Mucizevi besin : anne sütü

Mucizevi besin : anne sütü

Hazır emzirme haftasındayken gelin anne sütünün faydalarını konuşalım:?

?Anne sütü yenidoğanın büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan tüm besinsel elementleri, sıvıları ve enerjiyi içeren kolay sindirilebilir, kolayca erişilebilen, düşük maliyetli, doğal bir gıdadır. Ayrıca, hem anne hem bebek için gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan birçok faydaya sahiptir.

?Anne ile bebek arasındaki duygusal bağı artırır.

?Yüksek bir besin değerine sahip olan ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyen anne sütü önemli antioksidatif özelliklere sahiptir.

?Emzirilen bebekler, enfeksiyonlara ve astım gibi bazı bağışıklık hastalıklarına karşı daha korunmuş görünmektedir. Anne sütü alan bebeklerin ileride kronik hastalıklara (diyabet, obezite, koroner kalp hastalığı vb.) yakalanma riski azalır.

? Ayrıca immünoglobulinler, hormonlar, büyüme faktörleri ve enzimler gibi çeşitli faktörleri de içerir. Bu bileşenler bağışıklık koruma, sindirim ve hem bağırsak sağlığına hem de büyüme ve gelişmeye katkıda bulunur.

?Anne sütünde bulunan oligosakkaritler, bağırsakta yararlı bifidobakterilerin ve laktobasilin çoğalmasına yardımcı olan prebiyotikler olarak görev yaparlar. Ayrıca bakterilerin bağırsak mukozasına yapışmasını engeller.

Anne sütünün bebeğe sağladığı faydaların yanısıra anneye de yarar sağlar:

⭐Emziren annelerde meme ve yumurtalık kanseri riski azalır.

⭐Doğum sonrası uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur ve anneyi aşırı kan kaybından korur.

⭐Osteoporoz ve anemi riskini azaltır.

❗ Bebek için ilk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir. 6 aydan sonra anne sütüne ek olarak tamamlayıcı besine başlanmalı, anne sütü 2 yaşına kadar verilmelidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Kübra Demir

Dyt. Kübra DEMİR, 1995 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini İstanbul'da tamamladıktan sonra lisans eğitimine Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde 2013 yılında başlayıp 2017 yılında tamamlamıştır.   

Staj deneyimlerini Kırıkkale Üniversitesi Tıp fakültesi, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi, Kırıkkale Halk Sağlığı Merkezi'nde çocuk, yetişkin, kurum, poliklinik stajlarını yapmıştır.

Mesleki hayatına ilk olarak İstanbul'da bir spor merkezinde başlamış, daha sonra Medipan Tıp Merkezi'nde çalışmaya başlamıştır.

Etiketler
Anne sütü
Dyt. Kübra Demir
Dyt. Kübra Demir
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube