Dişeti hastalığı ve ortodonti

Dişeti hastalığı varlığında ortodontik tedaviye başlayacak hastaların dikkat etmesi gerekenleri bu makalede bulabilirsiniz.

Dişeti hastalığı ve ortodonti

Dişeti hastalığınız varsa ve ortodonti tedavisine başlayacaksanız dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  1. Dişeti tedavisi: Öncelikle dişeti hastalığınızı (periodontitisinizi) tedavi ettirmeniz önemlidir. Diş eti enfeksiyonunuzun kontrol altına alınması, ortodonti tedavisinin daha başarılı olmasını sağlar. Eğer tedavi olmadan ortodontik tedavi yapmaya başlarsanız, periodontitis ilerleyebilir ve dişlerinizin kaybına yol açabilir.

  2. Düzenli diş hekimi kontrolleri: Ortodonti tedavisi sırasında da diş hekiminizle düzenli kontroller yapmanız gerekir. Periodontitisin durumunu ve tedavi ilerlemenizi takip etmek, tedavinin başarılı olmasını sağlayacaktır.

  3. Hijyen: Diş hijyenine özen göstermek, periodontitisin kontrol altında tutulmasında ve ortodonti tedavisinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde kritik öneme sahiptir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi veya ara yüz fırçaları kullanarak ara yüz temizliğini yapın. Diş eti hastalığıyla ilişkili diş taşı oluşumunu engellemek için diş hekiminizin önerdiği periyodik temizliklere düzenli olarak gitmelisiniz.

  4. Ortodontik aparey bakımı: Eğer ortodontik aparey kullanıyorsanız, dişlerinizi ve apareyi düzenli olarak temizlemeye özen gösterin. Diş eti hastalığının görülme riskini azaltmak için hijyen kurallarına uyun.

  5. Sağlıklı beslenme: Sağlıklı bir beslenme düzenine dikkat ederek diş ve diş eti sağlığınızı koruyun. Şekerli ve asitli içeceklerden, atıştırmalıklardan uzak durun. Beslenmenize dikkat ederek periodontitisin kontrol altında tutulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

  6. Sigara ve alkol kullanımı: Sigara içmek periodontitis riskini artırır ve diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Eğer sigara içiyorsanız, diş hekiminizle bu alışkanlığınızı bırakmaya yönelik destek almayı düşünebilirsiniz. Alkol kullanımını da sınırlamak, ağız sağlığınız için önemlidir.

  7. Stres yönetimi: Stres, periodontitisin ve diğer ağız sağlığı sorunlarının ilerlemesini tetikleyebilir. Stres yönetimi tekniklerini uygulayarak diş ve diş eti sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Unutmayın ki, periodontitis tedavisi ve ortodonti tedavisi birbirini etkileyen faktörlerdir. Bu nedenle, diş hekiminizle açık iletişim halinde olmalı ve gerekli tüm tedbirleri alarak sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmalısınız.

Bu makale 29 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Damla Şahbazoğlu

Dt. Damla ŞAHBAZOĞLU, 1986 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2009 yılında ''Dönem Birincisi'' olarak tamamlamış ve Diş Hekimi unvanı almış, ''ihsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

2010 - 2016 Yılları arasında Hacettepe Üniversitesi, Ortodonti Ana Bilim Dalı'nda araştırma görevlisi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktora öğrencisi olarak görev almış ve Ortodonti Uzmanı ve Bilim Doktoru unvanı almıştır.

Dt. Damla ŞAHBAZOĞLU, 2016 Yılından itibaren eşi Uzm. Dr. Dt. Burak ŞAHBAZOĞLU, ile Antalya'da kurucusu olduğu özel muayenehanesi'nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Türk Ortodonti Derneği üyesidir.

Etiketler
Ortodontik tedavi
Uzm. Dr. Dt. Damla Şahbazoğlu
Uzm. Dr. Dt. Damla Şahbazoğlu
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube