Nüks fıtıklar

Nüks fıtıklar

En doğru yaklaşım hastanın daha ilk ameliyatta fıtığının tedavisini deneyimli bir fıtık cerrahına emanet etmesidir.

Kasık ve göbek fıtığı ameliyatlarından sonra fıtığın tekrarlama yani nüks etme oranı genel olarak %10’un altında değildir.

Yani her 10 ameliyattan en az 1’i bu anlamda başarısız sonuçlanmaktadır.

Bu oran spesifik fıtık merkezlerinde ve özellikle fıtık ameliyatı yapan cerrahlar için ise %1’in hatta %0,5’in altındadır. Bir diğer deyişle spesifik çalışmanın sonuçları 10-20 kat daha iyidir.

Nüks fıtıklar tedavisi zor hastalıklardır. Zira daha önce yapılan ameliyat ve kullanılan yama bölge anatomisini ciddi şekilde bozmuş, yapıları birbirine yapıştırmış olabilir.

Bu durumda hem anatomik yapıları net şekilde ortaya koymak zorlaşacak, hem de onarım için uygun yapılar kullanılamayacaktır. Yeni onarım yama ile yapılsa bile önce fıtığın ortaya konarak halledilmesi sonra da yamanın uygulanacağı anatomik zeminin iyi belirlenmesi gerekir. İşte tüm bu ihtiyaçlar nedeniyle ameliyatta çok iyi bir anatomi bilgisine ve fıtık cerrahisinde özellikle nüks fıtık ameliyatlarında derin bir deneyime, sabırlı ve titiz bir cerrahi tekniğe sahip olmak gerekir. Aksi takdirde hem ameliyat edilen fıtığın bir kez daha tekrarlaması şansı yüksek kalacak hem de cerrahi komplikasyonlar (kanama, organ yaralanması, enfeksiyon) için risk yükselecektir.

 Bir fıtığın ilk ameliyatında en iyi şekilde onarılarak ömür boyu tekrarlamayacak şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir. Elbette en deneyimli merkezlerde en deneyimli cerrahlar tarafından yapılan ameliyatlardan sonra bile nadiren olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak yukarıda belirtildiği gibi olumsuz sonuçların oranları çok çok düşük kalmaktadır.

 Fıtık, her tekrarladığında bir kez daha nüks için risk oranı daha da yükselir. Bu nedenle nüks fıtıklarda deneyimin değeri daha da artar. Deneyimli fıtık cerrahları daha önce başka merkezlerde 4-5 kez ameliyat edilip tekrarlamış fıtıklarda bile kalıcı tedavi sağlayabilmektedir. Yine de en doğru yaklaşım hastanın daha ilk ameliyatta fıtığının tedavisini deneyimli bir fıtık cerrahına emanet etmesidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1987 yılında Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış, Nisan 1991 tarihinde eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Hemen ardından Tabip Asteğmen olarak Gölcük Deniz Hastanesi’nde askeri vazifesini yerine getirmiştir. 1993 yılında burslu öğrenci olarak ileri dil eğitimi için Oxford Academy’ye gitmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Numune Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu döneminde bir süre Cumhurbaşkanlığı’nda da görev yapmıştır. 1995-1996 yılları arasında Oxford Üniversitesi Hastanesinde, 2000 yılında ise Pittsburgh Üniversitesi Medica ...

Etiketler
Kasık ve göbek fıtığı
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube