Ortodonti hakkında merak edilenler....

Ortodonti hakkında merak edilenler....

Ortodonti nasıl yapılır?

Ortodonti, diş ve/veya çenelerinde bozukluğu olan hastalara, gerekli aparatlar yardımı ile uygulanan tedavidir. Tedavi sırasında bozuk olan diş ve/veya çene yapılarını düzeltmek hedeflenir.

Tel tedavisini kim yapar?

Tel tedavileri, diş hekimliğinden mezun olduktan sonra ortodonti alanında doktora ve uzmanlık eğitimi tamamlamış ortodonti uzmanlarınca uygulanmalıdır.

Diş teli tedavisinin fiyatı ne kadardır?

Tedavi isteyen birçok kişinin aklına gelen ilk soru bu tedavinin maliyetidir. Ortodontik tedavilerin fiyatları uygulanacak aparatlara, tedavinin zorluğuna ve süresine göre değişkenlik gösterir. Bu durumda en doğru bilgi muayene olunacak ortodonti uzmanından alınabilir.

SGK (Devlet) ortodontik tedaviyi karşılar mı?

Ağız ve diş sağlığı merkezlerince ortodontik tedaviye ihtiyacı olduğuna dair rapor alabilen hastalara devlet tedavinin belirli bir kısmını ödemektedir. Ödemeler, ortodonti uzmanlarının verdiği faturaların SGK tarafından incelenmesinde sonra hastaya yapılmaktadır.

Tedavi ne kadar sürer?

Ortodontik tedavilerin süresi, mevcut problemin şiddetine göre değişmektedir. Ancak altı yedi ay gibi kısa sürede biten tedaviler olduğu gibi, birkaç yıl süren tedaviler de vardır. Tedavi süresinin uzamaması için düzenli kontroller ve hastanın hekimi ile uyumlu hareket etmesi çok önemlidir.

Ortodonti ne zaman yapılır?

Tedaviler için ideal zaman tüm daimi dişlerin sürdüğü ortalama 11-14 yaş civarıdır. Ancak daha küçük yaşlarda önleyici ortodontik tedaviler uygulanabildiği gibi, çok daha ileri yaşlarda erişkinlerde de tel tedavisi yapılabilmektedir.

Teller ağrı ve yara yapar mı?

Teller ilk uygulandığı dönemde ağız içinde yaralara sebep olabilir. Bu durum geçici olup, koruyucu mumların kullanılması ile yara oluşumu azaltılabilir. Dişlere uygulanan hafif basınçlar nedeni ile zaman zaman ilgili dişlerde ağrı hissetmek doğaldır. Ancak bu ağrılar herhangi bir ilaç kullanımı gerektirmez ve kısa zaman içerisinde kendiliğinden yok olur.

Diş teli, dişlerimi çürütür mü?

Dişlere tel takılmadan önce düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazanmak oldukça önemlidir. Dişleri düzenli fırçalamayan hastaların çıkıntılı ve daha zor fırçalanan teller ağız içindeyken dişleri fırçalamak daha da zorlaşacaktır. Dolayışıyla teller üzerine yerleşecek yemek artıkları diş çürümeleri için zemin hazırlar. Tedavi boyunca her gün düzenli olarak diş fırçalayan hastalarda teller dişleri çürütmez.

Tel tedavim bitince dişlerim tekrar bozulur mu?

Ortodontik tedavi bittikten sonra dişler eski haline dönme eğiliminde olacaklardır. Tellerin çıkmasını takiben dişlere yapılacak şeffaf plaklar ve dişlerin içlerinden uygulanacak sabit teller dişlerin eski haline dönmesini engelleyecektir.

Görünmeyen teller var mı?

Gün geçtikçe popülerlik kazanan ortodontik tedaviler sıklıkla dişlerin üzerine yapıştırılan braketler yardımım ile yapılmaktadır. Metal braketlerin kullanımı estetik kaygılar nedeniyle yerini şeffaf braketlere ve dişlerin iç kısımlarında uygulanan lingual braketlere bırakmaya başlamışlardır. Dolayısıyla tellerin görüntüsünden rahatsız olup ortodontik tedaviye ihtiyacı olan hastalara estetik braketler veya lingual braketler yardımı ile tedavi planlamak mümkündür.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Canan Çolak

Dr. Dt. Canan ÇOLAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Bir yıl sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ortodonti Anabilim dalı' nda başladığı ortodonti eğitimini 2012 yılında tamamlamıştır.  

"Hızlı ve Yavaş Üst Çene Genişletmesinde Destek Dişlerdeki Kök Rezorpsiyonunun Değerlendirilmesi: Mikro-BT çalışması" adlı tez çalışması için University of Sydney, Avustralya'da 3 ay eğitim aldı.  Evli ve bir çocuk annesi olan Dr. Dt. Canan ÇOLAK, Bursa' da yaşamakta ve özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Ortodontik tedavi yaşı
Dr. Dt. Canan Çolak
Dr. Dt. Canan Çolak
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube