Neden ortodonti - diş teli

Neden ortodonti - diş teli

En bilinen ve basit ifade ile, ortodonti ya da diş teli tedavisi, diş ve çenelerdeki bozuklukların düzeltilmesidir.
Ortodonti diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olup dişlerde ve çenelerde ve dolayısıyla çevre dokularda mevcut ya da meydana gelebilecek düzensizliklerin tespiti, önlenmesi ve giderilmesi üzerine yoğunlaşmıştır.

Neden Ortodonti ?

Estetik

En önemli nedenlerden biri estetiktir. Dişlerinde eğrilikler olan insanlar bunu bilinçli bir şekilde ya da bilinç altında düzeyinde önemserler. Bunun en belirgin şekilde ortaya çıktığı yer gülme şeklidir. Dişlerinde bozukluk olan insanlar gülerken dudakları ile hatta elleri ile dişlerini kapatmaya çalışırken, inci gibi sıralı dişlere sahip insanlar gülerken dişlerini olabildiğince gösterirler.

Ülkemizde tam o düzeyde olmasak da, gelişmiş ülkelerde, dişleri düzgün olan insanların bir iş başvurusunda kabul edilme olasılığı, dişlerinde estetik bir görüntü olmayan insanlara göre daha yüksektir. Bu da gelişmiş ülkelerde ailelerin çocuklarının dişlerinin görüntüsünü önemsemelerinin bir nedenidir.

Birçok hastamın başvuru nedeni, dilediği gibi gülememek, fotoğraf çektirememektir. Şanslılar, çünkü dişlerdeki eğrilikler bir kader değildir. Ortodontik tedavi ile istedikleri gülüşe kavuşabilmektedirler.

Diş ve Diş Eti Sağlığı

Dişteli tedavisinin diğer nedeni dişlerin sağlıklı bir şekilde bakımı yapılabilecek dişlere sahip olmaktır. Dişlerde çapraşıklık olması etkin diş fırçalama işleminin kolayca yapılamamasına neden olur. Bu da ön bölge dişlerinin iyi fırçalanamayan bölgelerinin sarı kahverengi bir renk almasına neden olur.

Genel olarak da temizlenemeyen ara bölgelerde diş çürüğü meydana gelmesi daha kolay olur. Diş yüzeyinde meydana gelebilecek sıkıntıların yanısıra, etkili fırçalayamama diş etlerinde iltihabi olaylara, bu da ağız kokusu, diş etlerinde çekilmelere, ilerleyen yaşlarda diş kaybına neden olabilir. Tabi tel tedavisi görmeyen ve dişlerinde eğrilik olan herkes bu sorunları kesin yaşayacak demek değildir. Diş fırçasının ulaşamadığı yerler için düzenli olarak diş ipi ve gerekirse arayüz fırçası kullanılırsa yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla karşılaşma ihtimali çok daha düşük olur.

Koruyucu Nedenler

Bazı çocuklarda keser dişler sürerken oldukça fırlak dururlar. Bu pozisyondaki dişler, bu yaştaki çocukların hareketli dönemi olduğu için kırılmalara son derece müsaittir. Bu gibi durumlarda dişlerin kırılma riskini mümkün olduğunca azaltmak için hareketli ya da sabit ortodontik tedavi uygulanabilir.

Dezavantajı

Ortodontik tedavinin en büyük dezavantajları: Tedavi sırasında bazı hastalarımız tarafından estetik bulunmayan diş telleri,Bazı vakalarda diş eksiltme gerekliliği ve tedavi süresidir.Yalnız bu dezavantajlar bu tedavinin sağladığı avantajların yanında göz ardı edilebilecek boyuttadır. En büyük avantajı, estetik açıdan hayati öneme sahip olan alt ve üst ön grup dişlerinizi tamamen korumasıdır. Hiçbir uygulama insanın kendi dişinin yerini tutamaz ve size doğal dişlerinizle doğal bir estetiği sadece ortodontik tedavi sağlayabilir. Bunun yanı sıra diş hekimliğinde size uygulanacak estetik restoratif uygulamaların hiçbiri, yenilenmeden bir hayat boyu size hizmet etmesi neredeyse imkansızdır. Bu demek olmuyor ki diş teli tedavisi her zaman tek başına yeterlidir.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt

Uzm.Dr.Dt İbrahim Cem ÖZKURT, lisans öncesi eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra kazandığı Devlet Bursu ile İngiltere’de University  of Sheffield School of Clinical Dentistry'de ortodonti uzmanlık eğitimi almıştır. Uzmanlık programının gerekliliği olarak NHS Charles Clifford Dental Hospital‘ da ortodonti uzmanlık öğrencisi olarak görev almıştır. Bu eğitimin bir parçası olarak tez hazırlamış ve MMedSci derecesi almıştır. Daha sonra çalışmalarına Amerika Birleşik Devletleri’nde University of California at Los Angeles‘ da devam etmiştir. 4 yıl süre ile Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde,5 yıl süre ile Ankara Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi‘nde, İstanbul Ataşehir ...

Etiketler
Diş teli
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
Uzm. Dr. Dt. İbrahim Cem Özkurt
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube