir ve çocuğun büyümesini bozar. Beslenme planının mutlaka uzman hekim gözetiminde çocuğun yaş ve cinsiyetine uygun tarzda olması ve çocuğun büyüme ve gelişmesinin düzenli olarak izlenmesi önem taşır. 

Doğru ve dengeli beslenmenin yanısıra düzenli spor yapma ve günlük yaşamda hareketliliğin arttırılması gibi ciddi yaşam tarzı değişikliği gerekir. Şişman çocuklarda günlük olağan aktiviteye ek olarak en az yarım saatlik orta derecede aktivite (aletli veya oyun tarzında olabilir), hafta sonları düzenli spor aktiviteleri ve yürüyüş yapması önerilir. Bu aktif yaşam tarzı bir alışkanlık haline dönüşmeli ve ömür boyu sürdürülebilir olmalıdır. 

Obezitesi olan çocuklarda, tüm ailenin işbirliği ve desteği çok önemlidir. Temel amaç, yaşam boyu sürecek sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini sağlayarak yetişkin şişmanlığının oluşmasını önlemektir. Ebeveynler tarafından besinin bir ödül ve hedef olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerekir. Doğru beslenme ve hareketli yaşam tarzına tüm aile birlikte katılarak, şişman çocuklara rol model olunmalıdır. Ailenin ve hatta öğretmenlerin bu psikolojik yardımı gerekli hallerde profesyonel psikolog desteği ile taçlandırılmalıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mahmut Çivilibal

Prof. Dr. Mahmut ÇİVİLİBAL, 1966 yılında Van’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1984-1990 yıllarıda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde tıp eğitimini, 1992 - 1996 yıllarında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve 2004 - 2007 yıllarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Çocuk Nefrolojisi yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2010 yılında Doçentlik, 2016 yılında Profesörlük ünvanı almıştır. 

25 yıl kamu hastanelerinde ve 2,5 yıl Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesinde çalışan Dr.Çivilibal, iyi derece de İngilizce bilmekte olup, mesleki çalışmalarına Memorial Bahçelievler Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Obezite tedavisi
Prof. Dr. Mahmut Çivilibal
Prof. Dr. Mahmut Çivilibal
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube